Zgodba o ženski, ki je preživela poskus splava in njeni mami, ki jo je imela za mrtvo

Ko je bila Melissa Ohden stara 14 let, je zvedela za šokantno skrivnost – njena rojstna mati jo je poskusila splaviti. Dojenčka je rešila medicinska sestra, ki jo je slišala jokati med medicinskimi odpadki bolnišnice v Iowi, ZDA. To je zgodba o njenem preživetju in njeni mami, ki je mislila, da je otrok umrl.

»Odraščala sem z vedenjem, da sem se rodila prezgodaj in da sem posvojena« razlaga sedaj 46-letna Melissa. »Česar pa nisem vedela je, da za vsem tem leži še veliko večja skrivnost. Morala bi se roditi mrtva, a sem se rodila živa.«

Leta 1977, v bolnišnici v Iowi, je 19-letna mati Melisse doživela splav z uporabo strupene kemijske raztopine v časovnem obdobju petih dni. Rojeno v osmem mesecu, s težo manj kot 1.3 kilograma, so Melisso odložili med medicinske odpadke.

Tam je dojenček ostal, dokler ni medicinska sestra zaslišala šibek zvok joka in rahlo premikanje. Melisso so urgentno poslali na oddelek intenzivne nege, kjer je –  v nasprotju z vsemi pričakovanji – preživela. Zdravniki so predvidevali, da bo slepa in celo, da ima usodno napako na srcu. Kljub vsemu je imela Melissa povsem zdravo življenje in je srečno odraščala z družino, ki jo je posvojila.

Rojeno v osmem mesecu, s težo manj kot 1.3 kilograma, so Melisso odložili med medicinske odpadke.

Melissa, ki je napisala knjigo o svojih doživetjih, pravi, da je zvedela resnico o svojem rojstvu, ko ji je v nekem prepiru to povedala njena sestra. Za Melisso je to predstavljalo hud šok. Razvila je motnje hranjenja in se borila z alkoholizmom. 5 let kasneje, pri 19 letih, se je odločila poiskati svojo rojstno mati. Proces je trajal več kot desetletje, vendar jo je na koncu le našla.

Melissa s svojo sestro

To je pomenilo še večji šok, saj je odkrila, da je njena rojstna mati več kot 30 let verjela, da je Melissa umrla ob rojstvu v tisti bolnišnici. Melisso so dali v posvojitev brez vedenja njene mame. Vedela ni niti za spol svojega otroka. Ko sta se po 30 letih srečali, Melissa pripoveduje, se je v očeh njene rojstne matere razločno videlo obžalovanje. Trenutek, ko sta se srečali, opisuje kot enega izmed najbolj pomembnih trenutkov svojega življenja.

Šokantne novice se niti na tej točki niso končale. Njena rojstna mati, Ruth, ji je povedala, da pravzaprav nikoli ni hotela splaviti svojega otroka, in da jo je v to prisilila njena mati, ki je bila dobro poznana in uspešna medicinska sestra, ki je prijateljevala z lokalnim izvajalcem splava. Skupaj sta Ruth prepričala v splav in s svojimi povezavami obšla pravila in postopke bolnišnice, tako da so bili zaposleni v bolnišnici pod vtisom, da je splav njena izbira.

Preživetje otroka je bilo še manj verjetno, saj je njena babica, ki je delala v bolnišnici, kjer se je rodila, naročila svojim kolegom, da novorojenčka pustijo v sobi, da umre, kar je kasneje tudi priznala svojim družinskim članom.

Melissa je s težkim srcem sprejela svojo preteklost, vendar pravi, da ni jezna na svojo babico, saj vsi delamo napake v življenju. Kljub temu se bo vedno spraševala, kaj se je dogajalo v življenju njene babice, da je sprejela odločitev za končanje njenega.

Melissa vztraja, da je ena izmed tistih ljudi, ki je imela največ sreče v življenju, saj je preživela splav, zdaj pa ima v življenju tako svoje starše iz družine, ki jo je posvojila, kot tudi svojo rojstno mati. Tako Melissa kot njena mati po naključju trenutno obe prebivata v Kansasu in se zelo pogosto videvata.

Martina Križanič

Vir: https://www.bbc.com/news/health-44357373

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja