Rahelin vinograd – kaj to sploh je?

Začetki Rahelinega vinograda

Rahelin vinograd (RV) so duhovne vaje za osebe po splavu. Gre za izjemen program, edinstveni model skupinske terapije, ki nudi psihološko in duhovno potovanje k ozdravitvi po splavu. 

Program omogoča globlji vstop v proces žalovanja in pomaga videti posledice splava. Konkretne vaje omogočajo pogovor o žalosti in trpljenju in pomagajo udeležencem, da se povežejo med seboj in z Božjo ljubeznijo. Duhovne vaje pomagajo udeležencem sprejeti odpuščanje zase in za druge. Na duhovnih vajah je priložnost, da se udeleženci globlje povežejo s splavljenimi otroki in jim izkažejo spoštovanje v pogrebnem obredu. Bog njihovo tragično izkušnjo preobrazi v nekaj, kar daje upanje, svobodo in mir. 

Začelo se je v skupini za depresivne ženske

Burkova je kot psihologinja pred zasnovanjem Rahelinega vinograda vodila skupino za ženske z depresijo, kjer je spoznala, da je večina udeleženk imela izkušnjo splava (UPN). Njen mentor ji je povedal, da se psihologija s splavom ne ukvarja, naj to pusti pri miru. A Theresi to ni dalo miru in je skupaj z ženskami z izkušnjo splava začela skupinsko terapijo. Spoznala pa je, da je proces dolgotrajen in napredki v osebah so bili počasni. Tako je ob obisku Medjugorja dobila navdih za Rahelin vinograd, duhovne vikend vaje za osebe z izkušnjo umetnega splava in leta 1995 sestavila program meditacij ob Božji besedi po metodi Živa besede.

Zaradi svoje izjemne učinkovitosti se je program začel hitro širiti najprej po ZDA, nato pa po vsem svetu. Trenutno ima Rahelin vinograd 1000 duhovnih vikendov letno, poteka pa v 48 ameriških zveznih državah in v 57 drugih državah po svetu.

Duhovne vaje so učinkovite in “delujejo” vsakič znova zato, ker deluje Jezus, ki je pravi vodja teh duhovnih vaj, On je zdravilo in zdravilec. Slovenska ekipa se je odločila, da bo sledila istemu programu, saj so tudi sami kot udeleženci duhovnih vaj Rahelin vinograd začutili, da je program navdihnjen od Svetega Duha. Zato so se odločili, da si ne bodo izmišljali svojega programa, ampak bodo prevzeli program Rahelin vinograd, po katerem čutijo, da se na njih in udeležence vedno znova “zlivajo” reke milosti.

Kdo sestavlja voditeljsko ekipo Rahelinega vinograda?

Rahelin vinograd lahko vodijo osebe, ki so najprej same izkusile milost ozdravljenja notranjih ran preko teh duhovnih vaj. Tako kasneje kot voditelji poznajo bolečino, osebne rane in moč ozdravitve le-teh, poznajo moč Božje milosti in veselje, ki izvira iz tega.

Slovensko ekipo sestavljata p. Tomaž Mikuš, ki je duhovni vodja programa in Katarina Nzobandora, ki je vodja programa. Z njima pa so še štiri osebe (dva očeta in ena mama), ki imajo izkušnjo umetnega splava in bodo v tem članku ostali anonimni. Ker pa je udeležencev na duhovnih vajah vedno več, se bo tudi slovenska ekipa razširila še za dve članici, da bodo zmogli zadostiti vsem potrebam udeležencev.

Ekipa se predstavi…

Kaj je gnalo vsakega posameznika, da se je udeležil duhovnih vaj in da se je odločil pristopiti k voditeljski ekipi?

TOMAŽ MIKUŠ

Z duhovnimi vajami Rahelin vinograd sem se prvič seznanil preko literature Prepovedano žalovanje: Neizgovorjena bolečina splava (Forbiden Grief: The unspoken pain of abortionTheresa Karminski BurkeDavid Reardon: ). Ob prebiranju se je v meni porodila želja, da bi sodeloval v tem poslanstvu in te duhovne vaje pripeljal tudi v Slovenijo.

Med študijem pastoralne oskrbe na Irskem sem se pomladi leta 2014 osebno udeležil duhovnih vaj, nato pa sem začel sodelovati kot duhovnik v ekipi, ki vodi duhovne vaje na Irskem. V Londonu sem opravil tudi seminar za voditelje duhovnih vaj, ki ga je vodila avtorica Theresa Karminski Burke. Po vrnitvi v Slovenijo sem za predavateljico na Nikodemovih večerih 2015 povabil voditeljico duhovnih vaj na Irskem, Bernadette Goulding.

V sodelovanju z Valentino Pikelj in z Bernadettino pomočjo, smo pomladi 2016 izvedli prve duhovne vaje za udeležence iz Slovenije in Hrvaške. Iz teh duhovnih vaj je nastala prva slovenska ekipa, k sodelovanju pa sem zaradi iskušenj in izjemne občutljivosti za osebe, ki so imele splav, povabil Katarino Nzobandora iz Zavoda Živim.”

 

KATARINA NZOBANDORA

Ko me je p. Tomaž Mikuš povabil k sodelovanju, sem dolgo oklevala in nisem bila prepričana, če bi se ekipi pridružila. Zaradi obilice dela v Zavodu ŽIV!M se mi je namreč to zdelo neizvedljivo. A po spoznanju, da je to pot, na katero me Jezus kliče, sem se udeležila duhovnih vaj Rahelin vinograd na Irskem.

V meni je po teh duhovnih vajah vedno bolj rastlo prepričanje, da je to to in da je povabilo k sodelovanju velika milost, ki mi jo Jezus podarja.

Hvaležna sem, da sem del ekipe, saj sem vsakič znova priča mogočnim čudežem, ki jih Bog dela v meni in v vseh, ki se duhovnih vaj udeležijo.”

 

 

 

 

 

DRUGI ČLANI EKIPE

Sodelovanje v ekipi, ki pripravlja duhovne vaje Rahelin vinograd, je zame največji dokaz, kako Bog obrača naše namene in jih usmerja po poti, ki jo ima za nas začrtano. Preden sem se duhovnih vaj udeležil kot udeleženec, sem imel veliko skušnjav, pomislekov in dvomov o tem, ali je to zame primerno in kaj lahko v tem duhovnem vikendu sploh prejmem. Pred udeležbo na duhovnih vajah je bila v meni precej močna zavest, da mi ta vikend ne more ponuditi ničesar, česar ne bi mogel doseči sam, s svojimi dejanji. In seveda se ne ne bi mogel bolj zmotiti. Vsa milost, ki sem jo takrat prejel, je bila tako močna, da sem takoj vedel, da želim po tej poti stopati naprej. Kako, zakaj, kdo je naredil tak premik v meni ve le On, ki je imel prste vmes in moja največja želja je, da bi udeleženci duhovnih vaj, ki jih sedaj pripravljamo, začutili in prejeli vsaj del tega, česar sem bil sam deležen. In če mi to, skupaj z ekipo uspe, vem, da sem naredil največ …”

Ko doživimo veliko izgubo, lahko to zares delimo samo z nekom, ki je kaj takega dal skozi. To še posebej velja za izgubo nerojenega otroka, ki vodi v dolgotrajno žalovanje in zaznamovanost. Zame je bil duhovni vikend RV prostor osvoboditve, odpuščanja, zdravljenja in utrditve vezi z mojim nerojenim otrokom. Ostaja velika hvaležnost, da mi je v pravem trenutku prišla na pot vest o RV. Sčasoma je v meni dozorela odločitev za sodelovanje v skupini, ki pomaga pri izvedbi intenzivnega duhovnega vikenda. Ker me je program scela prepričal, daleč presegel moja pričakovanja, si želim, da bi bili še številni deležni njegove zdravilne moči.”

Sodelujem zaradi stika in srečanja z najintimnejšo posameznikovo ranjenostjo. Zaradi spoštovanja in hvaležnosti, ki ju doživljam ob tem. Gre za priviligiran trenutek, ki ga vsakokrat želim doživeti tako, da bi postal boljši človek. Obenem je zame to, da sem opora nekomu v trenutku njegove največje ranljivosti, doživetje, ki me neizmerno krepi kot človeka in mi daje možnost, da se srečam z življenjem in osebo v njegovi plemenitosti, tragičnosti in najobčutljivejši krhkosti. Daje mi možnost, da služim! Zgodba, proces ali program RV  mi omogoča, da ne bežim pred seboj in da sebe izkušam na način odpuščanja, ki me spreminja.”

Kdo se duhovnih vaj lahko udeleži?

Dobrodošel je vsak, ki čuti, da ga izkušnja umetnega splava teži in negativno spremlja v življenju. Mnogi namreč izkušajo posledice splava in sami ne najdejo poti ven. Najpogosteje to občutijo matere splavljenega otroka, prav tako pa (skoraj enakovredno) očetje. Pogosto so s splavom in izgubo obremenjeni tudi sorojenci (bratje in sestre splavljenega otroka), babice in dedki, ki so izgubili vnuka/vnukinjo, tete, strici, medicinsko osebje.

Vsak, ki si po izkušnji splava želi ponovno (ali pa morda prvič) začutiti notranji mir, veselje, pogum, upanje, hvaležnost, svobodo, bo svoje mesto našel na Rahelinem vinogradu, kjer bo sprejet s spoštovanjem, ljubeznijo in neobsojanjem.

Prijave ali dodatne informacije pokličite ali pišite na e-naslov:

katarina@rahelinvinograd.si / 069 621 009 ali tomaz@rahelinvinograd.si / 064 178 014.

Več o Rahelinem vinogradu in prihajajočih terminih duhovnih vaj lahko najdete tukaj: /rahelinvinograd.si/

Katarina Nzobandora

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja