Nepričakovana nosečnost – skozi trpljenje do blagoslova (osebna zgodba)

Dani Siter je skupaj z ženo Vilmo soustanovitelj društva Družina in življenje. Zaupal nam je svojo življenjsko zgodbo, ki je bila polna preizkušenj.

Njegova mama je z njim zanosila pri 40-ih letih z 10 let mlajšim fantom iz bližnje bogatejše kmetije. Sama je prihajala iz premožne družine, vendar je njen oče rad hazardiral in je zapravil celotno posest. Tako je kasneje živela v revni kajži, ni bila zaposlena in tudi poroka s tem fantom ni bila mogoča, saj njegova družina tega ne bi dovolila. 

Splav, ki reši vse probleme?

Ta fant (Danijev oče) je bil tudi sam v stiski in želel rešiti položaj. Njegovi mami je prinesel denar, da bi odšla na splav, ki so ga takrat delali ‘na črno’. S tem denarjem je odšla k svoji sestri na posvet, ki pa ji je svetovala, naj otroka obdrži, z denarjem pa naj kupi plenice. 

Za pomoč se je obrnila tudi na sv. Jožefa

V kajži, kjer so imeli sliko svete družine, se je v solzah obrnila nanjo in prosila, molila za kakšno znamenje. Videla je, da je Sveti Jožef odkimal in dal znak, da naj otroka obdrži. 

V vasi so se ji vsi posmehovali, da je na stara leta zanosila in kako bo tega otroka v revščini vzgojila. Zapustili so jo prijatelji, sorodniki, tudi lastna mama, ki je z njo živela, je bila nanjo jezna. Le ozek krog ljudi jo je podpiral. 

Kljub težkim besedam in pritiskom se ni dala in se odločila, da se je vredno boriti za dar življenja. Vsak otrok je na svetu z razlogom in nihče ni pomota. 

Na dan poroda, ko je šla rodit v bolnišnico, je v visoko noseča pomila vso hišo in jo pripravila za dojenčka. Bilo ji je težko, vendar je bila vesela, da se je odločila prav. 

Bog si nas je zamislil že pred stvarjenjem sveta

»Tudi, če otrok ni načrtovan in zaželen, Bog si je zamislil pravi trenutek, da sem jaz prišel na svet«, pravi Dani.

Kako Dani gleda na materinstvo in na svojo mamo? 

»Jaz se ji čudim, da je vse to prestala. Res sem ji hvaležen za življenje. Nekaj let pred mojim rojstvom je imela tudi raka na debelem črevesju in prestala res težke operacije. Živeli sta skupaj s svojo mamo (z mojo staro mamo), z njeno nizko penzijo, ki je bila dovolj le za gorivo za luč (saj niso imeli elektrike), sol in sladkor. Ostalo so pridelali doma. Imeli so kokoši, jajca in moko.«

Mama ga je pri treh letih dala v rejo

Ko je bil Dani star 3 leta, je njegova stara mama umrla in tako sta z mamo ostala brez vsakega dohodka. Mama je bila primorana poiskati službo, ki pa je bila daleč stran od njihovega doma. Dani je odšel živet k svoji teti, čez nekaj časa so ga dali k drugi teti in potem spet nazaj k prvi. Tako so si ga malo podajali. Bil je brez otroških prijateljev, vendar je vseeno čutil, da so ga tete imele rade. Mama ga je lahko obiskovala le enkrat na mesec in tega se je Dani tako veselil, da je vsakokrat čakal na vrhu hriba, da jo je že od daleč zagledal ter stekel k njej. 

Tudi, če otrok ni načrtovan in zaželen, Bog si je zamislil pravi trenutek, da sem jaz prišel na svet.

Dani Siter

Oče ga je priznal

Oče je Danija priznal kot sina, vendar se je že med materino nosečnostjo preselil v Ljubljano, kjer je dobil službo. Kmalu za tem se je poročil in tako je Dani dobil polsestro, s katero se še danes zelo dobro razumeta. Tudi s svojim očetom, kar sta imela stikov, sta se zelo dobro razumela.

Odsotnost očeta je v zgodnjem otroštvu zelo močno občutil

V rosnih letih si je tudi sam želel stika z očetom. Spominja se, da je enkrat prišel k njegovi teti na obisk zelo prijazen gospod, ki ga je vzel v naročje, zapel kakšno pesmico in se cel dan igral z njim. Ni bil vajen takšne pozornosti od moške figure. 

Eno leto pri očetu

V prvem razredu je šel celo za eno leto živet v Ljubljano k očetu, ker je imel šolo bližje. Oče mu ni smel izkazovati posebne naklonjenosti, saj je bil takrat že poročen in imel otroka. Nekega dne je prišla njegova mama na obisk v šolo v Trnovo, da se ne bi srečala z njegovim očetom. Tako sta, brez da bi oče vedel, celo dopoldne preživela skupaj. Dani je bil neizmerno srečen. Po tem letu je potem odšel živeti k mami. 🤍

Kaj bi Dani svetoval mamicam samohranilkam? 

»Vloga moškega v življenju otroka je res pomembna. Tako za dečke, kot za deklice. Če očeta ni, naj v življenje večkrat pride kakšen stric, boter, dober prijatelj. Krog ljudi, s katerimi se družijo, naj se razširi. To je zelo dobro za otroka.« 

Celoten pogovor z Danijem Siterjem

Kako se je razumel s svojo družino v odraslosti?

»Z očetom, ki je sedaj že pokojen, sva se zelo dobro razumela in tudi večkrat družila. Nekega dne sem ga prosil, ali mi lahko pove še svojo stran zgodbe. Rane so bile pregloboke in o tem ni nikoli mogel govoriti. Tudi na mojo poroko ga ni bilo, ker se z mojo mamo nista mogla srečati. Mama pa je prišla na cerkveno poroko.«

Splav ni prekinitev samo enega življenja, ampak cele generacije

Odločitev za življenje je luč za naslednje generacije, saj če ne bi bilo Danija, ne bi bilo njegovih štirih otrok in 16 vnukov. Vsak otrok je dar. Tudi otrok, ki ni popolnoma zdrav, je naš življenjski učitelj. Biser nastane iz bolečine. 

Društvo Družina in življenje uči, da je otrok sad ljubezni med možem in ženo

»Otrok je sad ljubezni tudi med odraščanjem in ne samo ob rojstvu. Vzgajamo ga z zgledom in odnosom med možem in ženo, ki si morata pomagati in se dopolnjevati. Naproti nama je prišla tudi tukaj organizacija Family life, za katero sva nekaj let delala in od nje tudi živela. Kasneje je ta organizacija žal počasi ugašala in z ženo sva ustanovila svoje društvo, podporne in zakonske skupine.«

Preizkušnja ob sinovi hudi bolezni

Ko je eden od njunih sinov zbolel, sta morala z ženo Vilmo vse svoje programe pri društvu dati na ‘čakanje’. In iz tega se je razvilo, da so ljudje sami nadaljevali s podpornimi skupinami, gospod Dani jim je le vsak mesec priskrbel nov material, po katerem so delali. Na duhovnih vikendih je bilo sedaj že po 250 zakonskih parov. 

Sedaj zakonca Siter svoje delo počasi predajata mlajši generaciji, ki je popolnoma predana temu poklicu. “To je Božje delo in ne naše,” pravita.

Veliko mamic je po splavu nesrečnih 

»Svetujem vsem mamam, ki kolebajo med življenjem in splavom, da obdržijo tega otroka. Splav ti ne prinaša sreče, ampak odpira nove rane,« je za konec povedal Dani. 

RECITE “DA” NOVEMU ŽIVLJENJU 🌟

Pripravila Neža Pančur

V pogovorni oddaji Sled Življenja v življenju predstavljamo izjemne zgodbe, ki osvetljujejo vrednost in lepoto življenja vsakega človeka. Morda se boste v nekaterih odtenkih teh zgodb prepoznali tudi vi. Če bi želeli vašo zgodbo podeliti z nami, nam pišite na info@zavod-zivim.si. Ostale pogovore v ciklu Sled življenja v življenju si lahko ogledate tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja