Vodilna argentinska zagovornica umetnega splava umrla med opravljanjem splava

Smrt aktivistke, podpornice umetnega splava, je prva zabeležena smrt, odkar je Argentina konec leta 2020 uzakonila splav.

Mediji v španskem jeziku so prejšnjo nedeljo poročali, da je radikalna podpornica umetnega splava Maria de Valle Gonzalez Lopez umrla med postopkom opravljanja splava, ki ga je sama poimenovala »sanjski« postopek. Stara je bila 23 let in je bila vodja gibanja Radical Youth (Radikalna mladina) v mestu La Paz, v provinci Mendoza. Njena smrt je v Argentini sprožila žgočo debato o umetnem splavu in pojavile so se pobude, da bi morale ženske vedeti, da lahko ta postopek s sabo prinaša resna tveganja.

Maria de Valle je šla 11. aprila v lokalno bolnišnico na zakonit postopek umetnega splava. Operacija se je zanjo izkazala za usodno. To dejstvo je zelo osupnilo javnost, saj je bila to prva zabeležena smrt po sprejetju kontroverznega zakona o umetnem splavu 30. decembra 2020, s katerim so legalizirali opravljanje splava v določenih primerih. Predtem je bil v tej pretežno katoliški državi splav nezakonit.

Dr. Luis Durand, argentinski zdravnik, je novinarju medijske družbe ACI Prensa povedal, »da čeprav so nekateri prepričani, da bi bila smrt lahko posledica napačnega postopka, v resnici splav ni zdravniška praksa. Še pred nekaj meseci je bil to po argentinski zakonodaji zločin. Pri splavu je smrt otroka vedno kruta. Ali ga zažgejo z vbrizganjem različnih snovi v maternico, odstranijo z razčetverjenjem ali pa ga podvržejo ekstremnim krčem maternice, zaradi česar se zaduši.«

Dr. Durand je dodal, da lahko pri ženskah, ki za prekinitev nosečnosti vzamejo Misoprostol, pride do infekcije ali sepse v primeru, da zdravniki ne odstranijo popolnoma vseh delcev iz maternice.

»Zato je prepričanje, da je tak postopek resnično varen, lažno,« je rekel.

Walter Sanchez Silva, avtor članka, je zapisal, da je tišina feministk glede smrti Marie del Valle Gonzales Lopez osupljiva.

Nekateri izpostavljajo na dvojna merila pri tem primeru. Pro-life voditeljica Guadalupe Batallan je na svojem Twitter profilu objavila: »Če bi Maria umrla za posledicami splava, opravljenega na črno, bi feministke mesto obrnile na glavo. Ker pa je umrla med opravljanjem zakonitega postopka, so njeno smrt kar izbrisali.«

Varen splav za ženske ne obstaja.

Pro-life voditeljica Guadalupe Batallan

Ne glede na to, kaj morda ženske verjamejo, pro-life voditeljica pravi, da varen splav ne obstaja.

Argentinsko gibanje v podporo umetnemu splavu je bilo v navdih poljskemu gibanju. Aktivisti so vlekli vzporednice zaradi dejstva, da sta obe državi večinsko katoliški, in da je argentinskemu gibanju kljub temu uspelo končati omejitve glede opravljanja splava.

Slogan poljske levičarske skupine po imenu Manifa je bil: »Argentinske ženske nam kažejo, kako lahko zmagamo.« Slogan druge skupine pa je bil: »Morali bi biti zmagoviti, kot so bili Argentinci!«

Člani pro-life gibanja na Poljskem poudarjajo, da vsaka taka »zmaga« na koncu privede do smrti otroka, včasih tudi do težke travme za žensko, v redkih primerih pa celo do smrti obeh.

Originalni članek lahko preberete tukaj.

Prevedel Marko Nzobandora

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja