Porodni načrt, ki deluje

Mamice nosečnice pogosto skrbi, če bodo njihove želje v porodnišnici upoštevane. Da bi si to skrb olajšale, napišejo porodni načrt. A napisati porodni načrt ni tako preprosta stvar. Mora namreč delovati. Kako pa to doseči?

Še preden se lotite pisanja, v sebi dobro premislite, kakšen porod si želite. Medikaliziran ali naraven? Kakšno vrsto analgezije si želite ali pa morda želite roditi brez protibolečinskih sredstev, se odločate za dogovorjen carski rez, morda želite roditi v vodi ali v kakšnem drugem udobnejšem položaju kot npr. na pručki? Dobro je premisliti tudi o porodnem okolju. Ni namreč vseeno, če si npr. želite naravnega poroda, v kakšnem porodnem okolju rojevate. Naravni porod je daljši, saj pustite, da telo dela v svojem ritmu in za tak podvig je potrebnega kar nekaj potrpljenja. Tega pa ne morete imeti v okolju, kjer na vas pritiskajo, da je treba roditi, kar se da hitro. V tem primeru se doseže ravno nasprotni učinek.

Ko torej ugotovite, kakšen porod si želite, v kakšnem porodnem okolju si želite roditi, prijetnem zatemnjenem in intimnem, ali pa vam je morda vseeno glede jakosti svetlobe in zvokov, si svoje želje zapišite. Naj se to zgodi še pred načrtom, saj zapisovanje terja razmislek, ta pa rodi odločitev. In ko boste imele svoje želje zapisane, boste dobro vedele, kaj zapisati v porodni načrt in kaj ne. Za svoje želje se boste namreč morale pozanimati, v katerih slovenskih porodnišnicah vam jih bodo omogočili izpeljati. Ko boste imele izbrano porodnišnico, pa se pozanimajte, kakšno porodno prakso imajo, k čemu stremijo, kaj dopuščajo in kaj ne, ali ponujajo tisto, kar si vi želite. In, ko boste imele odkljukana vsa ta vprašanja, začnite pisati porodni načrt.

Načrt naj bo jasen, sistematičen, kratek in pozitiven. Pišite enostavne in trdilne stavke, ki se začenjajo z besedico želim in ne “hočem” ali “ne želim”. Pišite glede stvari, ki so vam najbolj pomembne, če imate občutek, da vam v porodnišnici tega ne bodo omogočili kot si želite. Ko boste s pisanjem zaključili, pa dopustite tudi možnost spremembe načrta v primeru, da bi se nenadoma porod zapletel in bi bil resnejši zdravniški poseg nujen.

Porodni načrt je v resnici izluščenje vaših želja, prevzem odločitve, kakšen porod si želite in delovanje v tej smeri. V resnici gre za krepitev samozavesti in prevzemanja vodstva nad svojim porodom. Pa srečno!

piše doula Simone, mama petih otrok

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja