Varno zavetje za novorojenčke – “Safe Haven Box”

Deklica se počuti dobro in bo dana v posvojitev, potem ko je bila predana v “Safe Haven Baby Box” v gasilskem domu v Missouriju, je povedal vodja gasilcev.

V državi Missouri je bil leta 2021 sprejet zakon, ki dovoljuje predajo dojenčkov v varno zavetje – “Safe Haven Baby Box”, v kolikor starši ne zmorejo skrbeti za svojega novorojenega otroka.

Novorojena deklica je bila odložena na gasilski postaji Mehlville v okrožju St. Louis in to je bilo prvo tako dejanje od namestitve varnega inkubatorja.

Šef gasilske postaje Brian Hendricks je dejal, da je bil otrok star le nekaj ur. Po pregledu v bolnišnici je sedaj v oskrbi državnih organov, ni pa še jasno, kdaj bo posvojen. 

Hendricks je na tiskovni konferenci povedal, da razume stisko, s katero se je soočila mati, ko je pustila novorojenčka pri njih. “Tej materi bi rad povedal, da smo v trenutku, ko smo odprli vrata inkubatorja, deklico vzljubili in poskrbeli zanjo z vsem srcem.”

»Deklica ne bi mogla biti bolj zdrava.« Njeno zdravstveno stanje vodja gasilske postaje opisuje kot ‘popolno’.

POMEMBNO SPREJETJE ZAKONA ZA VARNO ODDAJO NOVOROJENČKOV

Državni predstavnik Jim Murphy, republikanec iz okrožja St. Louis, ki je sponzoriral zakon za varne inkubatorje, je dejal, da je bil ganjen do solz, ko je poklical predsednika predstavniškega doma Missourija Deana Plocherja in mu povedal o uspešni uporabi ‘rešilnega inkubatorja’.

“Rekel sem mu: ‘Če ne narediva ničesar drugega v življenju, sva danes naredila nekaj pomembnega. Rešila sva življenje’,” je dejal Murphy.

Zakon države Missouri dovoljuje staršem v stiski predati dojenčka, starega do 45 dni, brez sodnega pregona, v kolikor je bilo to storjeno na varen način. Zakon o ‘Safe Haven Box-u – varnemu inkubatorju’ je namenjen prav varni in dostopni oddaji novorojenčkov. 

Varni inkubator vsebuje posteljico z ogrevanjem in prezračevanjem.

Dostopen je skozi majhna vrata na zunanji strani gasilskega doma ali bolnišnice. Alarm nemudoma pošlje sporočilo na številko 911, da je bil otrok odložen v ‘varni inkubator’. Zunanja vrata se zaklenejo, da je otrok varen, osebje pa dostopa do otroka iz notranje strani inkubatorja.

Monica Kelsey, nekdanja pripadnica vojske in gasilka, katere rojstna mati jo je zapustila dve uri po rojstvu leta 1973, je leta 2016 v Indiani lansirala varne inkubatorje “Safe Haven Baby Box-e‘. Inkubatorje so namestili v 15-ih državah, približno polovica od 202 varnih inkubatorjev pa je v Indiani. Inkubator na postaji Mehlville je edini v Missouriju, vendar je Hendricks dejal, da bodo do leta 2025 dodali še nove, tudi v druga okrožja.

SKUPAJ JE BILO REŠENIH ŽE 189 DOJENČKOV

Kelsey je povedala, da je bilo 42 dojenčkov varno nameščenih v ‘varne inkubatorje’, 147 drugih pa je bilo predanih osebju na lokacijah z inkubatorji. Povedala je, da so njena čustva, kadarkoli se to zgodi, »dvorezen meč«. »Po eni strani je otrok rešen, po drugi strani pa imaš starša, ki je v strašni stiski«. Kelsey upa, da bo izsledila svojo mamo iz Missourija in se ji zahvalila. “Lahko bi svojega otroka odvrgla v smetnjak. Ampak ni. Izbrala je nekaj boljšega. V bistvu je rekla: ‘Želim najboljše za svojega otroka in to nisem jaz.’ In to je junaško”,  je dejala Kelsey.

Pripravila Neža Pančur

Vir: https://apnews.com/article/baby-left-safe-haven-box-at-missouri-fire-station-2e428b68297628b57bec8a840264c502

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja