Materinski dan – praznik mam in njihovih (ne)rojenih otrok

Dan, ko bi ga v hvaležnosti morale praznovati vse mame, mamice, stare mame, none in bice, celo rejnice in posvojiteljice. In vse tiste mame, katerih naročje je, ne glede na kateri točki, ostalo prazno…

V Katoliški cerkvi je ta dan tudi Marijin praznik – spomin na dan, ko je bil v njenem telesu spočet Jezus Kristus. Od Materinskega dneva do Božiča je namreč ravno 9 mesecev.

Morda so prav zato, ker se na ta dan spominjamo začetka obstoja Jezusa Kristusa, v El Salvadorju leta 1993 razglasili »Dan pravice do rojstva«.  Podoben praznik, »Dan nerojenih«, so leta 1998 začeli praznovati tudi v Argentini, »Dan spočetih in nerojenih« leta 1999 v Čilu, istega leta so »Narodni dan nerojenih« začeli praznovati v Gvatemali, sledile pa so še druge države: Kostarika, Nikaragva, Peru, Filipini, Dominikanska republika in Paragvaj. 

Tako je 25. marec, tudi s potrditvijo papeža Janeza Pavla II, v Južni Ameriki postal mednarodni dan, ko se spominjajo nerojenih otrok, ki so življenje izgubili zaradi spontanega ali umetnega splava.

V Severni Ameriki, Kanadi, Avstraliji in Veliki Britaniji pa velja za mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu, 15. oktober, ozaveščanju o bolečini praznega naročja pa različne organizacije namenijo tudi celoten mesec oktober. Tudi v Sloveniji na 15. oktobra številne mamice objavijo na družabnih omrežjih misel ali fotografijo svojega otročka, s katerim jim ni bilo dano živeti.

Je pa zanimivo, da je mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu, v prvi vrsti namenjen ozaveščanju in žalovanju za zaželenimi otroci, medtem ko praznik, ki ga v Južni Ameriki praznujejo na 25. marca, ne ignorira otrok, ki so življenje izgubili v postopkih umetnega splava.

Če pobrskamo po Wikipediji, dobimo dva zelo različna zadetka:

Za 15. oktober je zapisano:

Mednarodni dan otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu praznujemo 15. oktobra, ko se spominjamo otrok, ki umrejo v času nosečnosti, smrti dojenčkov, ki vključujejo spontani splav, mrtvorojene otroke, otroke, ki so umrli za posledico smrti v zbelki, otrok, ki niso preživeli zunajmaternične nosečnosti, otrok, ki so umrli v postopku prekinitve nosečnosti iz medicinskih razlogov in smrti novorojenčkov. “(Pregnancy and Infant Loss Remembrance Day is an annual day of remembrance observed on October 15 for pregnancy loss and infant death, which includes miscarriage, stillbirth, SIDS, ectopic pregnancy, termination for medical reasons, and the death of a newborn.)

Za 25. marec pa na Wikipediji najdemo zapis:

Mednarodni dan nerojenih otrok je spomin na nerojene fetuse, ki ga obeležujemo kot dan nasprotovanja splavu, 25. marca.” (The International Day of the Unborn Child is an annual commemoration of unborn fetuses, observed as a day of opposition to abortion, on March 25. )

Slovenski narodni dan molitve za nerojeno človeško življenje je na pobudo Sveta katoliških laikov Slovenije potrdila Slovenska Škofovska konferenca leta 2014. Z molitvijo ga obeležujemo 28.12., na praznik nedolžnih otrok.

Polonca Sokol

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja