Pohod za življenje 2018 – March for Life

Vsako leto na obletnico uzakonitve splava (22. januarja 1973) v Washingtonu (in drugih mestih ZDA) poteka March for Life ali Pohod za življenje, ki privabi ogromne množice podpornikov in zagovornikov življenja (pro-life). Na prvem pohodu, l. 1974, se je zbralo 20.000 pro-life aktivistov, največ l. 2013 kar 650.000, včerajšnjega pohoda pa se je udeležilo preko 100.000 ljudi. Namen dogodka je jasen: vsako življenje je cenjeno in zaščiteno. Ta pohod je torej priložnost izraziti podporo lepoti življenja in dostojanstvu vsakega človeškega bitja. Eden izmed mejnikov gibanja March for Life je letošnji osrednji govorec, trenutni ameriški predsednik Donald Trump, ki velja za “najbolj pro-life predsednika v zgodovini ZDA”.

Letošnji 45. pohod za življenje je potekal pod skupnim imenom “Ljubezen rešuje življenja”. Izbira za življenje ni vedno lahka, vendar pa je ljubeča, opolnomočena in požrtvovalna možnost. Ljubezen je vedno usmerjena  k drugemu in zato vsestransko privlačna. Vsi si želimo ljubezni in se darovati.

Govor ameriškega predsednika

Gibanju je posebno veljavo in priznanje izkazal aktualni ameriški predsednik, ki močno podpira dostojanstvo in pravico do življenja od spočetja do naravne smrti. Jasno “pro-life” držo trenutne administracije je bilo zaznati že v času volilne kampanje kot tudi po izvolitvi, ko je Trump odločno ukinil finančno podporo zelo razširjenim klinikam za splave v ZDA. V govoru je obljubil, da se bo zavzel za pravice nerojenih tudi z Zakonom o zaščiti nerojenih otrok, ki so preživeli umetni splav; podpisal ga bo po skorajšnji potrditvi v Kongresu in Senatu. Prisluhnite delu govora, ki je bil objavljen na Twitterju (posnetek nima slovenskih podnapisov, celoten govor dostopen spodaj).

Celoten govor predsednika Donalda J. Trump-a, podpredsednika Mike Pence-a in predsednika kongresa Paula Ryan-a si lahko ogledate TUKAJ (posnetek nima slovenskih podnapisov)

Po uradnem programu dogodka je sledil pohod ogromne množice do Ustavnega sodišča in Kongresa. Za občutek obsežnosti pohoda si oglejte spodnji hitri posnetek premikanja množice na 45. pohodu za življenje v Washigtonu. Resnično ogromno ljudi je prišlo!

Tudi v drugih mestih so bili organizirani pohodi za življenje. Na posnetku pohod za življenje v Chicagu množica ni bila nič manjša. Zaznati je pravo veselje do življenja.

 

Pomen in odzivi na dogodek

Vir: CNN

Predsednikova stališča dajejo močno priznanje pro-life gibanju v ZDA, četudi se nekateri s Trumpom in njegovim nastopom ne strinjajo in so mu nasprotovali. Namreč kontroverznost predsednika bi lahko imela tudi negativen učinek na vrednote gibanja March for Life in pro-life gibanja v ZDA.

Novice o 45. pohodu za življenje in o predsednikovemu govoru v slovenskih medijih smo zasledili na spletnem portalu časopisa Domovina. Kjer ugotavljajo, da je pro-life gibanje v ZDA v porastu in ga podpira vedno več mladih. Podoben trend je zaznati tudi v Evropi (npr. na Poljskem). Dogodka v drugih medijih ni bilo zaslediti. Tako osrednje medijske hiše RTV Slovenija in 24 ur kot tudi večji spletni portali časopisnih hiš o dogodku niso poročali.  V Sloveniji smo splav zakonsko legalizirali  19. januarja leta 1952. Pogumen in pomenljiv “pohod” zagovorništva življenja pa je bil na obletnico obeležen tudi pri nas. Bravo!

Franci Pečnik