Kaj je splav?

Umetna prekinitev nosečnosti (splav) ni navaden in enostaven medicinski postopek. Za mnoge ženske je splav prelomni trenutek s posebnimi fizičnimi, čustvenimi in duhovnimi posledicami. Mnoge ženske, ki trpijo zaradi posledic opravljenega splava, povedo, da bi bile zelo vesele, če bi pred tem poznale vsa dejstva v zvezi s splavom.

Po splavu ženska nima psihološke pomoči, zavetja, objema, niti sočutja s strani tistih, ki so opravili splav. Odide iz bolnišnice z občutkom praznine in žalosti. To je pričevanje neštetih žrtev splava: ne trpi samo nerojeno dete, trpi tudi mati, oče!

Splav je v Sloveniji legalen od leta 1977 in dovoljen na zahtevo nosečnice iz kateregakoli razloga pod pogojem, da nosečnost ne traja več kot deset tednov. Pozneje ga lahko odobri komisija I. ali II. stopnje. Veliko ljudi je prepričanih, da je splav v Sloveniji dovoljen le do 10. tedna. Resnica pa je, da se vsako leto med 11. in 16. tednom nosečnosti v Sloveniji opravi približno 312 splavov, med 17. in 28. tednom nosečnosti pa približno 84 splavov.

Opomba: Statistika kaže podatke med letoma 2004 in 2011. V povprečju je bilo v tem časovnem obdobju v Sloveniji opravljenih več kot 5000 splavov na leto. Res, da število umetnih prekinitev nosečnosti upada, vendar zgolj navidezno, predvsem na račun abortivne kontracepcije, ki pa po nekaterih podatkih pri redni uporabi povzroči pri vsaki spolno aktivni uporabnici vsaj en (v povprečju pa 2-5) takšen zgoden splav na leto.

Če je obžalovanje splava del vašega življenja, potem niste sami. Lahko vam pomagamo. Pokličite 069 621 009 ali pišite na katarina@zavod-zivim.si.