Ali ni NND samo oblika kontracepcije?

Pišem vam, ker se odločam o izbiri kontracepcijskih sredstev. Prebrala sem že veliko stvari o samih metodah in njihovem vplivanju na žensko telo. Prebrala sem tudi o naravnih metodah načrtovanja družine. Vendar me ob tem preučevanju zanima naslednje. Pri uporabi naravnih metod načrtovanja družine sem se spraševala ali če v plodnem obdobju nimaš spolnih odnosov, ali to ni isto kot uporaba vseh ostalih kontracepcijskih sredstev? Hvaležna vam bom za vaš odgovor. (Sara)

Vaše vprašanje je zelo zanimivo. Izpostavili ste problematiko, kako se metode naravnega načrtovanja družine (NND) razlikujejo po svoji uporabnosti, vplivih na žensko telo in posledicah od kontracepcijskih sredstev.

Opredelimo najprej osnovno razliko med uporabo metod NND (SensiPlan, FertilityCare itd.) in kontracepcijskih sredstev. Ko se ženska, par ali zakonca odločita živeti po eni izmed metod NND, lahko rečemo, da gre za način življenja. Kako naj to razumemo? Z uporabo metod NND ženska ničesar ne vnaša v svoje telo, nobenega tujka, ampak živi s svojim naravnim ciklom, kot ji je dan, in ga ne spreminja. Še več, dejansko ne uporablja nobenega sredstva, da bi preprečila spočetje, enako ne moški. Z opazovanjem nekaterih telesnih znakov (temperature, sluzi materničnega vratu, ostalih ponavljajočih znakov v ženskem telesu itd.) ženska lahko spozna, kdaj je v svojem ciklusu plodna in kdaj ne. Zaradi tega poznavanja svojega lastnega telesa in z njim povezanim ciklusom lahko par, zakonca odložita nosečnost za določen čas.

couple-915983_1280NND torej pametno uporabi naravne zakonitosti, kontracepcija pa jih hoče spreminjati. Lahko rečemo, da je vsak spolni odnos s kontracepcijo sterilen in zapira vrata novemu življenju, medtem ko noben spolni odnos po NND ni sterilen, ampak so vsi odprti za življenje. Izbira metod NND je način življenja, saj s tem oba sprejemata skupno odgovornost do njune spolnosti in intimnosti.

Še veliko bolj je pomembno, da se zakonca zavedata, zakaj želita v nekem določenem času odložiti novo spočetje. Vsi razlogi, ob katerih se zaustavita, morajo biti nesebične narave in imeti pravo težo, kar presodita sama po svoji vesti. V primeru, da bi bili ti razlogi sebične narave (npr. razlogi uživanja ipd.), pa lahko tudi uporaba metod NND postane orodje »kontracepcijske« miselnosti. Zakonci morajo ostati zvesti svoji obljubi, odprtosti novemu življenju in s tem uresničevati odgovorno starševstvo. Le tako ravnajo po vesti in so lahko prepričani, da bodo njune odločitve pravilne.

Darja Kalamar Frece

Članek je bil prvotno objavljen v tedniku Družina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja