V medijih

Vabljeni k brskanju po vsebinah Zavoda ŽIV!M v različnih oddajah in prispevkih.

2020

2019

2018

Oddaja Pogovor o - Sodobne ženske in Marijina podoba - Radio Ognjišče
Sodobne ženske in Marijina podoba

Na praznik Marijinega vnebovzetja smo oddajo namenili Marijinim romarskim potem, ženskemu pogledu na Marijo, spregovorili smo o njenih lastnostih in kako jih ženske danes uresničujemo, na kratko pa smo se ustavili tudi pri vlogi ženske v Cerkvi. Gostje: Mariza Perat, Andreja Eržen Firšt, Vlasta Merzel in Darja Pečnik

Posnetek celotne oddaje je dostopen spodaj ali v audio arhivu Radia Ognjišče.

 

Sobotna iskrica: Predstavitev Mavrice in slikanice Vid in njegova mama nista sama - Zavod ŽIV!M

Oddaja Sobotna iskrica, Radio ognjišče, 29. 9. 2018

V oddaji sta Tina Čerin in Darja Pečnik predstavili slikanico VID IN NJEGOVA MAMA NISTA SAMA. Obenem pa spregovorili o delu Zavoda ŽIV!M in načrtih o novih knjigah za otroke.

Prisluhnite spodaj ali v arhivu Radia Ognjišče.

 

Oddaja Svetovalnica - spontani splav in žalovanje z Darjo Pečnik - Radio Ognjišče

Oddaja Svetovalnica, Radio Ognjišče - 12. 10. 2018

V oddaji v živo je Darja Pečnik predstavila potek žalovanja ob spontanem splavu. Oddaj lahko poslušate spodaj ali v audio arhivu Radia Ognjišče

Oddaja Duhovna iskanja - predstavitev Zavoda ŽIV!M - Radio Velenje

Oddaja Duhovna iskanja - Radio Velenje, 14. 10. 2018

Darja in Franci Pečnik sta predstavila Zavod ŽIV!M in njegovo delovanje. Obenem je bila v oddaji predstavljena pesem K Tebi - Marko Nzobandora, ki je bila le nekaj dni prej predstavljena na Ritmu duha 2018.

Oddajo lahko poslušate TUKAJ.

Tako, da vpišete v iskanje "duhovna iskanja 15.10." in kliknete gumb "Filtriraj". Prikazala se vam bo posnetek oddaje, ki ga lahko poslušate. Glejte spodaj prikaz zaslona.

 

Oddaja Polemika - Pravica do življenja od spočetja do naravne smrti bo odločila o naši prihodnosti - Nova24TV

Pravica do groba in žalovanja je predpogoj, da je mogoče od-pustiti

O prikritih namenih abortivnega lobija, ki v Sloveniji preganja katoliškega duhovnika in zagovornike kulture življenja, ter vprašanjih, ki bodo zaznamovala prihodnost slovenskega naroda, smo spregovorili v tokratni Polemiki z Anjo Kastelic, ki pravi, da je bistvo kontracepcije in spolnosti brez pristne ljubezni kraja: od drugega si vzamem, da potešim svoje potrebe. Je odnos, v katerem podaritve ni. Druga gostja, Darja Pečnik, odgovarja na vprašanje, kako to, da največ splavov naredijo ženske v najlepših letih, s kariero in materialnim statusom.

Darja Pečnik nam je zaupala tudi osebno izkušnjo. Ko v mami umre otrok, se svet ustavi. Kako zelo trpijo mame in tudi očetje, ki se odločijo za kirurško končanje življenja njihovega nerojenega otroka, boste izvedeli od direktorice Zavoda ŽIV!M.

Ob koncu oddaje Anja Kastelic spregovori tudi o prepovedani temi: povojni pokoli so zločin, ki ni ovrednoten. Pravica do groba in žalovanja je predpogoj, da je mogoče od-pustiti. Podobno je s smrtjo nerojenega otroka. Tudi umrlim nerojenim otrokom je treba dati ime in grob, meni Anja Kastelic, ki z orodji terapije in duhovnega spremljanja v Centru Chiara pomaga vsakomur v osebni stiski, posebej mamicam z izkušnjo izgube nerojenega otroka. Vabljeni k ogledu oddaje Polemika na povezavi.

Več o oddaji TUKAJ!

