»V ljubeč spomin na naše drage otroke«

Žalost in žalovanje družba v splošnem odriva, mnoge je celo sram žalovati. Še težje je, če je žalovanje povezano s smrtjo v času nosečnosti (spontani in umetni splav, izvenmaternična nosečnost, mrtvorojeni).  Ob izgubi otroka v zgodnjih tednih nosečnosti imajo starši velikokrat občutek, da jim je žalovanje »prepovedano« ali pa jim je dovoljeno le za kratek čas, potem pa morajo iti »naprej«. Toda izguba otroka boli dlje časa in ne glede na dolžino trajanja otrokovega življenja, saj je v srcu mame prostor za vsakega od njenih otrok.

Mnogi, ki smo izgubili otroka v času nosečnosti ali kmalu po njej, se zavedamo, kako pomembno je, da imamo prostor, kamor lahko odnesemo svojo žalost, kjer se lahko spominjamo od družbe tako pogosto nepriznanega in pozabljenega življenja, življenja našega drobcenega otroka.

Zaradi tega smo se na Zavodu ŽIV!M ob podpori Slovenskega društva Hospic odločili, da se obrnemo na občino Velenje s prošnjo za postavitev spominskega obeležja za vse nerojene otroke na njihovem pokopališču.  

Že na prvem srečanju z njimi, ki je bilo po »naključju« ravno 15. oktobra, na mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po njej, so pokazali veliko mero sočutja za predstavljeno tematiko. Po konkretni predstavitvi izgleda obeležja pa so se v zelo kratkem času odločili, da podprejo projekt in financirajo obeležje.

Dela so hitro stekla, sodelovanje z izvajalci, ki so zelo profesionalno in z občutkom uredili prostor, je bilo izjemno. Prostor je čudovit, odmaknjen, obdan z zelenjem in ponuja obilje miru za žalujoče starše, ki bodo lahko ob obeležju tudi posedeli in prižgali svečko. 

Obeležja oz. spominski parki so že v Ljubljani, Mariboru, Celju, Slovenj Gradcu, Novem mestu, Postojni, Novi Gorici, na Ptuju in Jesenicah (v pripravi), a v vseh teh mestih so park naredili zaradi bližine porodnišnice. Občina Velenje je prva, ki je tako obeležje postavila brez porodnišnice v bližini.

Zahvaljujem se Slovenskemu društvu Hospic za podporo, vsem izvajalcem projekta: Kamnoseštvo, Sebastjan Podpečan, s.p. Vrtnarstvo Sadika, Samo Mljač, s.p., Komunalno podjetje Velenje ter Občini Velenje, ki s postavitvijo obeležja žalujočim staršem izraža sočutje ob njihovih izgubah.

Smrti in izgube so del življenja, ne moremo jih napovedati in ne moremo se jim izogniti. Pomembno pa je, da žalovanju, ki sledi izgubi, pustimo prostor in čas.

Obeležje bomo blagoslovili in javnosti predstavili 16. maja 2023 ob 17.00. Blagoslovil ga bo celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž.

Darja Pečnik

Izjava za javnost Mestne občine Velenje:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja