Otroka bom oddala v posvojitev – »Kam naj grem?«

Kje preživeti obdobje nosečnosti, ob zavedanju, da bo otrok po rojstvu odšel v posvojitev, je lahko kočljivo vprašanje.

 

 

Morda vaš dom ne predstavlja varnega prostora, kjer bi sploh omenjali nosečnost, kaj šele svojo odločitev za oddajo otroka v posvojitev. Prav tako se lahko pojavljajo občutki sramu in upravičena želja, da bi se izognili obtožujočim pogledom, neprijetnim vprašanjem in govoricam v vašem kraju.

Dobro premislite, ali morda v krogu vašega poznanstva obstajajo kakšni prijatelji, znanci, sorodniki, ki živijo v drugem kraju, in bi vas v vaši situaciji razumeli in sprejeli, ter bili pripravljeni za nekaj mesecev sprejeti v svoj dom.

Obstajajo pa še druge možnosti. V Sloveniji obstaja devet materinskih domov, kjer lahko preživite nosečnost nekoliko odmaknjeni. Prednost materinskega doma je tudi ta, da vam tam lahko nudijo strokovno spremljanje in so vam na voljo za pogovor in različna vprašanja ter informacije povezane z vašo situacijo. Če je v vašem domu prisotno nasilje, so vam na voljo varne hiše, ki se nahajajo na skritih lokacijah. V primeru, da je odmik potreben takoj, se lahko umaknete v krizni center.

 

Podatke o materinskih domovih in varnih hišah najdete na naslednjih straneh: http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/sociala/socialnovarstveni_programi/varne_hise/

Za pomoč v času odločanja o posvojitvi se lahko obrnete tudi na Zavod ŽIV!M, kjer smo za vas pripravili program za spremljanje v času priprave na posvojitev.

Kontaktirate nas lahko na:

069 613 683
tina@zavod-zivim.si