80 ali 100 % kritje stroškov splava?

Ob pobudi za kritje stroškov splava v celoti iz obveznega zavarovanja objavljamo skupno izjavo Zavoda Živim in Pohoda za življenje.

Inštitut 8. marec si prizadeva za zagotovitev brezplačnega splava za ženske. Predstavniki Zavoda ŽIV!M in Pohoda za življenje ob tem poudarjamo, da takšen predlog nikakor ne pomaga mamicam, ki se znajdejo v stiski zaradi nenačrtovane nosečnosti ali drugih stisk v času nosečnosti.

Dostopnost splava jih pravzaprav sili v odločitev, ki jo marsikatera obžaluje celo življenje. Žal nam je, da se govori le o denarju ne pa o bistvenih problemih, ki to nosečnost spremljajo. Zakaj tega denarja ne namenimo za razvoj različnih organizacij, ki bi pomagale ženskam, da bi kljub stiskam objele in zavarovale svojega otroka? Kje je pri tem predlogu govora o otrocih pod materinim srcem?

17. člen ustave RS pravi, da je »človekovo življenje nedotakljivo.« Država priznava življenje nerojenega otroka, in sicer v 20. členu zakona o pokopališki dejavnosti, ki dovoljuje pokop ali upepelitev mrtvega ploda ne glede na njegovo gestacijsko starost ter v 125. členu zakona o dedovanju, ki govori o tem, da lahko nerojeni otrok deduje, če je bil spočet v času smrti svojega starša. V Inštitutu 8. marec govorijo o pravicah za vse. Kaj pa pravice nerojenih otrok do življenja, pravice nas, ki želimo pomagati nerojenim otrokom in njihovim mamicam, pravice nas, ki želimo zaščititi življenja obeh?

Na Zavodu ŽIV!M in Pohodu za življenje poudarjamo, da je predlog Inštituta 8. marec nesprejemljiv, saj ne zagotavlja pravic za vse državljane, med katere sodijo tudi nerojeni otroci.

Darja Pečnik, direktorica Zavoda ŽIV!M

Urša Cankar Soares, koordinatorka Pohoda za življenje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja