Pohod za življenje – gradnja prihodnosti za življenje

Jutri, 13. 5. 2023, bo potekal prvi pohod za življenje v Mariboru. Ob tem smo se ozrli še drugam, kjer v tem času ravno tako potekajo pohodi v podporo življenju.

Pohod za življenje 2023 v Romuniji in Moldaviji: Vsakršna pomoč v krizni nosečnosti je korak k boljši, življenju bolj naklonjeni prihodnosti – prihodnosti pro-life

25. marca 2023 je v Bukarešti potekal Pohod za življenje 2023, ki je zaokrožil Mesec za življenje 2023. Ta čas so organizirali tematske dejavnosti v več kot 1.100 krajih v Romuniji in Moldaviji.

Letošnja tema “Prihodnost je pro-life” je bila namenjena ozaveščanju ter vključevanju udeležencev in družbe v gradnjo prihodnosti za življenje. Prihodnosti, v kateri bo vsaka nosečnica v stiski deležna podpore pri rojstvu otrok in v kateri bo v polnosti cenjeno življenje vsakega rojenega ali nerojenega otroka, ne glede na njegovo starost, zdravstveno stanje ali spol.

Mesec za življenje 2023 je vključeval podporne dejavnosti za matere in otroke, delavnice pripovedovanja zgodb in izdelovanja pro-life transparentov, obdarovanje s cvetjem ob dnevu žena, konference, delavnice, mladinske debate, okoljske dejavnosti, tek na smučeh, koncerte, pričevanja, zbiranje sredstev za ženske v krizni nosečnosti, …

V tem mesecu so na različnih krajih v Romuniji in Moldaviji izvedli na tisoče dejavnosti pro-life, ki predstavljajo konkretne korake v smeri prihodnosti, ki ceni življenje. Poudarili so, da pomoč v krizni nosečnosti ni potrebna samo ta mesec, ampak je vsako dejanje podpore vse leto korak k boljši prihodnosti, ki daje življenje – je kot kamen ljubezni in podpore, položen v temelje boljšega sveta.

Organizatorji se še naprej zavezujejo nuditi podporo vsem potrebnim, dokler vsak otrok ne bo deležen primerne skrbi in ljubezni, ne pa strahu, sovražnosti in nasilja. Menijo, da je to, kako ravnamo z najranljivejšimi in tistimi, ki skrb najbolj potrebujejo, pokazatelj naše človečnosti in dostojanstva.

Kot vsako leto organizatorji ponujajo različne konkretne ukrepe za podporo nosečnicam in njihovim otrokom:

  • dodelitev nadomestila za vzgojo otroka v višini minimalne plače ženskam, ki v zadnjih 12 mesecih pred porodom niso delale;
  • dodelitev dodatka nosečnici po 14. tednu nosečnosti za kritje posebnih potreb – to je mogoče storiti s podaljšanjem otroškega dodatka v zadnjih mesecih nosečnosti;
  • ustanovitev centrov za pomoč nosečnicam;
  • usposabljanje zdravstvenega osebja in zagotavljanje dopolnilne nemedicinske podpore, ki obravnava potrebe in dobro počutje žensk med porodom;
  • uzakonitev odprte posvojitve, ki bi olajšala oddajo otroka v posvojitev ali sprejem otroka v posvojitev;
  • podporo nosečim najstnicam, da donosijo otroka, in spodbujanje miselnosti, da lahko otroku rejniška družina omogoči lepo življenje;
  • razvoj programov za preprečevanje nasilja, zlorab in spolnih kaznivih dejanj, ki spoštujejo razvojne stopnje otrok in starševske pravice pri obravnavi mladoletnikov, ter programov podpore in zaščite žrtev.

Organizatorji menijo, da se pristna prihodnost pro-life, po kateri hrepeni vsak človek, začne z zavedanjem, da je vsak otrok dar svetu, ki smo ga poklicani varovati s podpiranjem njegove matere.

1. maja so se udeleženci pohoda za življenje sprehodili po središču Dublina, kjer so jih z odra pred Leinster House nagovorili letošnji govorniki. Po besedah organizatorjev je letošnji pohod potekal kot odziv na skrajna priporočila v neodvisnem pregledu državnega zakona o splavu, ki je bil objavljen teden prej. Pobudniki pohoda opozarjajo na resnične posledice trenutnega irskega zakona o splavu: ženske v nenačrtovani nosečnosti ne dobijo informacij o pozitivnih alternativah splavu; vlada je pripravljena poslušati samo eno stran, glasovi pro-life so prezrti; vlada še naprej zavrača zagotavljanje lajšanja bolečin otrokom v poznih splavih.

https://marchforlife.ie

https://www.rte.ie/news/regional/2023/0501/1380139-march-for-life/

Te dni potekata pohoda v podporo življenju v Kanadi. V Ottawi so se zbrali z namenom zavzemati se za novorojenčke, matere v kriznih nosečnostih, osebe, ki so zaradi invalidnosti v stiski, ter starejše v bolnišnicah in domovih za ostarele. Na pohodu želijo biti solidarni z ranljivimi in odrinjenimi na rob družbe. V Torontu pa organizatorji vabijo k udeležbi pohoda za življenje proti nepravičnosti splava.

https://marchforlife.ca

Predstavitev Pohoda za življenje v Torontu

To soboto, 13. 5. 2023, pa nas čaka pohod za življenje tudi doma, tokrat prvič v Mariboru. Od 9.30 naprej se bodo udeleženci zbirali na Grajskem trgu.

Organizatorji vabijo k udeležbi, ker je po njihovih besedah to odlična preventiva za naše otroke, vnuke in druge sorodnike, da se bodo izognili tragični izkušnji splava. Obljubljajo pester in živopisen program, primeren za vse generacije.

Več o shodu in možnost prijave na https://pohodzazivljenje.si

Tina Eyer

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja