Evropska federacija One of Us obžaluje resolucijo Evropskega parlamenta o splavu

V sledečem prispevku objavljamo odziv federacije One of Us, katere ustanovni član je tudi Zavod Živim, na pravkar sprejeto resolucijo.

Bruselj, 11. april 2024

Evropska federacija One of Us izraža globoko zaskrbljenost zaradi današnjega sprejetja resolucije Evropskega parlamenta o vključitvi neobstoječe “pravice do splava” v Listino EU o temeljnih pravicah. Poleg nezavezujoče narave tega besedila Evropski parlament ponovno ne podpira temeljne pravice do življenja in zanemarja načelo subsidiarnosti, s tem pa prekoračuje pogodbe EU in posega v suverenost držav članic.
Ta resolucija, ki so jo pripravile skupine za splav, pozablja na skrb za ženske, saj iz travmatične izkušnje naredi temeljno vrednoto EU. Prav tako predstavlja pomemben odmik od  načel spoštovanja življenja in subsidiarnosti, ki sta temelj evropskega projekta.

“Zelo zaskrbljujoče je, da Evropski parlament daje prednost radikaliziranim političnim programom pred temeljnimi pravicami in vrednotami, na katerih temeljijo naše družbe,” je izjavila Marina Casini, predsednica evropske federacije One of Us. “Ta resolucija ne le da ne upošteva dostojanstva človeškega življenja, ampak tudi spodkopava suverenost držav članic pri obravnavi tako občutljivih vprašanj.”

Nezavezujoče besedilo o zadevi, ki ni v pristojnosti EU
Nujno je treba omeniti, da ta resolucija ni zavezujoča. Njeno sprejetje v času prihajajočih volitev v EU poudarja politične vzgibe, ki nekatere poslance Evropskega parlamenta vodijo k sodbujanju njihovega stališča, ki je naklonjeno splavu.

Zveza One of Us opozarja, da ni nobenega mednarodnega instrumenta o človekovih pravicah, ki bi priznaval temeljno pravico do splava.

Najpomembnejša mednarodna pogodba o človekovih pravicah v Evropi, Evropska konvencija o človekovih pravicah, ne priznava takšne pravice, Evropsko sodišče za človekove pravice pa je te pravice nikoli ni vključilo v pravico do zasebnosti in za to ni pristojno. Urejanje splava je prepuščeno državam članicam EU v skladu z načelom subsidiarnosti, ki je zapisano v Pogodbah. Poseganje v to pravico daje verodostojnost evroskeptikom, ki pogosto poudarjajo, da Unija prevzema pravice od držav članic.
Evropska federacija One of Us v teh kritičnih trenutkih zaupa v delo, ki ga opravljajo lokalne nevladne organizacije, da bi pomagale ženskam v težkih časih in stiskah. Vsako življenje ima vrednost in matere si zaslužijo podporo družbe, da lahko donosijo svoje otroke.

O federaciji One of Us (Eden izmed nas):
One of Us je evropska federacija šestdesetih nevladnih organizacij iz več kot 20 držav EU, ki  si slovesno prizadevajo za zaščito človeškega življenja in dostojanstva. Federacija je bila ustanovljena po uspehu evropske državljanske pobude One of Us (ECI – evropska državljanska pobuda).
Pobuda One of Us je najuspešnejša evropska državljanska pobuda doslej, saj jo je podpisalo več kot 1,7 milijona evropskih državljanov, kar presega vse druge pobude od ustanovitve tega orodja  participativne demokracije, ki je bilo vzpostavljeno z Lizbonsko pogodbo leta 2009.

Za poizvedbe za medije se obrnite na:
Zoubeida FLINOIS
communication@oneofus.eu

Uredništvo ZŽ

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja