Skupaj za življenje

Med 30. majem in 2. junijem letos je v prostorih Centra mariapoli Spes potekala konferenca prolife centrov držav iz Balkana z naslovom »Together for life« (Skupaj za življenje). Konferenco so gostile slovenske organizacije, ki spodbujajo kulturo življenja: Zavod Živim, Sara center in Nosečniški center Mamin svet. Na konferenci smo si centri lahko med seboj izmenjali izkušnje, podelili trenutne izzive, se spodbudili ter molili drug za drugega. Večina držav Jugovzhodne Evrope ima vsaj en nosečniški center, kmalu naj bi jih ustanovili tudi v Črni Gori, Bolgariji in na Kosovem.

Do sedaj so bile organizirane štiri konference prolife centrov iz Balkanskih držav, letošnja je že peta po vrsti. Prva konferenca je potekala leta 2012 v Srbiji, druga leta 2015 v Makedoniji, tretja leta 2018 v Srbiji, četrta pa leta 2022 v Bosni in Hercegovini. Konferenc se udeležujejo centri iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Slovenije, Črne Gore ter Grčije. Na teh konferencah sodelujeta tudi gostujoči organizaciji Heartbeat International iz ZDA ter Movimento Per La Vita iz Italije. Vodja konferenc Balkanskih nosečniških centrov je Svetlana Jovanova iz Makedonije. Je ustanoviteljica in izvršna direktorica centra “Lydia – A beating heart”, edinega centra za pomoč nosečnicam v Makedoniji.

Konferenca se je pričela v torek, 30. maja popoldne, s predstavitvama slovenskih nosečniških centrov Mamin svet in Sara center za ženske. Po večerji in molitvi je sledilo predavanje Ellen Foell iz organizacije Heartbeat international o pomenu edinosti znotraj krščanstva. Tekom sredinega dopoldneva smo najprej prisluhnili predstavitvam nosečniših centrov in Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, nato pa smo prisluhnili predavanju Anite Jovanović iz nosečniškega centra Izaberi život o Božjem delu znotraj naših življenj. V popoldnevu smo poslušali tri zelo zanimiva predavanja. Najprej nam je Alexandra Petrovska spregovorila o svetovanju osebam po izgubi otroka, nato nam je Arthur Alderliesten predaval o krščanskem pogledu na nerojeno življenje, nazadnje pa nam je še dr. Adina Portaru iz organizacije ADF International spregovorila o pravnih težavah, s katerimi se soočajo gibanja za življenje. Po nagovoru gospe Portaru smo si po skupinah izmenjali izkušnje o pravnih težavah, s katerimi smo se v preteklosti že spopadali. Potekale so zanimive debate o tem, kako in kdaj poiskati pravno pomoč, v katerih primerih se je smiselno boriti na sodiščih, na kakšne zanke lahko naletimo znotraj prolife delovanja itd.

V večernem programu je potekala predstavitev Zavoda Živim ter duhovnih vaj Rahelin vinograd in V njegovem objemu. Poslušali smo tudi pričevanje mamice, ki je opravila splav. Na prvi junijski dan smo do kosila spremljali dve odlični predavanji ter predstavitve nosečniških centrov iz Srbije in Makedonije. Arthur Alderliesten nam je spregovoril o etiki znotraj biomedicine, Andrea Tosato (iz gibanja Movimento per la vita) pa o marketingu za življenje. V popoldnevu so udeleženci konference obiskali prostore Zavoda Živim, ki se nahajajo v centru Ljubljane. Kratkemu ogledu hiše je sledilo neformalno druženje in klepet. Na zadnji dan konference smo poleg predstavitve nosečniških centrov iz Albanije in Grčije poslušali še predavanje Filipa Petrovskega o digitalizaciji organizacije. Konferenco smo zaključili z neformalnim druženjem in klepetom ob kavi.

Glavni namen konferenc nosečniških centrov je predvsem v medsebojnem povezovanju ter  izmenjavi informacij. Vsi nosečniški centri želimo ženskam sporočiti, da splav ni edina možnost, ki jo imajo. Živimo v družbi, ki podpira pravice žensk, ampak predvsem tistih žensk, ki so izbrale lastno kariero in svoje življenje namesto življenja svojega nerojenega otroka. S takšnimi konferencami želimo svetu sporočiti, da bomo še naprej v edinosti delovali za življenje, za nerojene otroke, za ženske.

Anja Maver

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja