Slovenski BLAGOR z argentinskim pridihom

Sva Andrej in Alenka Jerman, oba iz Argentine (Andrej je argentinski Slovenec, jaz pa slovenska Argentinka). Jaz sem grafični in medijski tehnik ter profesorica športne vzgoje, mama dveh otrok, starih tri in eno leto. Iz Buenos Airesa sem v Slovenijo prišla sama pred skoraj devetimi leti. Mož je vokalist in kitarist benda Pero plus, arhitekt (brez diplome) in oblikovalec,  že deset let pa tehnik na Radiu Ognjišče. Ko je bil še otrok, je iz Barilocha v Slovenijo prišel s starši.

Kako se je vse skupaj začelo

S hišnim »žegnom«, ki ga ni in ni bilo nikjer.

Ko sva se pred štirimi leti poročila, sva dobila od svatov kot darilo predvsem kuverte z denarjem, saj so vsi bolj ali manj vedeli, da nama bodo v pomoč na začetku skupnega življenja. Vsekakor sva od skoraj vseh dobila (ob kuverti ali brez nje) še neko »malenkost« za spomin. Neverjetno je, kako se še danes spomniva (in verjetno se vedno bova), kdo nama je podaril kaj, ko uporabljava ali gledava ta darila (knjige, skodelice, košarice, krožnike, okraske).

Dve leti nazaj sva bila vabljena na cerkveno poroko nekega znanca in sva želela nekaj podariti paru, da bi jima ostalo za spomin, tudi če brez kuverte z denarjem.

Po trgovinah sva iskala tradicionalen in lepo oblikovan hišni »žegen« v slovenščini, ker se nama je zdela lepa ideja za ne preveč drago darilo katoliškemu paru, ki ustvarja dom. Nisva našla nobenega, ki bi nama bil všeč. Zato sva ga takrat na svoj način sama ustvarila, saj se oba znajdeva z grafičnim oblikovanjem, in ga dala v okvir. Nama se je zdelo super darilo, primerno, slovensko in lepo.

Sveti duh govori

Skozi ta leta nama je Sveti Duh na vse načine govoril z vseh strani (skorajda je že vpil): »Vse, kar znaš, vse, kar imaš, vsakogar, ki te obkroža, ki ti želi dobro in ti lahko pomaga, čisto vse to daj na kup in ustvari nekaj!« Nisem vedela, kdaj, kaj, kako, s kom, s čim … Potem sta prišla oba otroka (oz. trije, eden je vmes zelo hitro odšel k Bogu) in ni bilo ne časa ne energije za ustvarjanje. Nato pa sva letos, ko sem izvedela, da službe, ki naj bi me čakala po porodniškem dopustu, sploh ne bo, ker je delodajalec vmes malo pozabil, da me je izbral za delovno mesto (sedaj sem mu za to hvaležna), sva končno slišala od Sv. Duha: »Tri, štiri, zdaj! Začnita!« Nisva veliko razmišljala. Nekega večera sem prižgala svečko in čakala na navdih. Ne ime ne logotip nista premišljena. Prva ideja, ki nama je prišla na misel, je bila ta, ki jo vidite zdaj. Tako je s prvim aprilom, ne za šalo, ampak prav zares, zelo spontano nastal ta projekt, Blagor. Najina dejavnost je grafično oblikovanje po naročilu (vabila, voščilnice, logotipi, celostne grafične podobe). Prodajava pa že izdelane »lepe stvarce« z versko vsebino. Začela sva z uokvirjenimi dizajni raznih blagoslovov doma, ilustracijami, napisi in voščilnicami. Dimenzije prilagajava strankam in sva odprta za predloge in ideje.

V družinah imava po njegovi strani precej ustvarjalne in talentirane člane, po moji pa navdušence za nove začetke, optimistične in odprtih misli glede podjetništva. Brez njih bi težko »zalaufali«. Torej sploh nisva sama, zato rada govorim v množini. Nekaj ilustracij je za nas naredila Andrejeva sestra Lucija (ilustratorka in grafična oblikovalka, zaposlena v založbi Družina), javljajo pa se nam razni drugi ustvarjalci, ki bodo pri nas imeli prostor za prodajo in delali po naročilu.

Tudi prijatelji so nam v pomoč, predvsem v slovenski skupnosti v Argentini. Tam dobro vedo, kako je začeti z malim podjetjem, saj jih je veliko, ki imajo poleg službe še »kaj za zraven«. Cenijo trud in nas podpirajo z reklamo in širjenjem glasu med sorodniki v Sloveniji.

Vizija

Naša ideja je, da bi združili nekaj katoliških ustvarjalcev, katerim je naš stil všeč in da bi skupaj delali Zanj. Vsak, ki meni, da »sodi« v naš koncept lepih stvarc, lahko naveže stik z nami.

Ne veva še, kam naju pelje ta pot, ki sva jo začela, vendar trenutno uživava v tem skupnem projektu, ki naju združuje in nama pomaga rasti v veri.

Alenka in Andrej Jerman

Več podatkov najdete TUKAJ.

Komentarji

  1. Super, odlična ideja in korajžna realizacija, želim vama obilo uspeha in Božjega blagoslova.
    Že nekaj let tudi jaz rada ustvarjam in poklanjam darila, ki jih sama naredim; ulivam angelčke, jaslice, okvirje za slike, svete podobe…. ter različne šopke iz krep papirja.

Komentiranje je zaklenjeno.