Vsakokrat, ko ga pogledam, sem neizmerno hvaležna

Amy Mendoza iz Kolorada je s TV postajo Denver’s channel 7 delila svojo neverjetno zgodbo o razveljavitvi postopka splava. Amy je sprva verjela, da v njenem življenju ni pravi čas za otroka, kasneje pa je obžalovala svojo odločitev za splav.

Slišala je srčni utrip svojega sina in se spomnila, da je na Facebooku videla nekaj o prekinitvi procesa splava. Amy je hitro pobrskala po spletu, da bi našla način, kako rešiti svojega sina. Našla je zdravstveni center Bella Natural Women’s Care, kjer so lahko opravili postopek prekinitve njenega splava. Amy opisuje veselje, ki ji ga prinaša njen sin Cruz: “Vsakič, ko ga pogledam, sem tako zelo hvaležna.

Amy se je javila in delila svojo zgodbo, ko sta poslanca Justin Everett in Dan Nordberg vložila predlog zakona: Zakon o obveščanju o razveljavitvi procesa splava, ki bi od klinik za splave zahteval, da ženske obveščajo o obstoju postopka ustavitve procesa umetnega splava.

Tri ženske, med njimi tudi Amy, so delile svoje zgodbe o rojstvu zdravih otrok, potem ko so bile deležne razveljavitve splava. Amy je izjavila, da so ji na kliniki za splave, kamor je šla – v kliniki Planned Parenthood v Boulderju v Koloradu – izrecno povedali, da razveljavitev splava ne bo mogoča in da mora vzeti drugo tableto za splav. To so bile napačne informacije, kot dokazuje Amyjin sin Cruz. Zakon, ki sta ga predlagala poslanca Everett in Nordberg, bi zagotovil, da bi ženske namesto tega dobile točne informacije in možnost, da ohranijo odnos s svojim otrokom.

Amy Mendoza ni edina ženska, ki so jo klinike za splave, ki vztrajajo, da je treba dokončati splav z zdravili, napačno informirale. Neka druga ženska, Summer, je po rojstvu deklice Finley delila, kaj so ji povedali na kliniki organizacije Planned Parenthood, ko je iskala rešitev za razveljavitev splava:

“Jason je poklical organizacijo Planned Parenthood in se pozanimal, ali lahko storijo kaj, da bi prekinili splav. Toda na kliniki so mu rekli, da je prepozno in da bi otrok lahko imel resne prirojene napake, če ne bosta nadaljevala z naslednjima dvema tabletama.

Ne samo, da je ta trditev zaradi rojstva zdrave deklice Finley dokazano napačna, ampak jo obsoja tudi Ameriški kolegij porodničarjev in ginekologov (American College of Obstetricians and Gynecologists). V biltenu iz leta 2014 so v ACOG navedli, da “ni dokazov”, ki bi kazali na to, da prva tabletka v postopku medikamentoznega splava, mifepriston, povzroča prirojene okvare. Organizacija Planned Parenthood tudi pretirava s tveganji, ki jih za ženske predstavlja razveljavitev splava, saj se progesteron – hormon, ki se uporablja pri razveljavljanju splava – že več kot štiri desetletja varno uporablja v nosečnosti, tudi za preprečevanje spontanih splavov.

Shashana, še ena ženska iz Kolorada, katere zgodba je bila predstavljena na zaslišanju, je pojasnila, da ji na kliniki za splave niso hoteli dati informacij o razveljavitvi splava, zato je bila prisiljena sama poiskati informacije o tem:

“Ko sem odšla s klinike, sem se sama lotila raziskovanja. Vendar pa bi bil ta postopek veliko lažji in manj strašljiv ter stresen, če bi me na to možnost opozorili, ko sem poklicala na kliniko za splave in vprašala, kaj lahko storim, ker sem si premislila glede opravljanja splava. Ali pa bi me na to možnost opozorili že na kliniki. … Če te možnosti ne bi bilo, danes ne bi bila tukaj z zadovoljnim, zdravim petmesečnim dečkom. Prosim vas le, da jo naredite bolj znano, tako da obvestite druge, da obstaja.”

Druga priča na zaslišanju v Koloradu je izjavila:

“Če centri, kot je Planned Parenthood, ženskam posredujejo le polovico informacij o stvareh, kot je tabletka za splav, medtem ko informacije, ki spreminjajo življenje, kot je možnost za razveljavitev tabletke za splav, izpuščajo, potem obstaja resno pomanjkanje pravih možnosti, ki so jim na voljo. Klinikam za splave ne bi smeli dovoliti, da ženskam dajejo le polovico informacij ali jih strašijo, da bi nadaljevale z drugim kompletom tablet za splav, z uporabo napačnih informacij o možnosti razveljavitve postopka splava. Ženskam bi morale dati vse informacije, da bi lahko … ohranile odnos med materjo in otrokom. Konec koncev lahko le ženska nosi otroka in mu da življenje, in nič ne bi smelo tega ovirati.

Obravnava predloga zakona je potekala 9. februarja 2017, kjer je odbor, ki so ga nadzorovali zakonodajalci, ki so v preteklosti podpirali splav na zahtevo, ukrep o informiranem soglasju zavrnil. Kljub pričanju številnih medicinskih strokovnjakov, ki so navedli dejstva o resničnosti in uspešnosti razveljavitve splava pri več sto ženskah, je bil predlog zakona zavrnjen s 6 proti 5 glasovom po strankarski liniji.

Poslanec Nordberg je predstavil amandma, ki bi ženske seznanil s preprosto izjavo Ameriškega kongresa porodničarjev in ginekologov in jim dal vedeti, da če so vzele prvo abortivno tableto v shemi RU486 ali Mifeprex in obžalujejo svojo izbiro, jim ni treba nadaljevati z drugo tableto in naj poiščejo zdravniško pomoč za alternativne možnosti nadaljevanja nosečnosti. Predsednica odbora, poslanka Joann Ginal, je zavrnila glasovanje o spremembi.

Prevedel M.N.

Vir: https://www.liveaction.org/news/after-abortion-reversal-saved-son-amy-says-every-time-look-at-him-im-just-so-thankful/?fbclid=IwAR0tgmtDLmein7c9R5l9N7PZo8HqA4DSkV02NPo9A-etlBt6Oud2QR0KkDI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja