Zagotoviti pravno zaščito življenja vsakega človeka

38. člen poljske ustave pravi: »Republika Poljska mora zagotoviti pravno zaščito življenja vsakega človeka.« In s 27. januarjem tega leta je Poljska začela celostno upoštevati ta člen svoje ustave. V veljavo je namreč stopila razsodba poljskega ustavnega sodišča, ki odpravlja neustavnost zakonodaje, ki ureja področje splava (zakonodaja je bila sicer nespremenjena od leta 1993).

OD NEKDAJ NAJBOLJ ZAŠČITNIŠKI

Poljska je imela že od nekdaj eno do nerojenih otrok najbolj zaščitniških zakonodaj v Evropski uniji: splav je bil dovoljen v primeru posilstva, incesta, ogroženosti življenja matere in hudih nepravilnosti ploda. 22. oktobra 2020 je poljsko ustavno sodišče razsodilo, da tovrstna ureditev diskriminira ljudi, ki se rodijo s posebnimi potrebami (fizičnimi ali mentalnimi nepravilnostmi).

»Po mnenju sodišča je nerojen otrok – kot človeško bitje – oseba, ki ima naravno in neodtujljivo dostojanstvo, je subjekt, ki ima pravico do življenja; in pravni sistem mora, po 38. členu ustave, zagotoviti zaščito za bistveno prvino, brez katere bi bila ta subjektivnost izbrisana.«

Kot zadosten razlog za splav tako ostajajo le še posilstvo, incest ali ogroženost materinega življenja. Pričakovati je, da se bo število splavov na Poljskem močno zmanjšalo.

Sodišče je ob razsodbi tudi poudarilo, da teža vzgoje otroka s posebnimi potrebami ne bi smela pasti zgolj na otrokovo družino, temveč bi jih pri tem morala podpreti in jim pomagati celotna skupnost. Temu so pritrdili tudi predstavniki Katoliške cerkve s pozivom, naj Cerkev, skupnost in država povečajo podporo družinam z otroki s posebnimi potrebami.

S SPOŠTOVANJEM ŽIVLJENJA SE NE STRINJAJO VSI

Ob razglasitvi odločitve ustavnega sodišča so se že oktobra po državi razpasli nasilni protesti tistih, ki se z zakonodajo ne strinjajo. Protesti so bili usmerjeni predvsem proti vladajoči stranki Zakon in pravičnost (PiS) in pa proti Katoliški cerkvi, ki ima na Poljskem pomembno vlogo in je podprla odločitev sodišča.

Z vandalizmom nad cerkvenimi in drugimi stavbami, spomeniki (vandalizirali so tudi kip poljskega svetega papeža Janeza Pavla II.), motenjem cerkvenih obredov, verbalnim nasiljem in šikaniranjem so podporniki splava vršili pritisk na vlado. Vodilna aktivistka Marta Lempart je pozivala k nemirom in vandalizmu in celo apelirala na vse katoličane, da se zoperstavijo uradnemu učenju Katoliške cerkve in podprejo njihova prizadevanja za liberalizacijo splava.

Politični nemiri so zaustavili takojšnjo implementacijo razsodbe, po besedah poljskega predsednika vlade si je moral parlament vzeti nekaj časa za premislek in dialog z manj razgretimi čustvi. Zakon je bil v uradnem listu zapisan v sredo, 27. januarja, kar pa je ponovno privedlo do protestov. Ko je ta vikend v Ameriki potekal pohod za življenje, je na Poljskem potekal pohod proti življenju, prišlo pa je celo do nasilja nad predstavnikom medijev.

VEČINA PODPIRA ZAŠČITO OTROK

Kljub glasnim agendam proti sprejeti zakonodaji pa tiha večina Poljakov podpira tovrstno zaščitno nerojenih. To se kaže tudi pri meritvah javnega mnenja, ki v parlament uvrščajo stranke, ki imajo izražena pro-life stališča.

Javnomnenjske raziskave, opravljene v oktobru, ko je bila znana odločitev ustavnega sodišča, prikazujejo, da kar 62 % prebivalstva meni, da bi moral biti splav dovoljen le v izjemnih primerih, 11 % pa bi jih povsem prepovedalo splav. Druga raziskava je pokazala, da se 67 % Poljakov s predlagano zakonodajo strinja, 19 % pa bi pogoje za splav naredilo bolj ohlapne (vir raziskav je naveden na koncu članka).

Kljub glasnim agendam proti sprejeti zakonodaji pa tiha večina Poljakov podpira tovrstno zaščitno nerojenih. To se kaže tudi pri meritvah javnega mnenja, ki v parlament uvrščajo stranke, ki imajo izražena pro-life stališča.

POLJSKA KOT ZGLED

Poljska nam tako preostalim daje zgled: življenje nerojenega otroka bo najbolj zaščiteno takrat, ko bo imelo pravno urejen položaj – imenovalo se bo življenje. Kot še dodajajo ustavni sodniki v svoji razlagi razsodbe, se bo noseča ženska imenovala mama, fetus pa bo otrok. Sprejeti otroka s posebnimi potrebami je lahko izziv – in tu pride na vrsto implementacija tistega, kar so še zapisali ustavni sodniki: kot skupnost, Cerkev in država širiti veselje do življenja, predvsem pa opogumiti, podpreti in opolnomočiti starše pri vzgoji in skrbi za otroke s posebnimi potrebami.

Petra Povirk

VIRI:

https://www.lifenews.com/2021/01/27/pro-life-law-in-poland-goes-into-effect-today-banning-abortions-protecting-unborn-babies/

https://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/angielski/kon1.htm

https://www.catholicnewsagency.com/news/landmark-abortion-ruling-published-in-poland-86258

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja