Kljub poskusu splava se je rodila živa

Zgodbe o dojenčkih, ki preživijo poskus splava so najpogosteje zgodbe preživetja kemijskega splava v prvem trimesečju. Poznamo tudi primere iz drugega trimesečja, ko dojenček preživi kirurški splav, kar lahko pusti zelo opazne rane, ki se jih vidi ob rojstvu. Še bolj redke in najbolj zaskrbljujoče pa so zgodbe ko zdravniki sprožijo porod, kjer pričakujejo mrtvega otroka, vendar otrok preživi. To pogosto vključuje rezervni načrt, da otroka, v primeru, da preživi porod, pustijo umreti.

Poglejmo zgodbo iz ZDA iz leta 1977. 19-letna študentka je bila s strani svoje mame prisiljena splaviti svojega otroka. Študentki so v maternico vbrizgali strupeno zmes, ki naj bi ubila otroka. Po 5 dneh so uspešno sprožili porod, vendar se je otrok čudežno rodil živ.

Ljudi, ki so preživeli poskus splava, je več kot si mislimo. Vsaka izmed njihovih izkušenj je povsem unikatna – od vrste splava, ki so ga preživeli pa vse do fizičnih in duševnih posledic, ki jih je ta izkušnja pustila za sabo.

Pomembno je, da ti ljudje najdejo podobne preživele in z njimi delijo svoje izkušnje, saj se tako počutijo, da niso sami v tej situaciji. Prav tako je potrebna podpora ženskam, ki so v stiski med nosečnostjo in vidijo splav kot edino rešitev. T. i. pro-life gibanje se mora povezati s ciljem preprečiti širjenje napačnih informacij, ki jih prodaja industrija splava in njeni zavezniki. Popularni mediji morajo prevzeti odgovornost za resnico. Nadalje se premalo govori o posledicah splava, neuspešnega poskusa splava ter o ljudeh, ki so preživeli splav.  

Države bi morale implementirati standardizirane obveznosti poročanja o neuspešnih splavih, kar vključuje kemijske splave in njihove komplikacije. Zakonodajalci morajo sprejeti zakonodajo, ki bo podpirala noseče ženske in jih zaščitila pred trajnimi negativnimi posledicami splava.

Mame, ki so šle skozi neuspešen poskus splava, morajo biti deležne ustrezne medicinske oskrbe ter čustvene podpore tekom njihove nosečnosti. Dojenčki, ki preživijo splav v prvem ali drugem trimesečju, morajo biti deležni medinske oskrbe in imeti popolno zaščito pred ponovnim poskusom splava.

Martina Križanič

Vir: https://www.lifenews.com/2023/01/24/they-put-me-in-a-toxic-solution-for-five-days-to-kill-me-in-an-abortion-miraculously-i-survived/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja