Dobrodelna trgovina Skupno dobro

Zavod ŽIV!M znotraj svojega programa za družine v stiski PreŽIV!M vzpostavlja dobrodelno trgovino. Gre za nadgradnjo že obstoječe dejavnosti v smislu aktivnega vključevanja in spodbujanja k dobrodelnosti in osveščanju o ponovni uporabi ter sodelovanju. V ta namen bomo konec oktobra, t.j. 28. 10. 2022, odprli dobrodelno trgovino Skupno dobro. Vsi prihodki in darovi bodo neposredno namenjeni družinam v stiski in poslanstvu Zavoda ŽIV!M.

Dobrodelna trgovina bo delovala v fizični obliki in preko spleta. Po vzoru t.i. charity shop ali thrift shop (varčna trgovina), ki jih najdemo drugod po svetu, želimo v slovenski prostor pripeljati dejavnost trgovine, ki ima družbeni učinek postavljen ob bok dobičku.

V dobrodelni trgovini Skupno dobro bo možno kupiti že rabljena oblačila in drugo opremo za otroke (vozičke, lupinice, ležalnike, poganjalčke, avto sedeže, kolesa, skiroje, torbe, nosilke itd.) ter igrače in pohištvo (posteljice, previjalne mize idr.). V manjši meri bodo na voljo tudi že rabljena oblačila za odrasle. Ker se iz svojega dela z družinami zavedamo pomena odnosov, bo v dobrodelni trgovini tudi poseben kotiček za druženje ob kavi in prigrizku, igralnica in čitalnica z literaturo za otroke in odrasle. Občasno bomo pripravili izmenjevalnice, kjer bo možno svoja oblačila in druge predmete zamenjati za nekaj drugega ter različne dogodke na temo starševstva, dobrodelnosti in ustvarjalnosti.

Kultura dajanja

Vsak je ustvarjen s talenti, ki mu omogočajo dostojno življenje in vsak je postavljen v svet s smislom in namenom. Vse, kar smo in kar imamo, je dar, ki se ga premalokrat zavedamo in se zanj zahvaljujemo. Trgovina temelji na prepričanju “zastonj ste prejeli, zastonj dajajte”, zato želi biti prostor, kjer imata dajanje in prejemanje enako vrednost. Prostor srečanja med tistimi, ki lahko delijo svoje blago, in tistimi, ki ga potrebujejo. Pomembno je, da izmenjava poteka na podlagi hvaležnosti, nesebične solidarnosti in načela “tisto, kar je za nas odveč, lahko pomeni vse za drugega.”

Vse, kar smo in kar imamo, je dar, ki se ga premalokrat zavedamo in se zanj zahvaljujemo.

Sodelovanje

Dobrodelna trgovina Skupno dobro je del Središča Skupno dobro, ki se nahaja na naslovu: Trg svobode 11, Šoštanj. V sodelovanju s Šolskim centrom Velenje, lokalnimi podjetji in organizacijami želimo vzpostaviti poslovni model, kjer ima dobrodelnost ključno vlogo. Ena izmed nadaljnih faz razvoja središča je tako prostor za ustvarjanje ali t.i. »maker space«.

Zaključek

Z dobrodelno trgovino Skupno dobro in drugimi dejavnostmi Središča želimo podpirati in spodbujati tiste, ki iščejo temeljne vrednote in znanja za skladen razvoj družbe. Središče Skupno dobro in njeni člani se z besedami in dejanji zavezujemo k rasti in širjenju kulture dajanja.

ZA skupno dobro

Franci Pečnik

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja