Pet dobrih strani posvojitve

Predstavljajte si, da greste s prijateljico na kavo. Pove vam, da je noseča. Skoraj se že razveselite, a vas gloda skrb, ker njeno življenje ni rožnato. Pa doda: “Otroka bom dala v posvojitev.”

Kakšne misli in občutki se porodijo v vas? Če niste ravno socialna delavka ali socialni delavec na oddelku za posvojitve na Centru za socialno delo, je bolj malo možnosti, da boste slišali ta stavek. Iz dveh razlogov. V Sloveniji je v posvojitev oddanih približno 20 otrok letno. Bolj malo verjetno je, da bi v posvojitev oddala otroka ravno vaša prijateljica. Drugi razlog pa je v tem, da mamice, ki se odločijo za posvojitev, o tem ne govorijo. Če je le mogoče, ostaja posvojitev njihova skrivnost. Se spomnite občutkov in misli, ki so vas obdali, ko ste se skušali vživeti v prijateljico/prijatelja? So bili med njimi šok, odpor, dvom, morda celo obsojanje? Predstaviti vam želim 5 razlogov, zakaj je bolje, da svoji (namišljeni) prijateljici čestitate in jo v odločitvi podprete. 

Otroku bo ohranila življenje

Ženska, ki se je odločila za posvojitev, je ena izmed približno 4000 slovenskih žensk v tem letu, ki se svoje nosečnosti ni najbolj razveselila. Presodila je, da v konkretnost svojega življenja ne more sprejeti otroka. Razlogi, ki so jo privedli do njene odločitve, so le njeni in le ona ve, zakaj je tako. Pa vendar se je, za razliko od mnogih, ki se odločijo za splav, v tej stiski odločila, da bo otroka rodila. Otrok bo živel. Imel bo možnost okušati lepoto življenja, razvijati svoje talente, se odločati, ljubiti, dajati življenje naprej. Zagotovo se bo spraševal, kje je njegova mama in zakaj ga je oddala v posvojitev, a vedel bo eno: njegovo življenje je spoštovala in ga je kljub svoji nemoči biti mama, ohranila

Otrok bo imel prave starše

Posvojitev je oblika nadomestnega starševstva. Posvojen otrok ima v novi družini popolnoma enake pravice kot otrok, ki se staršem rodi. Posvojenec je pravno pravi otrok svojima posvojiteljema. Do njega imajo posvojitelji enake dolžnosti kot bi jih imeli do otroka, če bi ga rodili. Med posvojitelji in otrokom se razvijejo navezanost in odnosi, ki so zanj pomembni. Otrok v takšnem okolju varno odrašča in ve, komu pripada. Je pa vseeno pomembno, da otrok ve za resnico o svoji posvojenosti in po možnosti spozna biološke starše, kar mu pomaga razviti zdravo identiteto.

Otrok bo in je zaželen

Z razmišljanjem o splavu posredujejo starši otroku težke občutke: da je nezaželen, da je odveč, da bi bilo bolje, če ne bi obstajal, da njegovo življenje njih samih ne gane, da svojega življenja ne nameravajo prilagoditi njemu … Pri odločitvi za posvojitev ni tako. Ta odločitev odraža nemoč staršev za skrb za otroka, a hkrati spoštovanje do njegovega življenja. 

Z odločitvijo za oddajo v posvojitev mu sporočajo: “Glej, ne morem skrbeti zate, a vem, da zaslužiš priložnost. Vem, da si človek. Zaslužiš si ljubezen, a ti je sama ne zmorem dati dovolj. Ker ti nočem škodovati, te bom teh devet mesecev nosila in te rodila. Želim ti vse dobro v drugi družini, kjer bodo lahko skrbeli zate in te bodo neizmerno veseli.

Živela bo v upanju

Živeti z občutkom, da se je mati svojemu otroku odpovedala, ni lahko. Nekdo, ki je devet mesecev živel v njej, je moral oditi za vedno. Bil je eno z njo, zdaj pa je oddan v roke tujim ljudem. Materinski čut ji pravi, da bi morala skrbeti za otroka, a ga mora utišati z razumskimi razlogi. Sooča se z občutki krivde, sramu, bolečine, praznine in negotovosti, kje je in kako je z njim. Težki občutki, ki pa jih lahko polni upanje. Ona ve, da njen otrok živi, da obstaja. Ima družino, hodi, teče, poje, se igra, uči, se sprašuje, razmišlja, ljubi. Morda se bosta nekoč srečala in morda mu bo nekoč lahko povedala, s čim se je soočala. 

Razveselila bo druge starše

Za mamico, ki je v stiski, je morda nemogoče razmišljati o tem, da bo z odločitvijo za posvojitev razveselila par, ki se sooča z neplodnostjo. V Sloveniji čaka na posvojitev namreč kar 500 parov. Izkušnja neplodnosti je težka preizkušnja za par in posvojen otrok ni zdravilo zanjo. Lahko pa se par s to izkušnjo skozi proces prekali in odpre srce za otroka, ki potrebuje ljubezen in dom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja