Konkretna pomoč po splavu

Pred kratkim sem govorila s prijateljico, ki mi je zaupala, da je naredila splav pred 16 leti. Najprej sem bila zelo šokirana in kar nisem vedela, kaj naj odgovorim. Tega namreč nisem pričakovala. Potem sem se začela spraševati, kako ji lahko pomagam, saj je zelo očitno, da jo še vedno muči krivda. Sama verjame, da je hudobna in da si zasluži kazen. Vse propadle partnerske zveze pripisuje Božji kazni, ki jo je doletela zaradi njene odločitve v preteklosti.  Brala sem o duhovnih vajah za starše z izkušnjo splava, o terapijah, saj redno prebiram Družino. Te informacije ji bom predala. Kaj pa lahko poleg tega še storim?

Petra

Petra, pozdravljena!

Kot mnogi, ste se tudi vi znašli v situaciji, ki vam je bila morda do zdaj tuja in vam ob trpljenju prijateljice prihaja želja, da bi ji pomagali iz njenega groba krivde in samoobtoževanja. Trpljenje po splavu je zares veliko. Pri vsaki osebi je malce drugačno – toliko kot je oseb in splavov, toliko je zgodb in razlogov za splav. Vseeno pa se simptomi po splavu pri večini oseb kažejo na precej podoben način. Krivda, žalost, zaprtost vase, strahovi, depresija, sram, škodljivi vedenjski vzorci, anksioznost/živčnost, motnje spanja in hranjenja, samomorilne misli, glavoboli ter občutek manjvrednosti so le del tega, kar navadno spremlja osebo še leta in leta po splavu in se sčasoma stopnjuje. Mnogi tudi menijo, da jih Bog kaznuje, kar seveda ni res. Za propadle zveze je vzrok drugje in ga je potrebno nasloviti (lahko tudi s strokovno pomočjo) in razrešiti vzorce obnašanja, ki nas ženejo v končanje zveze.

Zelo pomembno pa je, da tisti, ki te izkušnje nima, poskuša narediti čim več za osebo, ki je v stiski in ali razmišlja o splavu ali pa si je s t.i. “pravico do izbire” nakopala bolečino in si želi rešitve.

Po splavu rešitev obstaja. Kot ste omenili, so na voljo terapevti in psihologi, ki lahko pomagajo razrešiti čustveni del (jezo, žalost, obup, občutek brezizhodnosti …), a pri izbiri je potrebno biti pazljiv. Nekateri namreč posledic po splavu ne priznavajo in klienta oz. klientko prepričujejo, da teh simptomov ne trpi zaradi splava ter vzroke iščejo drugje. S tem trpečo osebo potiskajo le v še večjo stisko.

Duhovno rešitev pa lahko prinese le Jezus preko spovedi, duhovnih vaj itd. Navadno se ob duhovnem olajšanju tudi čustveni ali telesni simptomi zmanjšajo ali prenehajo. Se pa pogosto dogaja, da se ljudje po splavu bojijo obsojanja, bojijo se, kako jih bodo drugi gledali, če to nekomu priznajo, sploh, če gre za skupino ali duhovne vaje, bojijo se, kaj bo, če jih kdo prepozna, bojijo se, da bi še kdo drug izvedel za njihovo dejanje. Vsi ti strahovi jih blokirajo, da bi se zmogli srečati z Jezusom in doživeti težko pričakovano olajšanje. In zato potrebujejo zelo konkretno pomoč, ne le letak ali kontaktno številko, kjer mu/ji bodo pomagali, ampak tudi naše udejstvovanje preko molitve. Morda deluje kot majhno dejanje, a ni. Molitev je ključna pomoč za tiste, ki še oklevajo, da bi se upali in zmogli približati Izviru usmiljenja.

Ravno maja bo ponovno potekal Rahelin vinograd in mnoge osebe potrebujejo našo molitev, da bi premagali strahove in se vikenda udeležili ter se vrnili v Jezusov objem. Pri Jezusu prejmejo mir, tolažbo, samospoštovanje, vedenje, da so ljubljeni in vredni.

Zato vas vabim k vseslovenski molitvi za osebe, ki trpijo zaradi hotenega splava:

Gospod vsega življenja,
zaupal si nam skrb za bližnjega in nas poklical,
da smo eno telo v Kristusu.
Poklical si nas, da se veselimo z veselimi
in žalujemo z žalujočimi. Gospod, svojo ljubezen si primerjal
z ljubeznijo matere do svojega otroka.
Sliši danes našo molitev za vse matere, očete in vse,
ki so ranjeni zaradi splava.
Pomagaj nam razumeti bolečino v njihovih srcih.
Naj bomo živa znamenja tvojega
sprejemanja, usmiljenja in ozdravljenja.
Pomagaj jim, da bodo pogumno šli
skozi žalovanje in po poti ozdravljenja.
Naj se nikoli ne počutijo same, naj jim naša molitev pomaga, da bodo začutili
poživljajočo navzočnost tvojega Duha.
Prosimo te za vse tiste, ki ne najdejo poti do tebe, do tvojega odpuščanja –
naj jim naša molitev pomaga, da bodo znali s Teboj odložiti svoje breme.

Hvala za vašo dejavno pomoč že vnaprej!

Katarina Nzobandora, Zavod ŽIV!M

 

Članek je bil prvotno objavljen v tedniku Družina, št. 19, 6. maj 2018.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja