Metode splava

Metode splava

ASPIRACIJA

(vakuumski splav od 6. do 14. tedna po zadnji menstruaciji)

V maternico se vstavi cevka, ki telo otroka skupaj s posteljico raztrga na koščke in jih posesa. Strokovno: vakuumska aspiracija oz. kirurška umetna prekinitev nosečnosti.

Prikaz postopka aspiracije je prikazan na video posnetku g. dr.  Anthonyja Levatina, nekdanjega izvajalca splavov.

Vakuumska aspiracija (“posesanje” vsebine maternice) se uporablja pri umetnih prekinitvah nosečnosti, spontanih splavih, boleznih trofoblasta itd.

ZASTRUPITEV PLODU

(drugo in tretje tromesečje)

V plodovnico se vbrizga strupena snov, ki plod zastrupi in umre v manj kot eni uri. Ženski sprožijo umetne popadke in rodi mrtvega otroka. V Sloveniji se je to izvajalo izjemoma pri fetoredukciji (pri tri-, štiri- ali večplodni nosečnosti), kot snov so verjetno uporabili kalijev klorid. Učbeniki pa opisujejo prekinitev nosečnosti s hiperosmolarno raztopino natrijevega klorida.

CYTOTEC, MIFEPRISTON

(kemični splav – tabletka do 10. tedna)

Postopek zahteva tri obiske. Na prvem ženska dobi tabletko, ki prekine delovanje posteljice, na drugem dobi tabletko, ki izzove krče, da izločijo zarodek, na tretjem pregledu se preveri, če je postopek splava zaključen. Pogovrno MI-MI za mifegyne misoprostol, tj. umetna prekinitev nosečnosti z zdravili. Je najpogostejša oblika prekinitve v razvitem svetu. Pri nas se uporablja protokol po Svetovni zdravstveni organizaciji WHO.

Prikaz postopka kemičnega splava je prikazan na video posnetku g. dr.  Anthonyja Levatina, nekdanjega izvajalca splavov.

FETICID

(po 22. tednu nosečnosti)

Feticid je uboj nerojenega otroka z vbrizganjem kalijevega klorida v otrokovo srce, ki povzroči odpoved srca, pri prekinitvah nosečnosti iz medicinskih razlogov (pri anomalijah ipd). Izvaja se le v specializiranih oddelkih kliničnih centrov. Postopku feticida ponavadi sledi sprožitev poroda, najpogosteje s postopkom mi-mi.

Abortivna kontracepcija

MATERNIČNI VLOŽEK (SPIRALA, MIRENA) in HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Mnoge vrste t. i. kontracepcijskih tabletk povzročajo splav, čeprav mnogi mislijo, da le preprečujejo oploditev jajčeca.

Delujejo namreč na več načinov: preprečujejo sprostitev jajčeca (ovulacijo), ker pa to zaradi nizkih odmerkov hormona ni vedno dovolj učinkovito, hkrati spremenijo maternično sluznico ter tako posledično ovirajo ugnezdenje oplojenega jajčeca v maternici – ta učinek je abortiven in pomeni prekinitev novonastalega življenja.

Maternični vsadek (IUD), kot je Mirena v manjših odstotkih preprečuje ovulacijo, v 85% pa ugnezditev zarodka, saj preko učinkovine levonorgestrel močno stanjša maternično sluznico in jo naredi nesprejemljivo za ugnezdenje zarodka.

Jutranja tabletka vzeta v predovulacijskem času deluje tako, da prepreči ovulacijo, če je vzeta po ovulaciji, pa prepreči ugnezenje potencialno spočetega življenja.

Priporočamo ogled napovednika dokumentarne oddaje, ki obravnava nevarnosti kontracepcije.

Čeprav nam družba govori, da splav ni nič posebnega, se v Zavodu ŽIV!M zavedamo, da je lahko splav za mnoge travmatična izkušnja. Ker je splav in postabortivni stres v današnji družbi še vedno tabu tema, mnoge ženske trpijo v tišini.

Simptomi PAS-a se običajno pokažejo šele nekaj let po splavu, lahko pa izbruhnejo bolj ali manj neposredno po umetni prekinitvi nosečnosti. Nihče ne izkusi vseh simptomov, lahko pa se razlikujejo v jakosti glede na osebnost ženske – so blagi, srednje močni ali intenzivni.

Znaki post-abortivnega stresa so https://www.zavod-zivim.si/splav-2/splav/po-splavu/.

Za pogovor po splavu in več informacij kliknite: https://www.zavod-zivim.si/splav-2/pomoc/.

Če je obžalovanje splava del vašega življenja, potem niste sami. Lahko vam pomagamo. Pokličite 069 621 009 ali pišite na katarina@zavod-zivim.si.