Cena za Michellin uspeh

Ko je pred nekaj dnevi ameriška igralka Michelle Williams, vidno noseča, prejela prestižno nagrado Golden Globes, je ob zahvali mnoge presenetila s svojim govorom. Nekatere pozitivno, druge močno negativno. O čem je govorila?

Povedala je, da nagrade Golden Globes ne bi prejela, če ne bi zato, da je lahko sledila svojim sanjam, splavila svojega drugega otroka. S tem je zadala udarec ženskam, ki verjamemo, da smo ženske sposobne biti uspešne in biti mame – hkrati. Sama močno verjamem, da ni potrebe, da bi nedolžnemu otroku vzeli življenje, zato da bi lahko živeli svoje sanje. Hkrati ostaja odprto vprašanje, ali neka nagrada odtehta življenje otroka.

Michelle pravi, da ne bi mogla doseči tega, kar je dosegla, če ne bi imela možnosti izbirati (med splavom in življenjem). Tem besedam je sledil gromek aplavz v dvorani. Mnogi so bili ganjeni, mnogi, ki so govor slišali kasneje na posnetku, pa so bili šokirani, da je tako pomemben trenutek, ki je bil slavnosten in posvečen nagradi za igralsko vlogo, posvetila tako kontroverzni in žalostni temi, ki jo je podkrepila še s političnim pridihom, ko je pozvala ženske, naj naslednjič volijo predstavnika, ki bo zagovarjal ženske »pravice«.

Celoten Michellin govor lahko slišite tukaj:

 Otroci nas delajo boljše, v naš svet vnašajo presežno, veselje, smeh, upanje, luč. Pomagajo nam, da postajamo boljša verzija samih sebe, da smo bolj darežljivi, bolj odprti, pomagajo nam videti svet iz druge perspektive. Otroci so vir navdiha in pogosto za mnoge starše celo smisel življenja.

Nobena nagrada, ne denar, ne slava, niso vredni več kot otrokovo življenje. »Žrtvovanje naših otrok, da bi lahko sledili našim sanjam, je nasprotovanje ženskemu opolnomočenju,« pravi Lila Rose.

 Katarina Nzobandora