Otroka bom oddala v posvojitev – kam bo šel?

Zelo normalno je, da se sprašujete in vas tudi malo skrbi, kam bo odšel otrok v posvojitev. Bo dobro poskrbljeno zanj? Bo v varnih rokah? Ga bodo sprejeli takšnega, kot je? Bo dobil vse, kar bo potreboval? Žal ne morete vsega vnaprej določiti in vedeti. Lahko pa zaupate, da je v sistemu urejeno tako, da bo otrok prišel v roke para, ki si ga močno želi in mu bo nudil najbolje, kar lahko. V pogovoru s socialno delavko lahko tudi izrazite svoje želje v zvezi s tem, kakšne bodoče starše želite otroku.

V Sloveniji 500 parov, ki po naravni poti ne more imeti otroka, čaka na posvojitev. Ti pari morajo iti skozi proces priprave na posvojitev. Priprava jim pomaga ozavestiti, da posvojitev ni zapolnitev njihove vrzeli, ampak predvsem sprejem otroka v varno, ljubeče in primerno okolje, kjer bo lahko odraščal. Socialni delavci nato izmed mnogih parov iščejo najbolj primernega za otroka. Eno leto bo otrok prebival v tej družini pod nadzorom socialne službe, da se vidi in ugotavlja ali je družina primerna zanj. Po enem letu se posvojitev dokončno potrdi in otrok bo postal polnopravni član nove družine. Več o predpisih, ki jih glede posvojitve določa Ministrstvo za družno si lahko preberete na njihovi spletni strani.

Znotraj našega programa za spremljanje v času odločanja za posvojitev se lahko udeležite tudi srečanja za pare, ki se pripravljajo na posvojitev pri društvu Deteljica. Morda boste v stiku z njimi dobili občutek, da obstajajo ljudje, ki bi vašemu otroku lahko ponudili varen dom.

Kontaktirate nas lahko na:

069 613 683
tina@zavod-zivim.si