Trumpov odličen govor na Pohodu za življenje v Washingtonu: »Vsak človek je čudovito narejen.«

Pred 47. leti so v ZDA v sodnem postopku, imenovanem Roe vs. Wade, uzakonili splav (UPN). Od takrat naprej se skupine, ki splavu nasprotujejo, množično zbirajo v Washingtonu D.C. na sedaj že tradicionalnem Pohodu za življenje. S pohodom želijo izkazati spoštovanje do vsakega človeškega življenja na vseh stopnjah razvoja. Spoštovanje življenja pomeni, da priznavaš enakopravnost vseh članov človeške družine, od najmanjših do največjih, vključujoč nerojene otroke.

Z leti se je Pohod za življenje začel širiti po drugih mestih, kmalu tudi po Evropi. V preteklem letu smo se člani Zavoda Živim udeležili takšnega pohoda na Dunaju, 23. maja letos pa bo pohod v Rimu, hkrati pa tudi prvi takšen pohod v Sloveniji, v organizaciji Zavoda 24kul.si.

Letošnji Pohod za življenje v Washingtonu je imel še poseben poudarek na dejstvu, da podpora življenju pomeni tudi podporo ženskam. Tako so pripravili video, kjer so mnoge ženske ponovile stavek: »Pro-life is pro-woman.« V prevodu pomeni, da biti za življenje pomeni biti za žensko. Mnogi namreč zmotno menijo, da biti za življenje (pro-life) pomeni nasprotovati pravicam žensk, a temu ni tako. Gibanje za življenje podpira vsako človeško življenje in ne postavlja enega človeka nad drugega, ampak želi zagotoviti enakopravnost vseh. Prav tako je pomembno izpostaviti, da je več kot polovica splavljenih otrok žensk (po nekaterih državah splavljajo skoraj izključno deklice), zato podpirati življenje vsekakor pomeni podpirati ženske.

Mnoge organizacije za življenje podpirajo ženske, ki se srečujejo z nenačrtovano nosečnostjo (kot to delamo tudi v Zavodu Živim), s konkretno materialno pomočjo, pa tudi strokovno psihološko, da tako mamica ne ostane sama, ampak je spremljana v najbolj ranljivem času njenega življenja – v nosečnosti in prva leta otrokovega življenja.

Zbrane v Washingtonu je najprej pozdravila predsednica Pohoda za življenje, Jeanne Mancini, ki je s ponosom povedala, da gre za največji pohod na svetu v podporo življenju. Nato so sledile zasprisega zastavi, himna in molitev, ki sta jo vodila pravoslavni in katoliški škof. Zbrane sta preko videoposnetka pozdravila podpredsednik ZDA, Mike Pence, in njegova žena Karen. Izrazila sta obžalovanje, da ne moreta biti na Pohodu, a sta pojasnila, da se nahajata v Vatikanu, kjer sta se srečala s papežem Frančiškom, da bi se mu zahvalila za vse, kar je naredil za spoštovanje svetosti življenja. Mike Pence je povedal, da je ponosen, da sodeluje z najbolj pro-life predsednikom v ameriški zgodovini. In kljub temu, da obeležujejo žalosten dogodek uzakonitve splava, je to dan napredka in praznovanja, ker preko podpore zagovornikov življenja in predsednika D. Trumpa življenje zmaguje, pravi M. Pence.

Ob veseli glasbi in navdušenem vzklikanju množice je na oder prispel predsednik ZDA, Donald Trump, ki je svoj govor začel z besedami, da mu je v izjemen ponos, da je prvi predsednik ZDA, ki se je udeležil Pohoda za življenje. »Tukaj smo iz preprostega razloga. Da bi branili pravico vsakega otroka, rojenega in nerojenega, da izpolni potencial, ki mu ga je dal Bog.«

Še posebej je želel pozdraviti na desettisoče študentov, ki so z avtobusi odšli na dolgo pot čez ZDA, da so se lahko udeležili Pohoda. »Mladi so srce Pohoda za življenje in vaša generacija je tista, ki dela ameriški narod naklonjen družini (pro-family) in življenju (pro-life).«

Nadaljeval je: »Vi sprejemate mame s skrbnostjo in sočutjem, moč vam daje molitev, motivira pa vas čista, nesebična ljubezen. […] Vsi danes tukaj zbrani razumemo večno resnico, da je vsak otrok neprecenljiv in svet dar od Boga. Skupaj moramo varovati, ceniti in ščititi dostojanstvo in svetost vsakega človeškega življenja.«

Omenil je neutrudno delo desničarske vlade v dobro nerojenih otrok in mnoge zakone, ki so bili sprejeti s strani levičarske vlade v škodo otrok (splav do poroda ali celo po porodu).

Zaključil je z besedami: »Vsem mamam danes tukaj želim reči, da vam čestitamo in izjavljamo, da so mame junakinje. Vaša moč, predanost in zagon dajejo moč našemu narodu in zaradi vas je bil naš narod blagoslovljen z izjemnimi dušami, ki so spremenile tok človeške zgodovine. Ne moremo vedeti, kaj bodo naši nerojeni državljani dosegli, sanje, ki jih bodo sanjali, umetnine, ki jih bodo ustvarili, odkritja, ki jih bodo odkrili, ampak vemo pa, da vsako življenje prinese ljubezen v ta svet. Vsak otrok prinese veselje v družino. Vsakega človeka je vredno braniti. Povrhu vsega pa vemo, da je vsaka človeška duša božanska in da je vsako človeško življenje, rojeno in nerojeno, narejeno po sveti podobi vsemogočnega Boga.«

Celoten govor si lahko ogledate tukaj:

Po Trumpovem govoru so zbrane nagovorili mnogi guvernerji in drugi vidni zagovorniki pro-life gibanja (Claire Culwell, Melissa Ohden, itd.). Srečanje so končali z ganljivo molitvijo, ki jo je vodil protestanstski pastor.

Nato so začeli s pohodom po mestu v veselem vzdušju ob glasbi, transparentih in radostnem klepetu. Kot živa reka so preplavili glavno mesto, Washington.

Katarina Nzobandora

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja