Poporodna doula

Večina novopečenih staršev vam bo povedala, da je krmarjenje skozi prve dni po prihodu z novorojenčkom domov iz porodnišnice vse prej kot lahko delo! Celo za najbolj izkušene starše pomeni prihod novorojenčka spremembo ustaljene rutine, deljenja časa in ugotavljanja, kako se spopasti z novo situacijo.

V primeru, da je mamica rodila s carskim rezom ali imela kakšno drugo porodno komplikacijo, tak prehod predstavlja še večji izziv. Veliko staršev se v teh prvih tednih sooča s težavo, kje in kako najti ustrezno pomoč.

Tukaj je pomoč poporodne doule pravi odgovor, ki ga starši iščejo. Poporodne doule pomagajo družinam z novorojenčki, pa naj gre za porod ali posvojitev.

KAJ oz. KDO JE POPORODNA DOULA?

dojenček vir:pixabayPoporodna doula posreduje preverjene informacije o dojenju oz. hranjenju novorojenčka, čustveni in telesni obnovi telesa po porodu, povezovalnem starševstvu, pomirjanju novorojenčka, o vsem bistvenem glede nege novorojenčka.

Poporodna doula je v pomoč družini v prvih dneh in tednih po prihodu novorojenčka. Po izkušnjah namreč mame, očetje in novorojenčki lažje premagujejo ta prehod z ustrezno podporo in pomočjo.

KAKŠNO POMOČ NUDI POPORODNA DOULA?

Poporodna doula »svojim« mamicam nudi različne oblike pomoči, vendar je njen osnovni namen z materinsko nežnostjo negovati mamo in njeno družinico v prehodu v novo obdobje življenja z novim družinskim članom. To obsega pomoč mami in očetu pri gradnji samozavesti v svojih (novih) vlogah, svetovanju pri vzpostavljanju nove družinske rutine in skrbi za osebne potrebe porodnice.

Poporodna doula se posveti vsakemu družinskemu članu posebej in tako skuša pomagati in zadovoljiti osebne potrebe vsakega izmed njih.

Nekatera izmed del poporodne doule so:

  • pomoč pri dojenju,dojenje vir: pixabay
  • pomoč pri čustveni in telesni obnovi po porodu,
  • lažja gospodinjska dela, da mamica nima občutka nasičenosti z delom,
  • opravljanje opravkov/gospodinjskih nakupov,
  • pomoč pri negi novorojenčka: previjanje, kopanje, hranjenje, uspavanje, tolaženje,
  • priprava lažjih obrokov,
  • učenje tolažilnih tehnik,
  • svetovanje pri novonastalih odnosih z starejšimi otroki,
  • usmerjanje na lokalne šole za starše, pediatrično oskrbo, pomoč pri dojenju in druge podporne skupine.

Večina poporodnih doul poskrbi za družino od prvega dne po prihodu iz porodnišnice do nekaj tednov po rojstvu. Družine morda želijo pomoč doule 1 do 3-krat tedensko ali celo 5-krat tedensko za nekaj uric.

Pomembno je, da družina ugotovi, kakšno podporo in pomoč potrebuje in se individualno z doulo pogovori in dogovori o vrsti pomoči.

KOLIKO STANE POPORODNA DOULA?

Storitev poporodne doule se različno vrednoti, osnova naše podpore pa je 30 EUR na srečanje. V primeru socialne stiske se z zavodom ŽIV!M lahko dogovorimo drugače. Veliko ljudi pa se odloča tudi za »darilni bon« in to vrsto pomoči podari novi družinici kot lažji prehod v novo življenje.

To je še posebej dobrodošlo v tistih družinah, ki ob sebi ali v bližini nimajo družinske podpore ali pa za mamice, ki so same.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED POPORODNO DOULO IN PATRONAŽNO SESTRO?

Naloga poporodne doule je pomagati in nuditi podporo vsem družinskim članom, ne samo mamici in novorojenčku, ampak tudi očetu in sorejencem. Medtem, ko patronažna sestra poskrbi le za potrebe novorojenčka, poporodna doula podpira celo družino v obdobju po porodu.