Zombi, hodeča kanta in vaba za vampirje …

… ali kako sem se počutila ob jemanju hormonskih tablet

Pred tremi meseci sem imela zadnjo normalno menstruacijo. Potem ni bilo ovulacije. In namesto naslednje menstruacije se je po 40-ih dneh pojavila šibka krvavitev s sluzjo, ki je trajala 30 dni. Končno sem se opogumila in šla na ginekološki pregled. S sabo sem nesla tudi tabelice, v katere zapisujem jutranje meritve temperature in ostale NND podatke. Ginekologinja je papirje ošinila, mojo pripombo: “Zdi se mi, da tule ni bilo ovulacije,” nekako preslišala, potem pa me pregledala z ultrazvokom. Ugotovila je, da se levi folikel ni sprostil.

Predpisala mi je Primolut Nor za deset dni, po dve tabletki na dan. Na moje vprašanje: “Ni druge možnosti kot da jemljem tole?” je odgovorila: “Ne.” In sem se podala na avanturo s tabletkami.

contraceptive-pills
Nikoli v življenju še nisem uporabljala ali jemala hormonskih tabletk.

Nikoli v življenju še nisem uporabljala ali jemala hormonskih tabletk. Ne enih, ne drugih, ne tretjih. So me pa te reči vedno zanimale, zato sem o tem veliko brala in se pogovarjala z uporabnicami in njihovimi možmi. Skrbno sem prebrala priloženi listič z navodili.

Piše, da jih ne smejo jemati osebe, ki:

 • so preobčutljive za zdravilno učinkovino ali katerokoli pomožno snov,
 • so zagotovo ali domnevno noseče,
 • dojijo,
 • imajo venske trombembolične motnje,
 • prebolevajo ali so v preteklosti preboleli arterijsko ali kardiovaskularno bolezen (npr. miokardni infarkt, cerebrovaskularni inzult, ishemična bolezen srca),
 • imajo sladkorno bolezen s prizadetostjo žil,
 • imajo prisotnost ali anamnezo hude jetrne bolezni, če se kazalci jetrnega delovanja še niso normalizirali,
 • imajo prisotnost ali anamnezo (benignih ali malignih) jetrnih tumorjev,
 • imajo znane maligne bolezni, občutljive za spolne hormone ali sum nanje.

Poleg tega pa sem prebrala tudi:

“Epidemiološke študije so pokazale, da je uporaba kombiniranih peroralnih estrogenskih/ progestagenskih zaviralcev ovulacije povezana z večjo pojavnostjo trombemboličnih bolezni. Posebno pri ženskah, ki imajo v anamnezi trombembolične bolezni, je treba upoštevati možnost povečanega tveganja za trombembolijo.” (Kaj? Še trombozo lahko doživim?!)

“Med splošno znanimi dejavniki tveganja za vensko trombembolijo (VTE) so pozitivna osebna ali družinska anamneza (VTE pri sorojencu ali enem od staršev v sorazmerno zgodnji starosti), starost, debelost, dolgotrajna imobilizacija, večji kirurški poseg in hujša poškodba.” (Nisem vitka … bom potem še bolj nagnjena k pridobivanju na teži?)

“V redkih primerih so pri uporabnicah hormonskih zdravil, med katera sodi tudi zdravilo Primolut Nor, poročali o benignih in še redkeje o malignih jetrnih tumorjih. V posameznih primerih so jetrni tumorji povzročili življenjsko ogrožajoče intraabdominalne krvavitve.” (Življenjsko ogrožajoče … Je tukaj sploh možen pameten komentar?)

“Pri ženskah s sladkorno boleznijo je potreben skrben zdravniški nadzor.” (Ja, ni čudno. Ves čas jemanja sem bila lačna: zjutraj, zvečer, ponoči, čez dan … Zdaj res razumem, da potrebujejo skrben nadzor.)

“Včasih se lahko pojavijo kloazme, predvsem pri ženskah z anamnezo kloazme v nosečnosti (chloasma gravidarum). Ženske, nagnjene h kloazmam, se morajo med jemanjem zdravila Primolut Nor izogibati soncu in ultravijoličnemu sevanju.”(Nimam pojma, kaj je kloazma. Stric Google pravi, da je to neenakomerno pigmentno obarvanje kože. In jaz sem te tablete jemala ravno poleti.)

“Ženske z anamnezo depresije je treba skrbno nadzorovati; če se ponovi huda depresija, je treba jemanje zdravila prenehati.” (Torej bom sitna in brez energije? Ubogi moji domači. 🙂 )

“Uporaba zdravila Primolut Nor je kontraindicirana med nosečnostjo.” (Kontraindiciran pomeni odsvetovan. Tale stavek sem vzela z e-vira, na papirnati opisu zdravila pa piše, da v času jemanja ne sme priti do zanositve. Kolegica mi je povedala, da je te tablete dobila pri ginekologu kot »tabletko po odnosu«. V resnici me je od vseh podatkov tale najbolj prizemljil. Ob zanositvi bi prišlo do splava. Groza 🙁 )

depresivna
Dlje ko sem brala, bolj sem bila zaskrbljena.

Dlje ko sem brala priloženi listič, bolj sem bila zaskrbljena nad dejstvom, da bom dejansko začela z jemanjem tablet. Razmišljala sem, se posvetovala s farmacevtko in spet razmišljala ter se naposled odločila, da bom zaupala doktoričini presoji. Ona je strokovnjakinja na svojem področju in zagotovo ve, kaj je zame dobro. Torej bom pojedla teh 20 tablet in upala, da me ne doleti nobeno od omenjenih bolezenskih stanj. Ves čas sem budno spremljala spremembe v svojem telesu in se čudila nad tem, kaj vse lahko naredijo hormonske tabletke. Nad ugotovitvami sem naravnost presenečena:

Želja po spolnosti je v meni navadno prisotna tako močno kot želja po naslednjem dihu, ves čas in vsak dan. Lahko jo razdelim le na močnejšo ali šibkejšo. V času ovulacije in med menstruacijo se še poveča. V dnevih jemanja tablet je bila drugi, tretji in četrti dan želja visoka, peti in šesti dan pa je popolnoma ponehala. Zanimivo občutje! Do zdaj mi je bilo popolnoma neznano! Moški so mi šli pošteno na živce in komaj sem čakala, da so se odstranili iz moje družbe. Da bi se s kom spogledovala? Ni šans!

Opozorila o debelosti, diabetesu … Tistih 10 dni bi ves čas jedla in sem se posledično tudi zredila. Lačna sem bila na vsaki dve uri – kot dojenček. Po navadi jem zajtrk, malico, kosilo in popoldansko malico. Tiste dni pa … hodeča kanta za hrano. Teža se mi še dva meseca po tistem ni uredila.

Po naravi sem temperamentna, polna energije, optimistična, zabavna, klepetava … včasih prava môra za mirnejše ljudi. Tokrat sem bila razdražljiva in tečna, po drugi strani pa popolnoma indiferentna. Moj slavni temperament: kot da ga ni. Bilo je huje kot PMS. Veliko huje! Če bi imela partnerja, bi se v tistih dneh najbrž odselil, ker bi se mu zdelo, da ob njem spi druga ženska!

Ni pa bilo čisto vse slabo, kar je bilo v zvezi s temi tabletkami:

Peti dan nisem več krvavela. Jupi! Koža je bila mehkejša kot po navadi, predvsem po rokah. Tri dni po zaključku jemanja tablet sem dobila menstruacijo. Končno! Tako mi je tudi napovedala ginekologinja. Ni pa napovedala, da bom imela ekstremno močno krvavitev in tridnevne bolečine, zaradi katerih sem slabo spala in tudi podnevi nisem mogla iz postelje. Neskončno sem bila hvaležna, da sem tiste dni koristila dopust. Ne predstavljam si, da bi bila v službi in vsaki dve uri tekla na toaleto zamenjat vložek in spodnjice in hlače … Pri mami sem vzela vložke za težave z inkontinenco. Kot bi imela plenico med nogami. Pa še tista ni bila dovolj vpojna.

Krči so bili tako močni, da je Lekadol (ki ga običajno vzamem), bolečino samo omilil in še to za bori 2 urici. Veliko sem spala, brala, gledala filme in dokumentarne oddaje ter vnesla vase ogromno tekočine. Počivanje je bilo fino. A bolečina je vztrajala.

drink
Le žganje je pomagalo omiliti bolečine.

Tretji dan sem se teh krčev že močno naveličala in se tekom dneva spomnila, kako prijateljica rešuje menstrualne bolečine. Z viskijem. Tako sem po kosilu spila 2 manjša in do večera še 3 večje »štamprle« domačega »šnopsa«. Po dveh manjših ni bilo nič bolje. Po prvem večjem nisem več čutila bolečin. Po drugem mi je bilo za prejšnje bolečine vseeno, po tretjem pa mi je bilo že vseeno za jutrišnji dan. Tako bi lahko, če bi jih jemala redno, zaradi hormonskih tablet postala celo odvisna od alkohola, saj je le žganje pomagalo omiliti bolečine.

Pa naslednja menstruacija? Ni je še. Tudi naslednje ovulacije ni bilo in oboje pričakujem že deset tednov. Primolut Nor očitno ni rešil težav. In še enkrat bom morala na ginekološki stol.

Upam, da bomo tokrat našli rešitev, ki bo dolgotrajnejša. Res se ne bi rada še kdaj počutila hkrati kot zombi in hodeča kanta za hrano ter kasneje kot vaba za vampirje.

 

Anja

Vir

Komentarji

 1. Skrajno zavajajoč članek. Primolut Nor ni kontracepcija, čeprav ima ob določenem režimu delovanja lahko tudi kontraceptivni učinek. Sodi med gestagene in se uporablja za zdravljenje različnih ginekoloških težav (nenormalne krvavitve, amenoreja, endometrioza…). Zanimivo, da avtorice nič ne skrbijo stranski učinki Lekadola (paracetamol), ki so ravno tako lahko resni. Teh navodil očitno ni prebrala, sicer bi sigurno opazila naslednje navodilo: “Sočasno pitje alkoholnih pijač in jemanje paracetamola lahko poveča nevarnost hepatotoksičnosti in krvavitev v želodcu, zato je treba bolnika opozoriti, da dokler jemlje paracetamol, ne sme piti alkoholnih pijač.”
  Ne trdim, da je hormonska kontracepcija brez stranskih učinkov ali da je primerna za vse ženske, vendar pa to velja tudi za nosečnost samo. Tako je npr. dokazano, da je tveganje za trombozo v nosečnosti in po porodnem obdobju precej večje, kot ob jemanju hormonske kontracepcije.

  1. Najprej iskrena hvala za vaš komentar in nas veseli, da vas te stvari zanimajo!
   Najprej pojasnilo. Članek je osebno mnenje uporabnice, ki je zgolj opisala svojo izkušnjo z jemanjem hormonskih tablet in njeno kritično razmišljanje na to temo.
   Hvala vam za nekatere pomisleke glede strokovnosti (čeprav avtorica, še enkrat poudarjamo, ni podala strokovnega mnenja), ki pa so kljub vsemu tudi zelo zavajajoči. Namreč tudi gestageni so hormoni (naravni gestagen je progesteron) in se jih uporablja pri hormonskih kontracepcijskih tabletkah v kombinaciji z estrogeni (npr. Activelle) in pri “jutranjih tabletkah” (izključno gestageni), ki novospočetemu otroku preprečijo vgnezditev v maternico in so zato abortivne.
   Prav tako pa se ne moremo strinjati z vašo trditvijo, da je tveganje za trombozo v nosečnosti in v poporodnem obdobju “precej večje”. Na podlagi številnih raziskav (neodvisnih od farmacevtske industrije), je opisano tveganje približno enako in odvisno tudi od mnogih drugih dejavnikov, kot zgolj sama nosečnost, npr. prekomerna telesna teža, kajenje, porod s carskim rezom, motnje pri strjevanju krvi in predhodne težave s strdki. Prav k slednjemu pa gotovo prispevajo tudi kontracepcijske tablete, ki jih ženske jemljejo pred nosečnostjo. Ker hormonska kontracepcija tri do štirikrat poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov, to lahko pomeni, da so prav hormoni, ki jih predhodno vnesemo v telo tudi eden od faktorjev za večje tveganje za trombozo v nosečnosti ali po porodu.
   To je seveda le analitičen pristop. Če pogledamo celostno pa se boste verjetno strinjali, da nosečnosti in porajanja novega človeškega življenja na eni strani in lahkomiselnega jemanja kontracepcijskih tabletk na drugi stran sploh ne moremo primerjati, vsaj z vidika plemenitosti končnega cilja in namena dejanja enega in drugega ne.

   Nekaj raziskav na to temo (v angleščini): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1538-7836.2009.03394.x/epdf
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1436047/
   http://circ.ahajournals.org/content/107/23_suppl_1/I-9.full

Komentiranje je zaklenjeno.