Spominska maša za nerojene otroke

V soboto, 25. marca, na materinski dan, ko se v Cerkvi praznuje tudi dan nerojenih otrok, so člani Zavoda Živim na Brezje, k Mariji pomagaj, povabili starše, ki so ta dan praznovali malce drugače.

Ta dan je za starše, ki so izgubili otroka v spontanem splavu, umetnem splavu, izvenmaternični nosečnosti, nesreči, bolezni, samomoru, starše, ki so otroka izgubili kot posledico operacije ali kako drugače tragično, lahko tudi dan intenzivnejšega žalovanja za svojim otrokom, za izgubo prihodnosti in vsega, kar bi z otrokom še lahko doživeli. 

Zakaj starši po smrti otroka potrebujejo ozdravljenje po Jezusu Kristusu? Izguba otroka je rana, najgloblja rana, travmatična izkušnja, ki je niti čas ne zaceli. Žalovanje je dolg in naporen proces. Ob vseh korakih, ki jih v času žalovanja starši naredijo, pa je eden ključnih, da svojo bolečino predajo v Jezusove roke, da bi od Njega prejeli mir, svobodo in ozdravljenje notranje rane. Niti čas, niti solze, niti psihološka pomoč ali razumevanje okolice tega ne morejo dati. Resnični mir prihaja le iz enega Vira. Dejstvo pa je, da starši vedno pogrešamo svoje otroke, ne glede na to, koliko časa je minilo od izgube.

Spominske svete maše so se udeležili tudi drugi žalujoči svojci. K Jezusu in Mariji so prinesli težke preizkušnje, bolečino, žalost, jezo, obup, težo, krivdo, solze. Po maši so z organizatorji iz Zavoda Živim mnogi podelili svoje zgodbe, mnogi so tudi sprejeli povabilo za sveto spoved. Br. Miro Pavšek, kapucin iz Vipavskega Križa, je sočutno vodil sveto mašo in udeležence pri pridigi opogumil, naj prihajajo k Jezusu, nebeški hrani, ki nam pomaga preživeti težke preizkušnje.

Ob vseh korakih, ki jih v času žalovanja starši naredijo, pa je eden ključnih, da svojo bolečino predajo v Jezusove roke, da bi od Njega prejeli mir, svobodo in ozdravljenje notranje rane.

Ob koncu je v srcu ostala hvaležnost, da je v Cerkvi prostor za žalujoče, da niso spregledani ter da je prav tu, pri Jezusu in Mariji, varen prostor za žalovanje in edini kraj, kjer dobimo moč za nov dan. Jezusu in Mariji lahko predamo svojo težo, da v zameno prejmemo mir, hvaležnost in svobodo.

Vsem žalujočim staršem, ki se dan za dnem zbujajo brez svojih otrok, ki nosijo v srcu neznosno bolečino, pošiljamo topel objem. Smrt naših otrok nas je zaznamovala. Trudimo se živeti naprej po najboljših močeh.

Vemo, kako se počutite. Žal nam je za vašo bolečino in sočustvujemo z vami.

Informacije o programih za ozdravljenje po smrti otroka so dostopne na naslednjih povezavah: Rahelin vinograd in V Njegovem objemu.

Katarina Nzobandora

Hvala portaloma Družina in Marija.si, ki sta tudi poročala o tem dogodku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja