Ste že naredili novoletno zaobljubo? Tukaj je 8 idej!

Navadno naše novoletne zaobljube temeljijo na želji, da izboljšamo sebe in tako izbiramo možnosti kako učinkovito (in hitro) izgubiti odvečno težo, najti načine za več gibanja, več časa zase, spremeniti življenjski slog. Upamo, da bomo tako prihodnje leto bolj zdravi, uspešni, bomo imeli več energije in bomo morda celo za odtenek lepši.
Mi pa smo pripravili nekaj idej, kako fokus obrniti od sebe k drugim, k tistim, ki potrebujejo pomoč. Želimo vam pomagati, da tudi vi pustite svetlo sled v naši lepi deželi v letu, ki prihaja.

Ideje

1. Botrstvo. 

Botrstvo je pomoč otrokom, ki so v finančni stiski. Z mesečno donacijo jim pomagamo pri osnovnih življenjskih potrebah (šolanje, prehrana, oblačila). Botrstvo lahko sklenete pri različnih organizacijah, ki to ponujajo, naj naštejemo le Misijonsko središče Slovenije (https://www.missio.si/botrstvo/), Botrstvo (https://www.boter.si/) in Botrstvo v mladinskem domu Malči Beličeve (https://www.malci-beliceve.si/botrstvo/).

2. Prostovoljstvo.

Vključite se v pro-life projekte (povprašajte v izbrani organizaciji, katere projekte nudijo). Zavežite se za eno leto, da boste nekaj ur tedensko namenili aktivnemu širjenju kulture življenja. Poleg Zavoda ŽIV!M (https://www.zavod-zivim.si/) se lahko na pro-life področju v Sloveniji vključite še v Pohod za življenje (https://pohodzazivljenje.si/), Gibanje za življenje (https://gibanjezazivljenje.si/), iskreni.net (https://www.iskreni.net/), Sara center za ženske (http://www.sara-center.com/), Anin sklad (https://www.anin-sklad.si/) itd.

3. Obisk otrok v mladinskih zavodih (nudenje inštrukcij, druženja). 

Poleg tega, da otroku, ki biva v mladinskem domu, nudite pomoč v obliki botrstva, torej finančno pomoč, pa lahko otrokom ponudite tudi svoj čas, kar pa je pogosto še bolj dragoceno. Otroci, ki bivajo v mladinskih domovih potrebujejo druženje kot tudi inštrukcije za pomoč pri šolskem učenju in pomoč pri domačih nalogah. Pobrskajte po spletu, kateri mladinski dom je vam najbližje in jih povprašajte, kakšno pomoč potrebujejo.

4. Pomoč ostarelim na njihovih domovih ali v domu za ostarele.

Tako kot lahko pomagamo otrokom, lahko tudi tistim, ki so v “jeseni svojega življenja”, torej ostarelim. Nekateri živijo doma, saj morda še zmorejo poskrbeti zase, drugi pa so nastanjeni v domovih za ostarele. Vsi pa potrebujejo družbo, prijazno besedo, konkretno pomoč pri kuhanju, pospravljanju ali morda le skupaj preživet čas ob družabnih igrah. Veseli bodo tudi, če jim boste kaj lepega zapeli ali zaigrali. Možnosti je veliko. Obiščite ostarelo sosedo ali pa najbližji dom za ostarele in poizvedite kaj lahko storite za izboljšanje kakovosti oskrbovancev.

5. Pomoč ženskam, ki razmišljajo o splavu.

Nosečnice so v obdobju, ki je za žensko lahko še posebej stresno in polno ovir. S pomočjo nosečnicam v stiski pomagamo zmanjšati stres in tako lahko v miru srca sprejmejo odločitev za življenje ter nosečnost preživijo opogumljene in močne. Svetovalno in konkretno pomoč nosečnicam nudimo v Zavodu Živim (https://www.zavod-zivim.si/), prav tako so je lahko deležni v Sara centru za ženske (http://www.sara-center.com/269e-razmiscaronljate-o-splavu.html). Stopite v stik in poizvedite o programih, ki jih nudimo ženskam v nosečnosti.

6. Mesečna finančna podpora pro-life organizacijam.

Vse organizacije, ki širimo kulturo življenja, potrebujemo pri svojem delu tudi finančna sredstva. Ker smo vse organizacije neprofitne in nimamo virov prihodka od države ampak le od zasebnih institucij ali posameznikov – kot ste vi – se obračamo na vas s prošnjo za donacijo.

Zato vas vabimo, da izberete organizacijo, ki vam je v tem letu najbližje in se zavežete, da ji boste nakazovali mesečno pomoč (tudi, če gre le za 5 ali 10 evrov – VSAKA pomoč je dobrodošla).

– Zavod ŽIV!M (https://www.zavod-zivim.si/sodeluj/doniraj/)

– Pohod za življenje (https://pohodzazivljenje.si/doniraj/)

– Gibanje za življenje (https://gibanjezazivljenje.si/),

– iskreni.net (https://www.iskreni.net/trgovina/donacijska-akcija/?clear-cart)

– Sara center za ženske (http://www.sara-center.com/donacije.html)

– Anin sklad (https://www.anin-sklad.si/services/rad-bi-pomagal/).

7. Duhovna posvojitev nerojenega otroka.

Vsako odločanje o življenju ali smrti nerojenega otroka se odvija kot duhovni boj v srcu njegovih staršev. Vsak od nas, ki stoji na strani življenja, lahko z molitvijo podpre njihovo odločitev za življenje in z duhovno posvojitvijo nerojenega otroka 9 mesecev.spremlja otroka in njegove starše

Kako poteka duhovna posvojitev nerojenega otroka? Kliknite https://www.zavod-zivim.si/sodeluj/ in se vključite v molitev za nerojene otroke in njihove starše.

8. Organiziraj pro-life dogodek.

Vemo, da vsak ne more biti strokovnjak na vsakem področju. Področje delovanja za življenje pa je sploh področje, ki potrebuje posebno pozornost, da bi ga zares poznali. Člani pro-life organizacij namenjamo čas študiju, hkrati pa med nas prihajajo ljudje s svojimi zgodbami, polnimi izzivov, ki pa so jih uspešno razrešili ter se odločili, da so to pripravljeni podati naprej.

Vsi, ki delujemo v pro-life organizacijah, nudimo tudi možnost predavanj in pričevanj, s katerimi predstavimo ne le naše delo ampak tudi vrednost in lepoto življenja – od spočetja do naravne smrti. V tem letu lahko povabite pro-life govorca v svojo zakonsko skupino, študentsko skupino, župnijo … in tako odprete te zahtevne a izjemno pomembne teme tudi v vaši skupnosti.

Še za konec: Kaj pomeni pro-life? 🙂

Pro-life je angleška besedna zveza, ki pomeni “za življenje”. Pomeni, da v svet prinašamo kulturo življenja, ki je upanje, veselje do življenja, pogum in tako konkretno lepšamo svet s svojimi dejanji in besedami. 

Skupaj ZA življenje!
Katarina Nzobandora

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja