Potovanje od spočetja do rojstva – Projekt Olivia

Od enoceličnega človeškega bitja do dojenčka, ki mu bije srce, ki mu lahko izmerimo možganske valove in ima prste na nogah in rokah, nam Olivia prikazuje izjemno lepoto edinstvenega življenja v maternici. Projekt Olivia omogoča medicinsko točen animiran vpogled v človeško življenje od trenutka oploditve. Zgodba podrobno prikazuje razvoj dojenčka na njegovi poti med različnimi fazami razvoja, ko se pripravlja na nadaljnje življenje izven maternice.

Hej! Spoznaj Oliviino potovanje od spočetja do rojstva. 👶

🌸Ob oploditvi.

Oliviin spol, rasa, barva las, barva oči in druge lastnosti so že določene.

🌸1. teden

Olivia se ugnezdi v maternico svoje mamice, ki bo njen dom naslednjih devet mesecev.

🌸3. teden

V tretjem tednu Oliviino srce bije. Njeni možgani in prebavila so se začeli oblikovati, pojavile so se celice za živce, kri in ledvice. V tej fazi lahko njena mamica s pomočjo testa nosečnosti ugotovi, da Olivia obstaja. 🤍

🌸4. teden

V štirih tednih se vidno oblikujejo zametki Oliviinih rok in nog ter desna in leva možganska polobla.

🌸5.-6. teden

V petem in šestem tednu se Olivia spontano in refleksno giblje, njene kosti se začnejo razvijati, njeno možgansko aktivnost pa je mogoče zabeležiti.


🌸7.-8. teden

Olivia da lahko skupaj roke, kolca, za sabo ima več kot milijon srčnih utripov. Njeni jajčniki in celice,  potrebne za prihodnjo generacijo otrok, so prisotni.


🌸9.-10. teden

Po stopnji razvoja človeka je Olivia zdaj uvrščena med zarodke. V maternici lahko sesa palec, pogoltne, prime predmet, se dotika obraza, vzdihuje in se preteguje.

🌸11.-14. teden

Olivia se lahko igra v maternici in njene brbončice so razvite. V 14. tednu so ustnice in nos popolnoma izoblikovani, lahko ima kompleksno obrazno mimiko in mamica končno začuti njene gibe.

🌸15.-16. teden

Množenje nevronov v Oliviinih možganih je večinoma končano in občutljiva je na dotik. Na tej stopnji razvoja je mogoče z ultrazvokom zaznati govorne gibe v glasilkah in začenjajo ji rasti zobje.


🌸19.-21. teden

V 19. tednu starosti je njeno srce utripnilo več kot 20 milijonkrat. V 21. tednu bi lahko Olivia z zdravniško pomočjo preživela zunaj maternice.


🌸27. teden

Olivia prepozna glasove svojih staršev, reagira ob nenadnih glasnih zvokih, njene oči se lahko odzivajo na svetlobo in njen čut za vonj se je razvil.

🌸38. teden

Olivia kaže dihalne gibe, lahko proizvaja solze, njena popkovina je običajno dolga od dvajset do štiriindvajset centimetrov. Ob rojstvu bo težka od 3 do 3,5 kilograma.


Dobrodošla Olivia. Od majhne pikice do velike punčke. 🤍 

Majhna pikica = človek, ki si zasluži življenje in vso našo ljubezen 🥰

Neža Pančur

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja