Univerza Baylor (ZDA) je vzpostavila štipendijo za nosečnice in študentske starše. Pa pri nas?

Pro-life skupina na Univerzi Baylor v ameriški zvezni državi Teksas je ustanovila štipendijo, namenjeno posebej nosečnicam in študentskim staršem. Kot pravijo, je ta štipendija odprta za moške in ženske, ki potrebujejo pomoč in dodatne vire.

Skupina Bears for Life (Medvedi za življenje), ki deluje v študentskem kampusu, se bori za nerojene otroke in za končanje opravljanja splava. Obenem so močni zagovorniki staršev v študentskem naselju in želijo spodbuditi ženske, ki morda čutijo pritisk, da prekinejo šolanje zaradi svoje nosečnosti. »Nekaj časa so na univerzi ženskam govorili, da ne morejo biti tam, če so noseče,« pravi Caroline Carney, predstavnica skupine za stike z javnostjo. »Kljub temu, da se je to spremenilo, še vedno velja prepričanje, da to velja in ostaja neke vrste stigma.«

Za zdaj znaša štipendija 1000 dolarjev na semester, a študenti načrtujejo, da bi se ta vsota lahko dvignila glede na zbrani denar. Ne ponujajo pa samo denarja.

»Študentom vsoto nakažemo neposredno na njihov študentski račun,« je povedala Joy Moore, vodja programa. »To je denarna pomoč, vendar je naš cilj, da ko enkrat stopimo s študenti v stik, jih lahko usmerimo k zunanjim virom, do katerih imamo dostop. Eden naših največjih partnerjev je Care Net Pregnancy Center, kjer lahko dobijo plenice brezplačno ali po znižani ceni ali pa jih povežemo z vrtci, ki se lahko prilagodijo njihovemu noremu študentskemu urniku.«

Štipendija in konkretna pomoč je samo en način, kako nosečim študentkam ali študentskim staršem priskrbeti pomoč. Veliko preveč ženskam rečejo, da ne morejo diplomirati, če imajo otroka, kar preprosto ne drži. Mnoge so dokazale, da je mogoče. Ena izmed njih je Brianna Williams, ki je diplomirala na Harvardski pravni fakulteti, ko je imela ob sebi enoletno hči, ter Cassie Juste, ki je prav tako končala pravno fakulteto z majhnim sinom.

V resnici ena od petih študentk že ima otroka, a kljub temu mlade ženske prepričujejo, da je to nemogoče in da je edini odgovor prekinitev nosečnosti. Z vzpostavitvijo pravega podpornega sistema, kot je pomoč, ki jo nudijo študenti na Univerzi Baylor, lahko materam uspe, da pridejo do izobrazbe.

»Ne bom lagala, verjetno bo težko usklajevati obveznosti doma in na fakulteti. Vendar svojega materinstva ne bi zamenjala za nič na svetu – moja dva lubeka pa mi dajeta še večji zagon in motivacijo.«

Kaj pa pri nas?

V Sloveniji je nosečim študentkam in staršem, ki še študirajo, na voljo kar nekaj ugodnosti. Nekatere so namenjene prav njim, druge pa so vezane na materialni položaj študentke oziroma študentske družine.

  • dodatno študijsko leto: Vsaki mamici študentki pripada dodatno študijsko leto (70. člen Zakona o visokem šolstvu). Izkoristi ga lahko med študijem – dvakrat ponavlja letnik ali si na koncu študija podaljša absolventski staž za eno leto več kot ostali študentje.
  • subvencionirana prehrana:  starši imajo pravico do deset dodatnih subvencioniranih obrokov mesečno. Pravica do dodatnih subvencioniranih obrokov na podlagi izkazanega starševstva velja za vsakega otroka, ki tudi šteje za upravičenca, uveljavi pa jo lahko katerikoli od staršev.
  • subvencionirano bivanje: v skladu s Pravilnikom o subvencioniranju bivanja študentov dobi eden izmed staršev dodatnih 100 točk za sprejem v študentski dom, v primeru posebno težkega socialnega položaja pa, na podlagi ustreznih dokazil, še dodatnih 50 točk. Nadalje lahko študent starš vlogo za subvencionirano bivanje odda tudi po roku za uveljavljanje pravice do subvencioniranega bivanja, saj se rojstvo otroka šteje za izredni dogodek.
  • različni denarni prejemki: otroški dodatek, starševski dodatek, enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka, dodatek za nego otroka, ki potrebuje posebno varstvo, denarna socialna pomoč, različne štipendije.

Obstaja še nekaj organizacij, društev in zavodov, ki ponujajo različne oblike pomoči in podpore mladim staršem (začasno bivanje, podporne skupine, odvetniške nasvete, opremo za otroke, osebne in partnerske terapije itd.), prav tako pa imajo tudi posamezne občine oblikovane programe podpore. Obstaja tudi nekaj spletnih strani, kjer mladi starši lahko najdejo konkretne informacije in napotke, npr.: Študentska mama, Ženska odločitev, Zavod Študentska svetovalnica, Centri za socialno delo, Program PreŽIV!M.

Je biti študent in hkrati starš preprosto? Študentje, ki so postali starši v času študija, pravijo, da ni. Je možno? Vsekakor. Potrebno je precej več organizacije in samodiscipline, premišljeno postavljene prioritete, še posebej v izpitnih obdobjih. A kot piše ena izmed študentskih mamic: »Kljub temu, da je včasih naporno in kaotično, prinese mnogo, mnogo lepega in veliko zabavnih zgodb za vnuke.« Še ena pa iskreno pove: »Ne bom lagala, verjetno bo težko usklajevati obveznosti doma in na fakulteti. Vendar svojega materinstva ne bi zamenjala za nič na svetu – moja dva lubeka pa mi dajeta še večji zagon in motivacijo.«

Pripravil M.N.

Za pogovor, pomoč ali nasvet se lahko vedno obrnete na naše svetovalce Zavoda Ž!VIM na 040 342 123 ali nam pišete na sos@zavod-zivim.si.

Vir: https://www.liveaction.org/news/baylor-university-scholarship-pregnant-parenting-students/

http://www.studentskamama.si/

https://www.zenskaodlocitev.si/informacije/noseca-studentka/

https://www.svetovalnica.com/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja