Novorojenčka rešili z operacijo med porodom

Deček Aydin je danes živ zaradi življenjsko pomembne operacije, ki je bila izvedena med rojstvom.

Starša Jamaal in Yadi Martin sta bila po štirih spontanih splavih presrečna, ko sta slišala srčni utrip svojega petega otroka. Pri prvih štirih otročkih do tega trenutka nista nikoli prišla. 

PO ZAČETNEM VESELJU PA JE SLEDIL ŠOK! 💔 

Med nosečniškim pregledom je zdravnik opazil, da ima otrok za to starost zelo velika pljuča in je nenormalno velik. Povedal je, da gre najverjetneje za prirojeno bolezen CHAOS.

CHAOS je kratica za sindrom prirojene visoke obstrukcije dihalnih poti, ki dojenčku po rojstvu onemogoča prosto dihanje. Na žalost je stanje običajno usodno.

ŽAREK UPANJA ☀️

Kljub slabim napovedim Martinova in njuni zdravniki niso izgubili upanja za malega Aydina. 

Zdravniki so se odločili, da bodo naredili redko tehniko carskega reza, ki se imenuje ex-utero intrapartum treatment ali EXIT.

V trenutku, ko je otrokova glava zunaj, naredijo operacijo za vzpostavitev dihalne poti. Na voljo je od 5 do 10 minut, kar zahteva popolno koordinacijo ter večmesečno vajo in načrtovanje.

V ekipi je bilo 25 zdravnikov, ki so sodelovali pri operaciji. Kljub skrbnemu in natančnemu večmesečnemu načrtovanju je prišlo do nenadnih sprememb stanja. Aydinovo srce je med porodom začelo odpovedovati.

“To je bil kaos,” je dejal Jamaal. “Vse, kar bi lahko šlo narobe, je šlo narobe.” 

Zdravniki so uspeli oživiti Aydina in ga priključili na aparat ECMO, ki prevzame nadzor nad delovanjem srca in pljuč, da imata oba organa čas za regeneracijo. 

“Pravkar sem slišal, da je živ. Vse drugo, kar so mi povedali, je bilo nepomembno,” je dejal Jamaal. 

DOLGA POT DOMOV 🏡

Aydin je naslednjih 169 dni preživel na oddelku za intenzivno nego in terapijo, kjer so mu opravili postopke za odpravo srčne napake in anorektalnega zapleta. Nato je preživel veliko časa še v rehabilitacijskem centru.

Prvič je odšel domov malo pred svojim prvim rojstnim dnevom. 

Čeprav ima pred seboj še nekaj zdravstvenih izzivov, je njegova prognoza odlična.

Starša želita s svojo zgodbo sporočiti drugim družinam, ki se znajdejo v podobni stiski: “Ne obupajte, rešitev se lahko najde tudi pri najbolj zapletenih primerih.”

Prevedla in priredila Neža Pančur 

Vir: https://www.liveaction.org/news/newborn-saved-surgery-labor/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja