Najmlajši preživeli nedonošenček, rojen pri 21 tednih, zapušča porodnišnico

Jemarius Jachin Harbour se je rodil točno v 21. tednu nosečnosti in je do zdaj najmlajši preživeli nedonošenček. Rodil se je 20. decembra in takrat je tehtal 368 g in bil čisto majčken. Podrl je rekord in s tem pokazal, da določena meja 23 tednov, od katere naj bi otroci preživeli zunaj telesa matere, ne drži vedno.

Njegova starša Jessica McPherson in Jemarius Harbor sta takoj, ko sta prišla prezgodaj na porod, zdravnikom povedala, da si želita, da bi naredili vse, kar je mogoče, da rešijo njunega sina. Izgubila sta namreč že dva dojenčka, ki sta umrla, ker sta se rodila pri 22 tednih. Prosila sta jih, naj vsaj poskusijo narediti vse, naj ne opustijo česa samo zato, ker misijo, da ni mogoče, da preživi. Direktorica zdravstvene službe v ambulanti za nosečnice je bila takrat mnenja, da bo, če se zgodi, da bo Jemarius preživel, čudež.

Jemarius je s pomočjo dobre nege preživel. Tako je podrl rekord male Lyle Stensrud, ki je bila do zdaj najmlajša preživela nedonošenka, ki se je rodila pri 21 tednih in štirih dneh. Čudeža preživetja malega Jemariusa se veseli tudi Jessica Spardlin, ki ima za seboj težko izkušnjo, saj se je njen sin Kailor rodil v 22. tednu in le tri dni pred običajno sprejeto starostjo, ko je preživetje mogoče, zaradi česar ga zdravniki niso niti poskusili reševati, prav tako so zavrnili, da bi ga peljali v drugo bolnišnico, kjer so ga bili pripravljeni zdraviti. Med drugim je zapisala: »Čestitke Jemariusu, da prihaja iz bolnišnice (NICU) in je po 6-mesečnem bivanju vsem zdravnikom dokazal, da se motijo, in tako naredil velik korak napredka za vse nedonošenčke.« Starši Jemariusa so jo prosili, da bi postala njegova botra.

Mali Jemarius je s svojim rekordom predramil javnost in upamo, da tudi spodbudil medicino, da ne bo postavljala umetnih omejitev, od kdaj naprej lahko otrok preživi zunaj matere. Raje naj daje upanje in po najboljših močeh pomaga vsakemu nedonošenčku, tako kot je to naredila bolnišnica v Georgiji (Emory Decatur Hospital in Georgia).

Vir: https://www.liveaction.org/news/youngest-preemie-world-21-weeks-going-home

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja