Aleksander Mežek: “Moje pesmi so moja osebna izpoved”

Legendarni Aleksander Mežek ob sodelovanju na koncertu »GLAS življenja – ZA življenje« o svoji glasbeni poti, vrednotah in povezanosti s svojima bratoma, ki sta umrla kot dojenčka …

V Zavodu ŽIV!M 19. maja 2015 v Antonovem domu na Viču v Ljubljani pripravljamo dobrodelni koncert z naslovom »GLAS življenja – ZA življenje«. Za koncert, ki bo posvečen  veselju do življenja, smo se odločili, ker opažamo, da nam Slovencem primanjkuje veselja do življenja, prevzemata nas malodušje in pesimizem. Skupaj s priznanimi glasbeniki, ki delijo naš pogled na življenje, želimo pripraviti večer, na katerem se bomo poslušalci sprostili ter se napolnili s pozitivno energijo, da bi lahko to veselje potem ponesli povsod kamor bomo šli. Hkrati bomo zbirali prostovoljne prispevke za družine v stiski.

Na koncertu bodo letos sodelovali skupini Odsev in Tvoj Glas, gospel zbor Bee Geesus ter legendarni Aleksander Mežek. S slednjim sem za bralce iskreni.netob tej priložnosti pripravila pogovor o njegovem pogledu na glasbo in življenje …

Glasba, ki je tako pomemben del vašega življenja, prinaša ljudem veliko veselja. Kdaj ste se prvič srečali z glasbo, kakšni so vaši najbolj zgodnji spomini?

Že kot otrok sem poslušal veliko raznovrstne glasbe, ki sta jo takrat doma na klavirju igrali moji starejši sestri. Obe sta hodili v glasbeno šolo in veliko vadili glasbo klasičnih komponistov, za sprostitev in zabavo pa filmske uspešnice in hite 50-ih let. Kot osnovnošolec sem začel z učenjem violine, a ta instrument mi ni ustrezal, zato sem jo kmalu zamenjal za kitaro. Z njo sem začel odkrivati proces in pomen glasbenega ustvarjanja.

Kdaj ste se odločili, da bo glasba ne le vaša strast, ampak tudi poklic?

V sredini 60-ih let, ko sem napisal svoje prve pesmi, sem že vedel, da bo glasba igrala pomembno vlogo v mojem življenju. Takrat si nisem znal predstavljati, da se bo ustvarjanje in izvajanje mojih pesmi razvilo v kariero, ki še kar traja. Prvi pravi občutek, da sem stopil na pot glasbenega poklica, sem dobil v začetku 70-ih, ko sem bil povabljen v London, da posnamem svojo prvo avtorsko LP ploščo za angleško in ameriško tržišče. Ko sem v rokah držal prvi fizični dokaz svojega avtorskega dela, sem vedel, da je to tisto, kar si res želim.      

Mladi glasbeniki vlagajo veliko energije, da bi se “prebili” med slovenske zvezde, saj uspeti v glasbi ni lahko. Kako vi gledate na to? Kakšne so vaše izkušnje?

Glasbenim ustvarjalcem, interpretom in instrumentalistom tržni uspeh nikakor ni zagotovljen. Konkurenčnost na glasbenem področju je danes precej večja kot je bila v času mojih začetkov, a tudi možnosti je veliko več kot takrat. Razvijati pristen in iskren odnos do vsega, kar si zadaš kot izziv, in to pripeljati do konca, je moj recept za uspeh.      

Ste imeli kdaj občutek, da ste morali za svoj uspeh zavreči svoje vrednote, se “prodati” in delati to, v kar ne verjamete?

Ostati zvest svojim vrednotam na tako konkurenčnem, marketinško in komercialno usmerjenem področju, kot je glasbeno, ni lahko. Do kompromisov vrednot običajno pripeljejo želje po hitrem in vidnem uspehu, prilagajanje komercialnim trendom na tržišču in pričakovanja, da se stroški vsakega izdanega dela čim prej spremenijo v dobiček.

Moje pesmi so moja osebna izpoved. Te nastajajo iz mojega razmišljanja, iz mojih prepričanj in doživetij. Tekom kariere mi tako ni bilo potrebno prilagajati ali spreminjati svojih vrednot, da bi vzpostavil dialog s publiko.

Kaj bi svetovali glasbenikom, ki si želijo uspeti na glasbeni sceni? Katere so bistvene lastnosti dobrega glasbenika?

Do tistega, kar te veseli in spodbuja k osebnemu zadovoljstvu, razvoju in izražanju, moraš imeti dovolj ljubezni, da lahko premostiš vse napore, vsa razočaranja in vse kritike, ki so del procesa rasti osebnosti in talenta. Življenjska zgodba vsakega posameznika je unikatna in vsak pristen talent, ki mu delo in napor nista tuja, prej ali slej pride na površje.    

Letos se boste tudi vi kot nastopajoči udeležili koncerta Glas življenja, katerega namen je spodbujati veselje do življenja. Kako vi gledate na življenje?

Življenje vidim kot nekakšen poligon nepredvidljivega. Neprestano soočanje s fizičnimi, čustvenimi in duševnimi izzivi, ki jih je potrebno razrešiti, pripeljejo do napredka. Življenje se živi le v sedanjosti, ko imamo možnost, da s svojimi odločitvami in dejanji lahko spreminjamo potek dogodkov, ki iz preteklosti nenehno prehajajo v prihodnost.

Vedno več ljudi verjame, da je življenje čudež. To pomeni, da je vsak od nas čudež in ima izjemno vrednost. Imate morda kakšno izkušnjo iz svojega življenja, ko ste to še posebej začutili?

Letos teče 50. leto mojega glasbenega in ustvarjalnega dela. Na začetku moje poti kaj takega nisem mogel pričakovati in nihče mi kaj takega ni mogel zagotoviti. Gledano iz mojega zornega kota, je to čudež. 

Življenje je lepo in enkratno. Vsako. Tudi otroci, ki se še niso rodili, imajo dostojanstvo človeka in so enakovredno povezani v veliko človeško družino. Lahko z nami podelite izkušnjo iz svoje primarne družine, saj imate tudi vi brata, ki sta življenje zaključila še pred rojstvom?

V naši družini smo trije otroci, moralo bi nas biti pet – trije bratje in dve sestri. Med drugo svetovno vojno sta bila na poti v življenje dva moja brata. Eden je umrl takoj po rojstvu, drugi pa kot nedonošenček. Ko sem v najstniških letih izvedel, da bi poleg dveh sester lahko imel še dva starejša brata, me je dejstvo, da nista preživela, precej potrlo. Nekje globoko v sebi še vedno čutim povezanost z njima, kljub temu da ju nikoli nisem poznal.

 

Članek objavljen na iskreni.net.