Splav in rak na dojkah

Ali je splav povezan z rakom na dojkah?

Statistika kaže, da se okoli 3 od 10 žensk odloča za induciran splav, zato se moramo vprašati kakšne posledice ima to dejanje na naše telo. Rak na dojkah predstavlja približno 30% vseh rakavih obolenj, ki doletijo ženske v Evropi in 1 izmed 8 žensk v Ameriki prejme diagnozo raka na dojkah. Vedno več žensk se zato sprašuje kaj lahko storijo, da preprečijo nastanek te bolezni?

Malo kateri dogodek je za žensko bolj življenjsko pomemben kot je rojstvo njenega otroka. Mnogi strokovnjaki si prizadevajo najti odgovore o raku na dojkah s tem, da spremljajo spremembe, ki se dogajajo ženskemu telesu med nosečnostjo.

Ogromno študij je že bilo posvečenih raziskovanju nosečnosti, vključno s prekinitvijo nosečnosti. Znanstveni dokazi danes so precej jasni in kažejo na neposredno povezavo med splavom in rakom na dojkah. To povezavo imenujemo ABC povezava (Advanced Breast Cancer link).

Kako deluje ABC povezava?

Med nosečnostjo pride do dramatičnih sprememb ženskega telesa, kar vključuje njene dojke. Induciran splav ne prekine samo nosečnosti, prekine tudi te spremembe. To se kaže v napol spremenjenem tkivu dojk, ki je nestabilno in zato ranljivo za nastanek raka. Prav tako tukaj nastopi karcinogena vloga estrogena, ki je poleg drugih hormonov odgovoren za pripravo ženskega telesa na dojenje.

Študije

Obstajajo gore znanstvenih podatkov, ki kažejo na to, da prekinitev nosečnosti ni samo realen vzrok za nastanek raka na dojkah, temveč tudi eden izmed najverjetnejših načinov nastanka te bolezni. 

Leta 2014 je bilo izvedenih vsaj 28 epidemioloških študij, ki so dokazale obstoj ABC povezave. Dve od tri večjih meta-analiz na to temo podpirajo obstoj ABC povezave. Leta 2007 je mednarodna študija zaključila, da je splav najverjetnejši napovedovalec raka na dojkah izmed 7 faktorjev za nastanek raka, ki so jih preučevali.

Ključna raziskava je bila narejena v Indiji. Na tem podkontinentu je rak na dojkah namreč veliko manj pogost kot v zahodnih državah. Strokovnjaki to prepisujejo dejstvu, da se ženske tam najpogosteje zgodaj poročijo, imajo veliko število otrok, ki jih nato tudi dojijo. Vsi ti faktorji dokazano znižujejo možnosti nastanka raka na dojkah.

Zaradi tega je bila v Indiji povezava med splavom in prihodnjo diagnozo raka na dojkah veliko lažje opazovana. To je omogočilo jasne rezultate, ki neposredno kažejo na obstoj ABC povezave.

Spodaj je seznam 14 študij, ki so raziskovale odnos med induciranim splavom in rakom na dojkah v Indiji. Število v odstotkih predstavlja porast tveganja raka na dojkah v primeru splava v vsaki izmed študij.

Povprečno so te študije našle 439% dvig tveganja za nastanek raka na dojkah. To pomeni, da je ženska 4-krat bolj izpostavljena možnosti razvoja raka na dojkah, če se odloči za splav.

Rojstvo otroka ščiti ženske

Ženska, ki rodi otroka, je deležna ugodnosti zdravja dojk. Dojenje te ugodnosti še povečuje. Rojstvo otroka torej opremi žensko z zrelim in stabilnim tkivom dojk, ki je zelo odporno na nastanek raka. Študija iz leta 2012 je celo pokazal na možnost, da rojstvo otroka ženski, ki že ima raka, omogoča daljše življenje. Tudi po splavu obstaja dejstvo, da prej ko ženska zanosi, rodi otroka in ga doji, manj možnosti ima za nastanek raka na dojkah.

Pripravila Martina Križanič

Vir: https://lifefacts.lifesitenews.com/abortion/the-abortion-breast-cancer-link/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja