POHOD ZA ŽIVLJENJE 2021 – Skupaj močni: življenje združuje!

Pohod za življenje ima v ZDA dolgo tradicijo. Začel se je kot shod ob odmevnem sodnem primeru Roe vs. Wade leta 1973 in poteka januarja vsako leto v Washington DC-ju (in nekaj drugih manjših prizoriščih). Letošnji 48. Pohod za življenje je zaznamoval boj s pandemijo koronavirusa; da bi zaščitili vse udeležence, so se organizatorji odločili, da letošnji dogodek obeležijo virtualno. Geslo Pohoda za življenje je bilo Skupaj močni: življenje združuje!

Tokrat pohod preko spleta

Namesto vsakoletnega množičnega shoda, na katerem se zbere več deset tisoč ljudi, je bilo letos fizičnih udeležencev shoda manj, v zaščito življenju so korakali predstavniki vidnejših pro-life organizacij. Nadškof Naumann iz Kansasa je na predvečer pohoda daroval vigilijo v tamkajšnji baziliki, osrednji dogodek pa se je preselil na splet, kjer so lahko udeleženci v živo spremljali pester program. Zvrstili so se številni govorniki in podporniki kulture življenja, od verskih in političnih voditeljev, do pro-life aktivistov, ki so pričevali ali nagovorili udeležence. Program so dopolnjevali glasbeni vložki in kratki videi.

Zvrstili so se mnogi odmevni govorci

Glavni letošnji govornik je bil Tim Tebow, profesionalni igralec bejzbola, ki je znan zagovornik življenja. Spregovoril je o začetku svojega življenja. Po molitvah celotne šestčlanske družine je mama zanosila, vendar nosečnost nikakor ni bila preprosta. Najprej so mislili, da gre za tumor, ko so potrdili nosečnost pa so mami svetovali, da naredi splav in se ga znebi.

Ona pa je ohranila zaupanje v Boga in kljub potencialnim nevarnostim ali celo smrti zarodka vztrajala v nosečnosti. Ob porodu je zdravnik, ki je imel tedaj preko 35 let delovnih izkušenj s kompliciranimi porodi, pogledal gospo Tebow in ji dejal, da je ta otrok v vseh letih njegovih izkušenj največji čudež in da ne ve, kako je preživel. Kljub vsem zapletom je otrok očitno dobival vsa potrebna hranila, da je preživel. »To je čudežni otrok,« je dejal zdravnik.

Tim Tebow je izrazil globoko hvaležnost mami, da mu je dala možnosti živeti. »Zaradi njene pro-life zgodbe zdaj jaz lahko delim svojo zgodbo. Samo zato, ker mi je ona dala priložnost.« Izpostavil je, da mora biti družba v akciji reševanja tistih, ki so v potrebah.

Udeležence je nagovorila tudi ustanoviteljica organizacije Live Action, Lila Rose, ki je poudarila, da se morajo podporniki kulture življenja osredotočiti predvsem na spreminjanje kulture, kajti »politika se ne bo spremenila, dokler se ne bodo spremenili ljudje.« Izrazila je razočaranje nad trenutno politiko, a opozorila, da vedno obstaja možnost preboja, če bomo le »opravljali tiho in včasih težko delo vsakodnevnega služenja, izobraževanja in molitve.« Dogodka se je spomnil tudi papež Frančišek, ki je vsem udeležencem pohoda za življenje podelil popolni odpustek, na socialnem omrežju Twitter pa je zapisal: »Kultura življenja je dediščina, ki jo kristjani želimo deliti z vsakomer. Vsako človeško življenje je unikatno, neponovljivo in neprecenljivo. To mora biti na novo pogumno izpričano skozi besedo in dejanje.«

Novi predsednik v podporo kulturi smrti

Poleg pandemije pa je letošnji Pohod za življenje zagotovo zaznamovala tudi nedavna menjava ameriške oblasti. Lansko leto je prvič v zgodovini udeležence Pohoda za življenje nagovoril sam ameriški predsednik. Novi ameriški predsednik Biden pa je že v prvih dneh svojega predsednikovanja s povečanjem vladnega financiranja organizacije Planned Parenthood nakazal podporo »razdiralni, pro-abortivni in pro-smrtni« politiki (po besedah predsednice združenja March for Life Jeanne Mancini). Predsednica združenja March for Life je predsednika Bidna sicer pozvala, da naj premisli o združevalni pro-life politiki.

Kljub splošno nenaklonjeni vladajoči administraciji je podporo shodu izrazilo nekaj vidnejših predstavnikov politike, npr. zunanji minister Mike Pompeo, ki je zapisal, da je vsako življenje vredno zaščite, še posebej pa nerojeni. Senator Ted Cruz je poudaril, da je pohod za življenje opomnik na 60 milijonov nedolžnih življenj, ki jih izgubimo s splavom. Dodal je še, da je ponosen, da se združen z vsemi bori za ponovno vzpostavitev kulture življenja v Ameriki. Shod je podprl tudi nekdanji podpredsednik Mike Pence.

Udeležence je nagovoril kongresnik Chris Smith, ki je povedal, da trenutna politična situacija ni najbolj naklonjena pro-life stališčem, in spomnil, da se je to že dogajalo. Podpornike kulture življenja je spodbudil, naj ne odnehajo in ne grejo stran, predajo naj se molitvi, postu in dobrim dejanjem, predvsem pa k spoštovanju tistih, s katerimi imajo različna stališča. V svojem govoru je apeliral tudi na predsednika Bidna, da pravičnost za vse ne more biti dosežena, dokler ignoriramo in diskriminiramo celotno skupnost tistih, ki živijo v maternicah svojih mater. Udeležence so nagovorili tudi drugi politični predstavniki, med drugim tudi Angie Hatton, ki prihaja iz demokratske stranke.

Zagovorniki kulture življenja ne bomo odnehali

Menjava oblasti je gotovo vplivala na paradigmo in retoriko Pohoda za življenje. Če so prejšnja leta udeleženci in organizatorji z govori in plakati pogumno pozivali k sprejemanju pro-life zakonodaje, so letos pozivali predvsem k molitvi. Kot je razložila Jeanne Mancini, ni veliko smisla v tem, da pozivajo k prenehanju financiranja abortivnih ustanov, ko pa vidimo, da se to že dogaja. Naloga vseh zagovornikov kulture življenja je, da »pokažemo, da smo tu in da ne gremo nikamor.«

Naj njihovo sporočilo ostaja in odmeva tudi pri nas: »Spremenili bomo prihodnost. In prihodnost je proti splavu

Pohod za življenje si lahko ogledate na povezavi: https://marchforlife.org/march-for-life-LIVE

Petra Povirk

VIRI:

https://www.foxnews.com/sports/tim-tebows-march-for-life-speech-mom-terminate-pregnancy?fbclid=IwAR122UHIyiKmO2NCfjr0-yllAYnS_wEBisPk-VSWUmfqlQ6CganWeJhZ9LE

https://www.foxnews.com/us/march-for-life-rally-virtual-dc?fbclid=IwAR1gNtxRHjkfAcyCC2nF7jQt8Q_uIjIamhPG1Btvu_ecZzqH8eDO2xJ-Vbs

https://www.washingtonpost.com/religion/2021/01/29/march-for-life-roe-wade-abortion-trump-biden/

https://www.catholicnewsagency.com/news/a-rescue-mission-of-truly-loving-people-march-for-life-speakers-call-pro-lifers-to-change-the-culture-16495

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja