Pomembnost prvih 72 ur po porodu

Med nosečnostjo smo nosečnice tako osredotočene na porod, da pogosto pozabimo na pomembnost prvih 72 ur po porodu. Vendar je ta čas tako edinstven in nežen in neponovljiv, da je vredno o njem razmišljati že prej in ga načrtovati. Kako ga želimo preživeti? Koga bomo spustile v svoje življenje, da nam bo takrat v pomoč in se bomo me lahko posvetile našemu dojenčku?

Svetujem vsem nosečnicam, da si še v času nosečnosti naredite poporodni načrt, podobno kot porodni načrt, ki bo vseboval vaše želje glede tega nežnega obdobja. Navdal vas bo z gotovostjo in varnostjo, da bodo stvari tekle in ne boste prepuščene same sebi.

Pestovanje koža na kožo

V tem nežnem obdobju bi izpostavila pomembnost pestovanja novorojenčka v neposrednem stiku kože na kožo, ker ta:

  • pomaga novorojenčku ohranjati telesno toploto; mamine prsi so najboljši grelci, zmorejo uravnavati temperaturo za celi 2 stopinji!
  • spodbuja izločanje oksitocina tako v mamici kot v novorojenčku;
  • spodbuja prenos maminih bakterij na novorojenčka in tako doprinese k razvoju njegovega imunskega sistema;
  • spodbuja tvorbo mleka.

Dober začetek dojenja

Na drugem mestu bi zagotovo izpostavila pomembnost dobrega začetka dojenja, katerega je prav tako potrebno načrtovati. Kako to naredimo?

  • Stisnite novorojenčka na svoje prsi takoj po porodu; vsi poporodni postopki lahko počakajo.
  • Izločanje tekočin iz prsi se prične z odluščenjem placente, zato je stimulacija prsi v prvih 72 urah bistvena za tvorbo in izločanje kolostruma ter kasneje mleka.
  • Vadite dojenje po potrebi, naj novorojenček določi, kdaj bo sesal; ne silite s prvim dojenjem po rojstvu, naj se sam prisesa, ko bo želel, nekje med prvimi 30 do 90 minutami.
  • S svojim novorojenčkom bodita nepretrgoma skupaj; počakajte z vsemi postopki, tudi vbrizganjem vitamina K in dajanjem očesnih kapljic po porodu, vse to naj počaka na čas po prvem podoju.
  • Izkoristite pomoč pri dojenju, če vam je na razpolago.

shutterstock_dojenje majhna

Kakšno pa je vedenje novorojenčka v prvih 72 urah po rojstvu?

Deli se na 5 dob:

Prva doba, 30-50 minut po rojstvu: novorojenčki so običajno zelo pozorni in aktivni, obračajo glavico in gredo za maminim glasom. Če ga pustimo na materinih prsih in ne posegamo na noben način, sam poišče pot do bradavice in se tudi sam prvič prisesa. To lahko traja do 90 minut;

Druga doba, od približno 35 do 120 minut po rojstvu: novorojenček ne kaže več zanimanja za sesanje, postane zaspan in se pripravlja za počitek po porodu.

Tretja doba, od 2 do 8-10 ur po rojstvu: novorojenčki navadno utonejo v globok spanec, počitek, iz katerega jih težko prebudimo. Če sesajo, na dojki zaspijo, prav tako več kihajo, kolcajo in bruhajo, saj se jim pljuča čistijo. Ko se novorojenček iz tega spanca prebudi, pokaže več zanimanja za dojenje.

Četrta doba, 24-28 ur po porodu: novorojenček je prebujen, se pogosto doji, obilno doji (tudi 8 krat dnevno in večkrat ponoči).

Peta doba, 48-72 ur po porodu: novorojenček spi tako trdno kot rahlo in se redno doji.

Enako kot se moramo na porodu počutiti varne in podprte, tako se moramo počutiti varne tudi po porodu. Tako kot ne moremo roditi v napetosti in se porod zato lahko ustavi, ne moremo dojiti, če smo pod hudim stresom in se tudi tvorba mleka lahko ustavi. Enako kot porodnica potrebuje vso podporo, tako tudi mamica po porodu potrebuje vso podporo. A na žalost se po rojstvu novorojenčka vsa pozornost večinoma posveča njemu, mamice pa so spregledane. A telo zahteva svoj počitek, tudi čustvena občutljivost ni za zanemariti. Kako si lahko pomagamo, zakaj je počitek po porodu tako pomemben, o tem pa več v prihodnjem članku.

 

Povzeto po homegrownbabies.com.

Simone Kindermann,

certificirana Childbirth International porodna in poporodna doula

www.roditiznasmehom.com