Posnetek celotne oddaje je dostopen TUKAJ.

https://www.youtube.com/watch?v=mzrjvcFGjdA

2017

Petkov večer: Posnetek koncerta Glas življenja 2017

Radio ognjišče, 9. 6. 2017

Vabljeni k poslušanju celotnega koncerta Glas življenja 2017, ki je potekal 23. maj 2017 v Antonovem domu na Viču. Posnetek je bil predvajan v sklopu oddaje Radio Ognjišča - Petkov večer, 9.6.2017

Na večeru glasbe, veselja in dobrodelnosti so nastopili:

- Oto Pestner, legenda slovenske zabavne glasbe (več: http://www.otopestner.si/sl/)
- Svetnik (več: http://www.svetnik.net/)
- Primož Križaj (več: https://www.facebook.com/Primo%C5%BE-Kri%C5%BEaj-488705994652276/)
- Marko Nzobandora&band
- Undivided (več: http://www.undividedvocalband.com/)

in pričevanje Sonje Pungartnik

Poslušajte s klikom na spodnjo povezavo

POSNETEK KONCERTA

Mladoskop: Koncert Glas življenja 2017
18. 5. 2017, Radio Ognjišče Prisluhnite oddaji Mladoskop na Radiju Ognjišče, ki je posvečena predstavitvi koncerta Glas življenja 2017. V pogovoru so sodelovali direktorica Zavoda ŽIV!M, Katarina Nzobandora ter nekateri nastopajoči glasbeniki Primož Križaj, Matej Virtič in Marko Nzobandora. Oddaji lahko prisluhnete spodaj.
Revija ABCzdravja: Zagotovimo dojenčku mir in tišino

Revija ABCzdravja, april 2017

V članku "Zagotovimo dojenčku mir in tišino", avtorice Vesne Vilčnik, sta Martina Merše, dr. med., spec. pediatrinja iz Zdravstvenega doma Kranj in Katarina Nzobandora, mama štirih otrok, profesorica razrednega pouka in direktorica Zavoda ŽIV!M, delili nasvete o zdravem razvoju dojenčkov.

Novorojenček in kasneje dojenček, malček, otrok, ima osnovne biološke potrebe primerljive odraslim; potreba po hrani, vodi, počitku, zraku, toploti, tudi miru in tišini.

Martina Merše: "Dojenček še nima razvitega občutka za čas – vsako neugodje je zanj kot večnost, ki nima časovne omejenosti in ga zato preplavi z veliko intenzivnostjo, občutkom brezizhodnosti ter se, če gre za hujše ali pogosto ponavljajoče travme, vtisne v njegovo podzavest, kar vpliva tudi na njegovo prihodnost – odločitve, strahove, zavore, življenjsko moč, duševno zdravje in vitalnost,"

Katarina Nzobandora: "Družba nas po svoje sili, da naj bi se popolnoma podrejale svojim otrokom, neprenehoma ugodile vsemu, kar si otrok zaželi, saj bomo le tako dobre mame. Hkrati naj bi bile dobre žene, dobre gospodinje in imele uspešno kariero. In seveda tudi navzven delovale kot ´manekenke´, bile fit, sledile trendom … Pritiski so veliki, a mame si moramo znati vzeti tudi čas zase..."

Celoten članek je dostopen spodaj ali si ga preberite TUKAJ

 

Obzorja duha - najhujše trpljenje

9. 4. 2017, Televizija Slovenija

Tokratna oddaja je bila posvečena razmišljanju o najhujšem trpljenju. Na poti trpljenja so Kristusa spremljale žene, med njimi njegova Mati. Tudi danes ženske, žene in matere, nosijo globoko v sebi rane hudega trpljenja. Katere so najgloblje travme ženske? Kako se z njimi soočajo in gredo naprej? Nekdo je že prehodil najhujšo pot trpljenja pred njimi in vstal iz groba, tako vstajajo tudi one!

V oddaji so sodelovale odlične sogovornice, med njimi tudi ga. Vilma Sitar (Društvo Družina in Življenje) in Katarina Nzobandora, direktorica Zavoda ŽIV!M (0d začetka do 19.minute).

Oddajo si lahko ogledate TUKAJ.

Kolokvij: Sprejeti vsakega otroka

13. 1. 2017, radio Ognjišče

Predstavitev osebnih zgodb iz nove knjige Sprejeti vsakega otroka (povezava na knjigo v trgovini) je vodil novinar Marjan Bunič, ki je gostil Anito Zevnik in Katarino Nzobandora, sourednici knjige in Mateja Razpotnika, avtorja ene izmed zgodb v pričujoči knjigi.

Anita Zevnik pojasnjuje o čem govori knjiga in kaj je njena posebnost:
"Mislim, da je posebnost ta, da so slovenske zgodbe slovenskih staršev, ki živijo tukaj med nami, da niso prevodi zgodb iz oddaljenih krajev."

Katarina Nzobandora:"Želeli smo pokazati, da ne glede na to ali se je otrok rodil živ ali mrtev, zdrav ali bolan, je odločitev za življenje vedno tista prava odločitev, ki prinese notranji mir."

Na vprašanje kako to, da se je odločil za sodelovanje pri knjigi, Matej Razpotnik odgovarja:
"Čutil sem sem se nagovorjenega, saj sem si sam tega želel ogromno slišati, ko sem bil mlajši, pa tega nisem dobil."
Zato se je odločil aktivno nastopiti in podeliti svojo zgodbo.

Vabljeni k poslušanju!

Kolokvij: Spontani splav in smrt otroka

Oddaja Kolokvij, 6. oktober 2017 - Radio Ognjišče

Darja in Franci Pečnik sta spregovorila o izkušnji spontanega splava in smrti otroka. Predstavila sta program na področju pomoči staršem, ki žalujejo za izgubo otroka pred ali ob rojstvu. Prisluhnite spodaj ali v audio arhivu Radia Ognjišče

 

2016

Povabili smo na kavo

15. 12. 2016, radio Gorenc

Predstavitev Zavoda ŽIV!M, od nastanka do danes. Izpostavljen Program PreŽIV!M in Vikend za starše po spontanem splavu ali smrti otroka.

Pogovor o,... kontracepciji

December, 2016, Radio Ognjišče

Oddajo Pogovor o smo tokrat posvetili vprašanju odnosa Slovencev do življenja. Med drugim smo se dotaknili nedavnega predloga, da bi bila kontracepcija dosegljiva z doplačilom, pa tudi burnega odziva na prikazovanje filma Čudež življenja pred frančiškansko cerkvijo v Ljubljani. Gostje so spregovorili o številnih negativnih tako fizičnih, kot psihičnih in duhovnih posledicah uporabe hormonske kontracepcije na žensko in njen odnos z možem, pa tudi nasploh o veselju do življenja.

Sodelovali so:
P. Tadej Strehovec, moralni teolog
Maja Vovk, farmacevtka in voditeljica Fertility care centra Slovenija
Katarina Nzobandora, direktorica Zavoda ŽIV!M

Povezava na članek

Tarča: Splav - svobodne v odločanju?

11. 10. 2016, RTV SLO
Vabljeni k ogledu TARČE, kjer se je govorilo o težkem vprašanju splava pri ženski, o tem, kdaj se začne življenje, kakšna je statistika splavov v Sloveniji in o primernosti trenutne zakonodaje, ki omogoča splav. Gostje oddaje so bili: Dunja Obersnel Kveder, Ženski lobi Slovenije, Katarina Nzobandora, direktorica Zavoda ŽIV!M, dr. Metka Mencin Čeplak, docentka na FDV, Angelca Likovič, upokojena ravnateljica, Mateja Kožuh Novak, upokojena ginekologinja in porodničarka, Marco Gergolet, ginekolog in porodničar.

24ur: Pogovor z direktorico Zavoda ŽIV!M in Violeto Tomič

6. 10. 2016, Pop TV
V tednu otroka 2016 je Zavod ŽIV!M pripravil kampanjo, s katero smo želeli osveščati in širiti veselje do življenja. Med drugim smo na zaslonih pri frančiškanski cerkvi v Ljubljani predvajali tudi filmček Čudež življenja, ki si ga je v pičlih nekaj dneh ogledalo na tisoče ljudi. V Zavodu ŽIV!M smo bili presenečeni in navdušeni nad večinoma pozitivnimi odzivi, povabili pa so nas tudi različni mediji, da spregovorimo o namenu predvajanja omenjenega filmčka. Posnetek pogovora iz oddaje 24UR ZVEČER je dostopen na tej POVEZAVI.
Podrobnejša navodila: Najprej se vam odpre drug prispevek, pogovor s Katarino Nzobandora pa si lahko ogledate tako, da pod prispevkom med "Več videovsebin" izberete video: Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednico zavoda Živim ter Violeto Tomič, ki traja 07:40. Toplo vabljeni k ogledu!

24ur - Ženske so na okopih zaradi načrtovanih doplačil za kontracepcijo

12. 9. 2016, Pop TV
ZZZS namerava uvesti doplačilo za hormonsko kontracepcijo. "Ženska ima pravico spoznati svoje telo, " je ob tem povedala Katarina Nzobandora, ki ta ukrep vidi kot priložnost za ženske, da bodo končno pomislile, kaj se z njihovimi telesi dogaja ob vnosu umetnih hormonov in se posledično v večji meri odločile za bolj zdrave - naravne metode uravnavanja rojstev.
OGLEJ SI

Oddaja Tednik - Otroci brez pokopa

28. 3. 2016, TV Slovenija
V Sloveniji se vsako leto več kot 500 žensk sooči z izgubo otroka med nosečnostjo. Mnogi pari potrebujejo ustrezno psihološko pomoč, pomemben mejnik pri žalovanju pa je tudi pokop otroka. Kakšno je stanje, praksa in zakonodaja na tem področju? V prispevku so sodelovali psihologinja Lucija Pavše iz Ginekološke klinike UKC Lj., zakonca Kerže o boju za Elizabeto ter zakonca Nzobandora in zakonca Pečnik iz Zavoda ŽIV!M.
OGLEJ SI

Izdali zloženko za starše, ki so izgubili otroka

2. 2. 2016, TV Slovenija
Za starše je izguba otroka ena najtežjih preizkušenj v življenju, ko se starši spopadejo z žalovanjem. “Žalovanje ni samo psihično, ni samo čustveno, ampak je dejansko tudi fizično,” je za Dnevnik povedala Katarina Nzobandora. Tudi zdravniško osebje potrebuje pomoč pri spremljanju staršev po izgubi otroka, zato so na ginekološki kliniki v Ljubljani izdali posebno zgibanko “Gnezdo brez ptičkov”.
OGLEJ SI

2015

Dijaška oddaja - Prekinjena nosečnost

12. 11. 2015, Radio Ognjišče
Gosta oddaje sta Katarina Nzobandora in Jani Jeriček. Mladim sta spregovorila o umetnem splavu v Sloveniji.POSLUŠAJ

Obzorja duha - Zakonska zveza

8. 11. 2015, Televizija Slovenija
Tokratnja oddaja je bila posvečena razmišljanju o zakonski zvezi. Prispevek o Zavodu ŽIV!M, odprtju razstave Ti, ki si življenje samo, fotografinje Agate Hren, in predstavitvi knjige Novo upanje po splavu se prične v 28. minuti.
OGLEJ SI

Izguba otroka med nosečnostjo

2. 11. 2015, Radio Slovenija Prvi program
Smrt otroka med porodom ali takoj po njem, spontani splav in umetna prekinitev nosečnosti so še vedno tabu. Zato so tudi povsem običajni občutki žalosti, jeze, krivde, nemoči in obupa za okolico nerazumljivi. Žalovanje po izgubi pa za bližnje manj sprejemljivo. Kaj otežuje žalovanje in katere oblike pomoči koristijo staršem po izgubi? S svojimi izkušnjami in mnenji bodo sodelovali psihologinja Lucija Pavše z Ginekološke klinike Ljubljana, Eva Veršič iz zavoda Psimed ter Katarina Nzobandora in Jani Jeriček iz zavoda ŽIV!M.
PRISLUHNI

City folk - Zgodba družine Nzobandora

7. 10. 2015, Televizija Slovenija
Ganljiva življenjska zgodba družine Nzobandora se prične v 16. minuti.
OGLEJ SI

Kristjan in žgoča etična vprašanja

18. 11. 2015, Župnija Ljubljana Polje
Okrogla miza v okviru misijona Z veseljem po poti življenja z naslovom Kristjan in žgoča etična vprašanja. Gosti: p. dr. Tadej Strehovec, Urh Grošelj, dr. med, bioetik, Katarina Nzobandora, Zavod ŽIV!M. Vodi: Sonja Pungertnik
OGLEJ SI

Oddaja "Pogovor o" - Novo upanje po splavu

4. 11. 2015, radio Ognjišče
V oddaji so sodelovali dr. Marjan Turnšek, upokojeni mariborski nadškof, p. dr. Tadej Strehovec, moralni teolog, Katarina Nzobandora, Zavod ŽIV!M in mama z izkušnjo splava.
PRISLUHNI

Oddaja Kolokvij - Novo upanje po splavu

23. 9. 2015, Radio Ognjišče
Novinar Marjan Bunič je skupaj z Janijem Jeričkom, Katarino Nzobandora in Polonco Sokol odprl teme o splavu, samospoštovanju in posledicah splava. Skupaj smo predstavili knjigo Novo upanje po splavu.
PRISLUHNI

Oddaja "Pogovor o" - Za življenje

3. 6. 2015, radio Ognjišče
Intervju novinarke Marte Jerebič z direktorico Zavoda ŽIV!M, Katarino Nzobandora, Janijem Jeričkom, sodelavcem Zavoda ŽIV!M, Nado Žgur in Matjažem Vento, sodelavcema pobude 40 dni za življenje ter z Ines Vugrinec, avtorico magistrske naloge Čustveno doživljanje žensk ob umetni prekinitvi nosečnosti.
PRISLUHNI

Glas življenja 2015

19. 5. 2015, Antonov dom, LJ - Vič
Dobrodelni koncert Glas življenja - ZA življenje, prekipevajoč od veselja in navdušenja nad življenjem. Nastopili so: skupina Odsev, gospel zbor Bee Geesus, skupina Tvoj glas in Aleksander Mežek ter pričavalci: Marko Čižman, Petra Kogoj in družina Strajnar. Večer je povezovala Marjana Debevec.
PRISLUHNI