Dan žalovanja za nerojenimi otroki – 23. februar

Splav je v Sloveniji dovoljen že od leta 1952, od leta 1977 pa je dovoljen na zahtevo ženske brez navedbe kakršnegakoli razloga.

V teh skoraj sedemdesetih letih (in še več, če štejemo zraven nedovoljene splave pred tem) je bilo v Sloveniji umorjenih že na sto tisoče nerojenih otrok. Vsaka kultura, ki je obtežena s težo umora, lahko zopet najde mir in zaživi, ko tudi žrtvam dodeli potrebno mesto in prostor žalovanja za njimi.

V Ameriki so, razočarani nad ogromnim številom splavov in zakoni, ki še razširjajo dovoljenost splava, določili dan žalovanja za nerojenimi otroki, t.j. 23. februar. Spodbujajo, naj se na ta dan ljudje spominjajo splavljenih otrok in na poseben način to pokažejo tudi navzven. Predlagajo, da se tisti dan ljudje oblečejo v črno, ne nakupujejo in ne delajo ter se posvetijo žalovanju za splavom.

Njihova pobuda se zdi dobra tudi nam. Spodbujamo vse, da se tudi v Sloveniji na ta dan spomnimo vseh nerojenih otrok, katerih življenje se je tu na zemlji nasilno in prezgodaj končalo. Lahko bi živeli med nami, a jih ni. Prazen prostor kliče po tišini, žalovanju. Poleg predlogov, ki so jih dali Američani, predlagamo, da si tisti, ki ga ta pobuda nagovarja, na ta dan vzame 10 minut, ki jih preživi v tišini z mislijo na vse te otroke.

O Ameriški pobudi si lahko več preberete na:

https://www.dayofmourning.org/?fbclid=IwAR05XqQ9XHBc9VxOsz1UKqmXnmE0i7U5RoKkcGBOYpsGQkFHkcy4nnQmTCM