Kako naj vem, ali je odločitev za posvojitev prava?

Ko se odločate za oddajo otroka v posvojitev, gotovo občutite množico mešanih občutkov. Odločitev za posvojitev je srednja pot med tem, da sprejmete otroka in z njim vlogo materinstva, ter tem, da v nosečnosti otroka zavrnete in naredite splav. Navadno se dvomi v povezavi s sprejetjem materinstva pojavljajo v težkih okoliščinah. Morda ste ostali sami, brez partnerja, morda pri svojih domačih in bližnjih ne prejemate podpore za sprejem otroka, morda so tu materialni razlogi, živite v okolju, ki bi bilo za otroka popolnoma neprimerno … Morda se različni dejavniki medsebojno prepletajo in vas spravljajo v stisko, v kateri se počutite nemočni.

Utečena pot, ki jo v stiski v nosečnosti pogosto ponuja zdravstveni sistem kot lažjo rešitev, je splav. Ta s seboj prinaša hude psihološke kot tudi telesne posledice, ki jih še mnogo let po splavu ženske zelo pogosto doživljajo. Soočajo se s težkimi občutki krivde, sramu, tesnobe … (https://www.zavod-zivim.si/splav-2/splav/po-splavu/). Z odločitvijo za splav otroku preprečimo možnost, da bi zaživel na svetu, da bi čutil, da je ljubljen, sprejet, razvil svoje talente in na svetu pustil svoj pečat. Zato je odločitev za posvojitev mnogo boljša od te možnosti.

Še vedno pa obstaja dilema, ali otroka sprejeti v svoje življenje ali je zanj bolj primerna oddaja v posvojitev. Tukaj je potreben resen razmislek o vaših možnostih. Če menite, da otroku ne boste mogli nuditi popolnega okolja za odraščanje, to morda še ni dovolj velik razlog, da ga oddate v posvojitev. Če pa presodite, da okolje, ki bi ga otroku lahko ponudili za odraščanje, ne more zadovoljiti osnovnih otrokovih potreb po varnosti, sprejetosti, njegovih telesnih potreb, ki jih potrebuje za zdrav razvoj, potem bi ta vaša odločitev kljub vaši veliki žrtvi, vašemu otroku omogočila boljšo prihodnost. Pri razmišljanju o odločitvi glede posvojitve vam lahko pomaga sledeči članek (https://www.zavod-zivim.si/pet-dobrih-strani-posvojitve/).

Morda je dobro, da v času odločanja poiščete strokovno pomoč in v osebnem pogovoru presodite, katera odločitev bi bila za vas in vašega otroka najbolj primerna. Zato smo vam na voljo tudi na Zavodu ŽIV!M (https://www.zavod-zivim.si/programi/spremljanje-nosecnice-v-casu-pripravljanja-na-posvojitev/).

Pokličete nas lahko na:

069 613 683
tina@zavod-zivim.si