Fant z downovim sindromom, ki je ustvaril milijonsko podjetje

John Cronin in njegov oče dokazujeta, da dodatni kromosom sploh ne predstavlja ovire pri uresničevanju sanj

Kaj je osnovna sestavina pri ustanavljanju uspešnega milijonskega podjetja? Če boste to vprašanje zastavili Johnu Croninu, ki ima downov sindrom, in njegovemu očetu Marku X. Croninu (ne moremo si kaj: tale X. je gotovo na račun njegovega sina), vam bosta morda povedala, da je to tisto, kar počneš z ljubeznijo in ob tem misliš na druge.

Strast iz otroštva

V video posnetku, ki ga je nedavno objavil BBC, oče in sin pripovedujeta o Johnovi želji, da bi po končanem šolanju skupaj z očetom ustanovil podjetje. Kot mnogi očetje in sinovi, ki se skupaj podajajo na poslovno pot, sta sedla za mizo in se pogovorila o tem, kaj bi rada počela – to je bil zelo prisrčen trenutek v njunem odnosu.

Strinjala sta se, da morata početi nekaj, kar jima bo v zabavo, zato sta se odločila, da bosta uresničila Johnovo strast iz otroštva; ustanovila sta spletno podjetje za prodajo nogavic, ki sta ga primerno poimenovala John’s Crazy Socks (Johnove nore nogavice), v katerem ponujata 1.500 različnih modelov nogavic.

John pa si je želel podjetju dati še osebni pečat. Vsako naročilo do prejemnika pride z zahvalnim sporočilcem in drobnim sladkim presenečenjem, naročnike z Long Islanda v New Yorku pa John včasih preseneti, ko potrka na njihova vrata in jim paket osebno izroči.

“S pomočjo nogavic ustvarjamo srečo”

V podjetju je zaposlenih dvanajst ljudi, med njimi je osem invalidov, pet odstotkov dobička pa je namenjenega specialni olimpijadi. Johna zaposluje tudi ustvarjanje nogavic s sporočilom, s katerimi zbira denar v dobrodelne namene. “S pomočjo nogavic ustvarjamo srečo,” pove z velikim nasmeškom na obrazu.

John pa ni edini srečni poslovnež. V posebej prisrčnem delu videoposnetka Johnov oče nežno pove, kako “potrebujeta drug drugega” in da podjetja ne bi mogel voditi brez sinove pomoči. Navdušeni John, ki se privija k očetu, pa doda: “Downov sindrom me nikoli ne ustavi.”

Želimo mu, da nikoli ne bi izgubil nalezljivega navdušenja!

Cerith Gardiner

Članke je bil objavljen 1. 2. 2018 na slovenski izdaji Aleteia