Program PreŽIV!M

Program PreŽIV!M

Program PreŽIV!M stoji ob strani ženskam in njihovim družinam, ki ob nosečnosti doživljajo materialno stisko.

Izvajamo socialni program, ki deluje v okviru Zavoda ŽIV!M in je namenjen pomoči družinam, ki so se kljub težki situaciji v nosečnosti pogumno odločile za ohranitev življenja otroka in v nosečnosti ter po porodu potrebujejo pomoč na različnih področjih (osebnostnem, finančnem, zakonskem …).

Zavod ŽIV!M po zmožnostih pomaga družini, dokler ta pomoč potrebuje. Ker je potreb veliko naše zmožnosti pa so omejene, pomagamo družinam dokler najmlajši otrok ne dopolni 5. leta starosti. Večinoma si družine v času spremljanja dovolj opomorejo, da lahko zaživijo samostojno. V kolikor se situacija zaplete in družina še vedno potrebuje pomoč, sodelujemo z drugimi dobrodelnimi skupinami. Vsako družino redno obiskujemo ter se pogovorimo o finančnem stanju ter drugih potrebah, ki se kažejo na področjih čustvenih, medosebnih ali duhovnih stisk.

Program PreŽIV!M vključuje:
  • Občasno plačilo najbolj potrebnih položnic družini, vključeni v program PreŽIV!M.
  • Občasna dostava hrane družini, vključeni v program PreŽIV!M.
  • Pomoč pri iskanju oblačil in opreme za dom za družine, vključene v program PreŽIV!M.
  • Prejem mesečnih spodbud iz Zavoda ŽIV!M za osebnostno rast para, vključenega v program PreŽIV!M.
  • Sodelovanje pri spodbudah za finančno osamosvojitev družine, vključene v program PreŽIV!M .
  • Možnost brezplačnih terapij za posameznika ali par in možnost brezplačnih zasebnih pogovorov s terapevtom za člane družine vključene v program PreŽIV!M.

Stopite z nami v stik: prezivim@zavod-zivim.si ali 040/665-171

Spoznajte naše družine:

Družina z dvema otrokoma je prvič zapadla v stisko, ko je imela mamica, ki je tretjič noseča, zdravstvene težave. Zaradi tega je bila veliko odsotna z dela, kar je znižalo njene prihodke. Očetova plača pogosto ni bila dovolj za vse potrebe družine. Mamica je po izteku drugega porodniškega dopusta pridno nadaljevala z delom v službi. Poleg tega sta se jim v kratkem času zgodili 2 smrti v družini, kar je starša psihično zdelalo, nastali pa so tudi dodatni finančni stroški. Družino so zdravstvene in druge težave, na katere nista mogla vplivati, prikrajšale za precej sredstev. Po najboljših močeh se trudijo za izhod iz krize.

Družina s sedmimi otroki se je obrnila po pomoč, ko je bolezen odvzela fizične sposobnosti družinskega očeta. Družinski oče je bil redno zaposlen kot delavec za najtežja fizična dela v nevarnem delovnem okolju. Zaradi nevarnega dela je imel dve poškodbi noge ter poškodbo očesa. Spopada se tudi s hudo depresijo. Trenutno se je njegovo zdravstveno stanje tako poslabšalo, da je nezaposljiv. Težave predstavlja tudi bivši partner mamice, ki je fizično nasilen.

Na nas se je po pomoč obrnila mamica samohranilka dveh majhnih otrok, ki ima za seboj zelo težko zgodbo. Družina živi v najemniškem stanovanju, kjer najemnina ni ravno nizka. Mamica je ostala sama pri skrbi za otroka, skrbi za dom in za vse finance, saj jo je partner pustil samo za vse obveznosti.

Mamica samohranilka s tremi otroki shaja z minimalno plačo in otroškimi dodatki. V pomoč ji je tudi preživnina, ki jo plačuje bivši partner. Mamica je partnerja in očeta otrok zapustila, ker je bil nasilen in prepogosto pijan. Čeprav se je mamica na vso moč trudila, da bi ohranila samostojnost, so ji neprestane ovire to preprečevale. Prisiljena je bila v selitev v neopremljeno stanovanje. Mamica se je poleg finančne stiske začela soočati še s težko psihološko stisko, saj je eden izmed otrok doživel spolno zlorabo.

Mamica samohranilka, ki se že dolgo poskuša izvleči iz zapletene stiske ima štiri otroke. S partnerjem sta se razšla zaradi alkohola in nasilja nad otroki. Mamica je bila dolgo zaposlena, vse dokler ni prišlo do situacije, ko je zaposlitev izgubila. Eno izmed največjih bremen, ki mamico težijo, predstavlja prevoz. Mamica nam je zaupala: »Izpit dandanes ogromno pomeni, meni bi spremenil življenje. Lahko bi si poiskala službo in s tem poskrbela za svoje otroke in za prihodek vsak mesec. Kamorkoli pokličem za službo, me vprašajo, ali imam svoj lasten prevoz in ko jim odgovorim, da lastnega prevoza nimam, nastane težava.« Druga velika težava, iz katere se družina počasi rešuje, so dolgovi. Situacija se je zakomplicirala, ko so še živeli v hiši, ki je bila v zelo slabem stanju, boljšega življenjskega prostora pa si niso mogli privoščiti. Takrat so hišo na lastne stroške renovirali. V dolgove so prišli predvsem zaradi nesramnega odnosa lastnika, ki je sčasoma najemnino podražil, kljub temu, da je družina na lastne stroške obnavljala hišo. Mamica je nekaj izvršiteljev že odplačala. Ker se zaveda, da izvršitelji lahko kadarkoli pridejo, ji to predstavlja le še dodaten stres.

Mamica samohranilka se je znašla v trenutni stiski zaradi spleta neugodnih okoliščin. Živijo v vaškem okolju. Težave ima z bivšim partnerjem, ki je pri skrbi za otroke brezbrižen. Želela bi si poiskati službo, vendar je to zaenkrat še težko izvedljivo, saj je bila njena prošnja za vrtec zavrnjena. Mamica si želi, da bi v bližnji prihodnosti dobila delovno mesto ter dolgoročno rešila problem, vendar mora počakati na prosto mesto v vrtcu za najmlajšega člana družine. V tem začasnem obdobju potrebuje pomoč soljudi.