Izjava za javnost v zvezi z oglasom LPP

Zavod ŽIV!M je 21. decembra podal ovadbo na vrhovno državno tožilstvo in policijo.

Prepričani smo, da je bilo z odstranitvijo našega oglasa z avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa storjeno kaznivo dejanje kršitve enakopravnosti po 131. členu Kazenskega zakonika. Menimo, da je bil ZAVOD ŽIV!M prikrajšan oz. omejen za človekovi pravici in temeljni svoboščini do svobode izražanja iz 39. člena Ustave Republike Slovenije in svobode vesti oziroma veroizpovedi iz 41. člena Ustave Republike Slovenije.

Poslanstvo ZAVODA ŽIV!M je namreč v javnosti izražati prepričanje, da ima vsak človek pravico do življenja od spočetja do naravne smrti in je potrebno pomagati ženskam ter njihovim družinam pri soočenju z nenačrtovano nosečnostjo in pri prenašanju trpljenja zaradi posledic splava ter v javnosti dvigovati zavest o odgovornosti za aktivno graditev kulture življenja
(https://www.zavod-zivim.si/zavod-zivim/kdo-smo/).

V naslednjih dneh bomo podali pritožbo tudi na oglaševalsko razsodišče v okviru Slovenske oglaševalske zbornice. O drugih pravnih možnostih želimo pridobiti še več informacij s strani različnih pravnih strokovnjakov. O nadaljnjih odločitvah vas bomo sproti obveščali.

Hvala vsem za vašo podporo.

Darja Pečnik, direktorica Zavoda ŽIV!M

AVDIO – Tukaj lahko prisluhnete tudi avdio posnetku zgornje izjave.