Kaj lahko naredim za otroka, ki ga bom oddala v posvojitev?

Če ste se odločili oddati otroka v posvojitev je mogoče, da se v vaših čustvih, mislih, v vašem telesu ves čas mešajo občutki in misli, ki spreminjajo odnos do otroka, ki v vas prebiva.

Morda čutite, da ga imate hkrati radi in ga hkrati zavračate. Morda se pojavljajo občutki ljubezni, ki se jih bojite, ker se ne želite preveč navezati nanj. In čez nekaj časa pridejo občutki tesnobe, ki vas želijo prepričati, da je otrok breme, ki po nepotrebnem otežuje vaše načrte in ti občutki vam vlivajo občutke krivde.  Vse to je zelo normalno in zaradi tega se ne smete obtoževati. Ne bojte se ga imeti zavestno radi, saj ga boste tudi zavestno, iz ljubezni, izročili v varne roke naprej. Prav tako se ne obtožujte preveč, če doživljate nasprotne občutke. Zelo vam lahko pomaga, če vse svoje misli in občutke zapišete, ali pa jih zaupate osebi, ki vas bo v tem razumela.

Kako preživite obdobje nosečnosti je pomembno. Skušajte si narediti čim manj stresno življenje. Kot druge nosečnice se lahko z otrokom pogovarjate, mu pojete, poslušate lepo glasbo. Hodite z njim na sprehode. Pazite na zdravo in čimbolj raznoliko hrano. Če ste s čim zasvojeni, se temu v času nosečnosti odpovejte, ali pa se vsaj močno omejite. Kajenje, alkohol in druge droge namreč vplivajo na razvoj otroka. Več o zdravem življenju v času nosečnosti najdete tudi na internetu v mnogih člankih, med drugim tudi v sledečem: https://www.iskreni.net/vsebine/druzina/cemu-se-izogniti-med-nosecnostjo

Lahko tudi pišete dnevnik spominov za otroka, ki ga nato izročite socialni delavki. Otroku bodo vaši zapisi lahko enkrat veliko pomenili, saj bo vedel, da je bil kljub vaši težki situaciji od začetka ljubljen.

Zaradi blaženja stresne situacije je zelo dobro, da si poiščete strokovno pomoč, ki jo lahko najdete tudi na Zavodu ŽIV!M: https://www.zavod-zivim.si/programi/spremljanje-nosecnice-v-casu-pripravljanja-na-posvojitev. Pri nas lahko pustite tudi pismo za otroka, za katerega bomo v sodelovanju s strokovnimi službami poskrbeli, da ga bo otrok dobil.

Kontaktirate nas lahko na:

069 613 683
tina@zavod-zivim.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja