Ali kontracepcijska tabletka povzroča splav?

Že 7 let uporabljam kontracepcijske tabletke. Pred kratkim pa mi je znanka rekla, da naj bi povzročale splave. Je to res?

Hvala za vaše vprašanje, ki je zelo pomembno. Večina žensk žal ne pozna resnice o kontracepcijskih sredstvih. Tabletke spadajo med hormonsko kontracepcijo, prav tako kot injekcije, vstavki (npr. Mirena, NuvaRing itd.) in obliži. Vsa hormonska sredstva so abortivna, kar pomeni, da povzročajo splave.

Tabletke delujejo po štirih stopnjah: zavirajo sprostitev jajčeca iz jajčnika, zavirajo potovanje že sproščenega jajčeca po jajcevodu, gostijo sluz v materničnem vratu in tanjšajo maternično steno. Ta zadnji učinek, ki ga hormonska kontracepcijska sredstva povzročajo, povzroča splave. Stene maternice so v naravnem stanju zadebeljene in prav na te stene se novonastali otrok »prime«, da lahko raste in se razvija. Življenje se namreč spočne v jajcevodu, nato pa oplojeno jajčece potuje v maternico, kjer se ugnezdi. Ko se pa zaradi umetno dodanih hormonov stene stanjšajo, pa se otrok ne more ugnezditi in zato pride do splava.

Poleg moralnega problema, ki ga nosi hormnonska kontracepcija, pa imajo vsa hormnoska sredstva tudi negativne učinke na žensko telo in čustvovanje, hkrati pa zakoncema ne pomaga graditi kvalitetnega odnosa, prej nasprotno. Kontracepcija namreč uči jemati, je miselnost egoizma, ne pa darovanja. In le darovanje lahko gradi varen in ljubeč odnos med možem in ženo.

Katarina Nzobandora

Objavljeno: Družina, rubrika Za življenje, julij 2015