Kaj je narobe s kondomi?

Sem mati dveh najstnic. Kadarkoli v strogih katoliških krogih omenim, da z možem uporabljava kondome, ker ne želiva imeti več otrok, me čudno gledajo. Sprašujem zakaj, da bom znala usmeriti tudi hčerki.

Maja

Hvala za vprašanje! Gotovo niste edini s takšnimi vprašanji in občutji in ni prav nič katoliško, da vas čudno gledajo, nihče pa vam ne pove zakaj.

Kondom se namreč večkrat predstavlja kot odgovorna zaščita, ki je v nasprotju s hormonsko kotracepcijo neabortivna in hkrati skoraj edina, kjer lahko nekaj odgovornosti pokažemo tudi moški. Stvar v resnici ne bi mogla biti bolj zlagana.

Če je kondom zaščita, pred čim naj bi nas ščitil? Pred spolnimi odnosi? Saj so Božji dar. Pred partnerjem? Še bolj nesmiselno. Pravijo, da nas ščiti pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi.

Zelo pogosta spolno prenosljiva bolezen je HPV (humani papilomski virus), ki se prenaša iz kože na kožo izven predela, ki naj bi ga zaščitil kondom. Okužba s HPV je vzrok mnogih primerov raka materničnega vratu. Poleg tega ima že popolnoma nepoškodovan kondom mikroskopsko majhne luknjice, skozi katere lahko pridejo tako spermiji kot npr. virus HIV, ki je še manjši. Kondom je torej že v svojem namenu neučinkovit. Ne zaščiti nas ne pred spolno prenosljivimi boleznimi, ne pred nosečnostjo. Še manj nas zaščiti pred čustvenimi in duhovnimi vplivi, ki se lahko pojavijo v prezgodnjih spolnih odnosih, ki so nevarni predvsem našim najstnikom, ali v spolnih odnosih, kjer se kot zakonci ne podarjamo celostno, kar pomeni, da naša telesa ne izražajo tega, kar smo pri poroki obljubili.

Že sama misel, da med najintimnejšim dejanjem podaritve postavimo med zakonca kos plastike, ni prijetna. Še posebej, ker so spolni odnosi namenjeni medsebojni podaritvi in združitvi zakoncev, hkrati pa tudi posredovanju novega življenja. Spolni odnos je telesna govorica ljubezni. Prav v vsakem spolnem odnosu si zakonca ponavljata »da« poročnih obljub, kjer sta obljubila, da bosta v ljubezni in krščanskem duhu sprejemala in vzgajala svoje otroke. Če iz resnih razlogov ne načrtujeta še enega otroka, lahko na naraven način uravnavamo rojstva z upoštevanjem plodnih in neplodnih dni. Tako se lahko zakonca še bolj povežeta, saj tudi moški bolj spozna delovanje ženskega telesa, ki ga kristjani razumemo izjemno pozitivno.

Bog nas je ustvaril kot moške in ženske ter nam dal dar spolnosti. V vsem tem ni ene stvari, ki bi bila slaba, ali ki bi jo Bog ustvaril nepopolno. Naravno načrtovanje rojstev to misel upošteva in jo podpira. Kondom pa že sam po sebi govori, da smo ustvarjeni za trenutni užitek, pri katerem moramo paziti, da se zavarujemo pred nekaterimi stranskimi učinki, kot sta nosečnost in bolezen. Uporaba kondoma je torej znamenje pomanjkanja vere v Boga, v popolnost njegove stvariteljske moči. Hkrati pa izraža tudi nezaupanje v lepoto naših teles in nezaupanje do naših najstnikov, kot da se ob primerni vzgoji in Božji milosti niso sposobni odločiti za pravo stvar v življenju in se postaviti zase, ko bodo v skušnjavi prezgodnjih spolnih odnosov.

Naše telo je ustvarjeno popolno in prav vsi, vključno z najstniki, to v sebi čutimo, saj je Bog to resnico zapisal globoko v naše srce. Zato nam daje tudi moč, da lahko s čistim pogledom gledamo nase in na vse, ki jih ljubimo.

Jani Jeriček, Zavod ŽIV!M

Objavljeno v Družini, avgusta 2015