“Together for Life” – Konferenca nosečniških centrov Balkana

Slovenske pro-life organizacije Zavod Živim, Sara center in Nosečniški center Mamin svet bodo od 30. maja do 2. junija letos gostiteljice konference prolife centrov držav iz Balkana z naslovom Together for life. Potekala bo v Planini pri Rakeku, v Centru Mariapoli Spes.

Do tega, da Slovenija gosti tako pomembno konferenco, je prišlo, ko smo se člani Zavoda Živim, Sara centra in Nosečniškega centra Mamin svet udeležili take konference v glavnem mestu Bosne, v Sarajevu, v mesecu juniju 2022. Ob zaključku konference in našega druženja z različnimi pro-life organizacijami in centri, nas je vodja konference Svetlana Jovanova nagovorila, da bi leta 2023 konferenco izvedli v Sloveniji. Na naše presenečenje smo se seveda odzvali pozitivno, z velikim spoštovanjem in odgovornostjo ter v zavedanju, da bo tak dogodek v Sloveniji velika priložnost, pot in luč, da se delo na pro-life področju, področju pomoči ženskam v stiski in širjenju veselja do vsakega življenja približa čim večjemu številu ljudi, javnosti in drugim organizacijam, ki podpirajo to delovanje.

Od ideje do povezanosti

Od začetka prve take konference je sedaj že 11 let in je bila leta 2012 v Novem Sadu v Srbiji.

Do ideje, da so se začele organizirati te konference je prišlo zato, ker je bila takrat večina centrov na začetku delovanja v svojih državah in ker so v vseh balkanskih državah centri, ki podpirajo življenje, ženske v stiski ali krizni nosečnosti zelo redki, to pomeni en ali dva centra v državi ali pa v kateri izmed držav takšnih centrov sploh ni. Od tod ideja, da bi se zbrali na vsake 2-3 leta. Tako bi si izmenjavali informacije, se učili drug od drugega, spodbujali in se povezovali v molitvi. Četudi vsak center deluje v svoji državi na Balkanu, preko te konference delujemo skupaj in povezani.

Do sedaj so bile organizirane 4 konference: leta 2012 v Srbiji, 2015 v Makedoniji, 2018 v Srbiji,  2022 v Bosni. In letos, leta 2023 bo konferenca organizirana v Sloveniji. Do sedaj so se konferenc udeleževali centri iz Makedonije, Srbije, Bosne, Hrvaške, Slovenije ter gostujoče organizacije iz ZDA in Italije. Na teh konferencah sodelujejo tudi svetovno uveljavljene organizacije kot so Heartbeat International iz ZDA in Movimento Per La Vita iz Italije.

Letos se nam bodo pridružili tudi centri iz Črne Gore, Nizozemske, Grčije, …

Kaj je glavni namen teh konferenc? Kaj nas združuje?

Idejo in pobudo za izvedbo prve konference je dala Vesna Radeka, predsednica in direktorica centra Mesto za mene, ki deluje v Novem Sadu v Srbiji.

Večina centrov ima zdaj več kot 10 let izkušenj in vedno je dobro deliti te izkušnje z ljudmi, ki šele začenjajo ali so se zanimali za služenje na področju zagovarjanja življenja. Centri si vsi delimo isto poslanstvo in vizijo in to je pomagati ženskam in mamicam v stiski ter spoštovati in zaščititi vsako življenje od spočetja do naravne smrti. Čeprav je večina izzivov, ki jih imamo kot centri, zelo podobnih, se še vedno lahko učimo iz izkušenj, bojev, bitk in zmag drug drugega. Te konference so kraj, kjer se lahko vsi učimo, delimo modrost, molimo drug za drugega, konference so prostor za spodbudo in varen kraj za vse vključene v delo pro-life in nosečniških centrov na Balkanu.

Včasih povabimo govorce iz različnih držav in organizacij, da delijo svoje strokovno znanje o določeni temi.

Najpomembnejši element teh konferenc je enotnost, ki jo imamo!

Situacija centrov

Centri in organizacije se v glavnem soočamo z izzivi kot so pomanjkanje kadra, prostorske težave, premalo podpore države in pridobivanje finančnih sredstev, saj so centri večinoma zasebni, zato moramo biti pri našem delovanju ustvarjalni in inovativni. Najlepša nagrada za naše delo pa je, ko vidiš milino na obrazu rojenega dojenčka in besedo hvala od mamice, ki se zateče k nam po pomoč.

Centri si vsi delimo isto poslanstvo in vizijo in to je pomagati ženskam in mamicam v stiski ter spoštovati in zaščititi vsako življenje od spočetja do naravne smrti.

Vodja konference

Karizmatična, zagnana in srčna vodja konference je Svetlana Jovanova iz Makedonije. Od leta 2012 je vključena v službo Pro Life in Pregnancy Help v Makedoniji. Je ustanoviteljica in izvršna direktorica centra “Lydia – A beating heart”, edinega centra za pomoč in svetovanje v nosečnosti v Makedoniji. Trenutno je tudi vodja “Balkanske mreže” centrov za pomoč nosečnicam. To ni uradno ime mreže, saj se še dela na uradnem imenu.

Osebni vtisi

Lani sem se tudi sama udeležila konference v Sarajevu, kar je bila zame izjemna, nova in zelo pozitivna izkušnja. Navdušilo in presenetilo me je, da kar precej prolife in nosečniških centrov deluje na področju Balkana in da se vsi soočamo s podobnimi »zmagami« in izzivi. Izmenjali smo si različne primere iz prakse, informacije, na predavanjih pridobili nova znanja, poglede in nasvete. Spoznala sem, da je zelo pomembno, da pri delovanju centri nismo sami, da se povezujemo. Udeleženci smo se družili v prijetnem vzdušju, stkali nove vezi in sodelovanja ter doživeli čudovit utrip mesta Sarajeva. Kar pa je bilo zame najpomembnejše, dogajanje na konferenci me je napolnilo z novim entuziazmom, pogumom in močmi, s katerimi sem lahko nadaljevala naše delo v Sloveniji.

Simona Gregorec,

koordinatorica konference v Sloveniji

Urnik dogodkov, odprtih za javnost, najdete tukaj. Prijave so obvezne na simona.gregorec@gmail.com.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja