Kako o odločitvi za oddajo otroka v posvojitev spregovoriti z drugimi?

Nositi skrivnost posvojitve pred svojimi bližnjimi lahko predstavlja veliko breme. Le vi sami lahko presodite, ali je mogoče z bližnjimi ali pa vsaj s kom drugim spregovoriti o vaši situaciji in odločitvi.

Gre namreč za zelo osebno stvar in verjetno ste v tem zelo ranljivi. Ne zaupajte ljudem, ki so vas že do zdaj ranili in vas lahko ranijo še bolj. Prav tako ne dovolite ljudem, da vplivajo na vašo odločitev ali jo omalovažujejo. Če je le mogoče, si iz vašega okolja za zaupanje izberite tistega, ki je razumevajoč, trden in ne obsoja. Človeka, ki vam, tudi če ima svoje mnenje, dopušča svobodo.

Ko z nekom spregovorite o nosečnosti in svoji odločitvi, bodite predvsem iskreni. Ničesar ne olepšujte in ničesar ne prikrivajte. Bodite iskreni do sebe, da boste lahko iskreni tudi do drugih. Stvari povejte preprosto, suvereno, občutljivo. Ljudje, ki vas bodo začutili v tem, kar ste, bodo lažje sprejeli in razumeli to, kar jim pripovedujete. Od njih ne pričakujte preveč, saj ljudje niso vajeni takih pogovorov. Morda se bodo odzvali nerodno. Morda bodo potrebovali čas, da o pogovoru premislijo in vam šele kasneje vrnili kakšno opogumljajočo besedo.

Za mnoge ženske ostaja odločitev za posvojitev skrivnost, ki jo nosijo same vse življenje. To je lahko veliko breme, ki jih zapira v lastno osamljenost. Gradite odnose, kjer ste lahko to, kar ste. Kadar se boste v zaupanju odprli ljudem, se tega ne bojte. Vaša izkušnja in vaša odločitev v resnici govori o vašem pogumu, da ste izbrali težjo pot in otroku omogočili življenje.

Morda o tej skrivnosti za začetek lažje spregovorite z nekom, ki ga ne poznate, ki vas bo v vaši odločitvi sprejel, poslušal, skušal razumeti in vas spremljal tudi v soočanju z drugimi odnosi. Na Zavodu ŽIV!M smo za vas pripravili program spremljanja v času pripravljanja na posvojitev https://www.zavod-zivim.si/programi/spremljanje-nosecnice-v-casu-pripravljanja-na-posvojitev/.

Kontaktirate nas lahko na:

069 613 683
tina@zavod-zivim.si